Teknoloji çağında olmamız hasebiyle son yıllarda giderek popüler bir hal alan ve yeni para birimi olarak nitelendirilen dijital yani sanal paralar… Peki, nedir bu dijital yani sanal paralar?
Dijital paralar bir mal veya hizmet karşılığında online ödeme yapmak için kullanılan, dolayısıyla nakit paranın sanal biçimi olarak anlamak mümkün... Dijital paralardan en çok bilineni ve insanların en çok rağbet etmeye başladığı, ismini çokça duyduğumuz Bitcoin`dir. Bunun yanı sıra Ethereum, Dash, Litecoin ve IOTA gibi dijital paralarda mevcuttur.
Dijital paralar kriptolu (kendine özgü şifreleme metodu) olarak korunmakta. Bu dijital paralar herhangi bir merkez veya bir ülkenin tekelinde değil gibi gözüküyor. Ayrıca bir hukuki düzenlemeye de bağlı değil. Piyasa değeri arz ve talebe göre değerlenmekte. Dijital para ile yapılan işlemler cüzdan kimlik numarası kullanılarak, herhangi kişisel veri içermediği için üçüncü kişiler tarafından takibi yapılamaz. Bu özelliğinden dolayı yasadışı işlerde (kara para aklama, uyuşturucu ve silah ticareti vs.) daha çok tercih ediliyor.
Dijital paranın çıkış noktasına baktığımızda arkasında devasa bir gücün olduğunu tahmin etmek pek de güç değil. Sömürgeci zihniyetin yenidünya düzenini özellikle de ekonomik boyutunu sanal dünyaya taşıma çabası ve bu ülkelerin ekonomik gücünü kaybetme korkusu olduğunu söylemek mümkün.
Karşılıksız basılan ABD dolarının petrole endekslenmiş olması ve petrole bağımlılığın sona doğru yaklaşmasıyla ekonomik kriz korkusu yeni yol haritaları devreye soktu. Bu yol haritasında önemli yer tutan yeni kurtarıcının da dijital para olduğu gözüküyor. Yavaş yavaş tüm dünyaya yayılan bu çılgınlığın nereye varacağını tahmin etmek gerçekten zor. Ancak şunu söylemek mümkün ki, normal yaşamda sömürüldüğümüz gibi sanalda da sömürülmeye doğru bir gidişat var.
Takip edilemeyen bir para, arkasında hangi örgüt ya da hangi ülkenin olduğu resmi olarak bilinmiyor. Ancak emperyalist, Siyonist bir güç olduğu tahmin ediliyor. Aslında anlık değişen bu dijital paranın dahi tam olarak ne olduğu bilinemeyen, sanal bir dünyada sanal bir şeyin peşinde koşmanın büyük bir sıkıntı doğuracağı aşikâr…Hacking ve siber saldırı sonucu hesabınızın çalınması konusuna değinmiyorum bile… Dijital para kullanımı, teknolojinin gerekliliği gibi görünse de büyük sorunlar doğuracağı kesin. Halkımızın sorunlar yaşamaması ve mağdur olmaması için Devlet düzeyinde bilgilendirmeler yapılmalı. Çünkü gün geçtikçe etrafımızda bu konuyu sıkça duyar olduk. Bilip bilmeden işin içine balıklama atlayan insanlarımız var.
Müslüman için her işte olduğu gibi bu konuda da dini boyutu dikkate almalıdır. Diyanet ve birçok önemli âlim bu konuda fetva vermiyor. Şu hadis ise olayı aslında tam anlamıyla açıklamış oluyor."Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da tebrie etmiş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur..." [Buharî, İman 39, Büyû 2; Müslim, Müsakat 107, (1599); Ebu Davud, Büyû 3, (3329, 3330); Tirmizî, Büyû 1, (1205); Nesâî, Büyû 2, (7, 241).]