M.Şerif Durmaz

Mısır alım fiyatları revize edilsin

25.08.2023 01:00:00 / M.Şerif Durmaz

Mağdur olduklarını düşündüğümüz kesimlerin sorunlarını tespit etmek, sesleri olmak, taleplerini gazete köşemizde dile getirmek üzere kimi zaman çeşitli görüşme ve ziyaretler yapmaktayız.

Bu mülahazalarla iki gün önce Batman’ın Balpınar Beldesi’nde çiftçilik yapan vatandaşları ziyaret edip kendileriyle yaptıkları tarımcılık faaliyetleri üzerine hasbihal ettik, sorun ve taleplerini dinledik.

Görüştüğümüz çiftçilerin çoğu ürettikleri ürünlerin alım fiyatından memnun olmadığını belirterek yaşadıkları sıkıntı ve sorunlarını anlattılar.

Sebze üreticisi çiftçiler, giderlerinin günden güne arttığını, girdi fiyatlarında yüzde 100’den fazla zamların olduğunu ifade ederek piyasa ile ilgili yorumlarını dile getirdiler.

Yükselen yakıt fiyatları çiftçileri ciddi anlamda etkilemiş gözüküyor. Yakıt fiyatlarının yükselmeye devam etmesi, kimi çiftçilerin küçülmeye gitmesine, üretime ara vermesine sebep olmuş.

Beklenti içerisinde olan diğer bir kesim de seracılık yapan çiftçiler. Ziyaret edip dinlediğimiz seracıların, hem giderlerin yüksek oluşundan hem de seracılara bir ara verilen hibe ve teşviklerin kesilmesinden dolayı şikâyetleri vardı.

Seracılık yapan çiftçilerin Tarım İl Müdürlüklerinden de beklentileri vardı; daha önce seracılara naylon, sera ipi ve gübre yardımları yapıldığını ancak şimdi ise bu yardımların mikro seracılık yapan çiftçiler için kesildiğini belirttiler.

Diğer dertli olan çiftçi kesimi de mısır üreticileriydi. Mısır üreticileri Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı mısır alım fiyatına çok tepkiliydiler.

TMO, geçen sene ton başına mısır alım fiyatını 5,70 TL olarak açıklamıştı. Bu sene ise sadece 30 kuruş artışla mısır taban fiyatını 6 TL olarak açıkladı.

Açıklanan fiyat üreticileri hiçbir şekilde memnun etmedi. Nasıl memnun etsin ki. Düşünün geçen sene biçer fiyatları ile bu seneki biçer fiyatları arasında yüzde 90 artış var.

Geçen yıl 120 TL’ye biçtirilen mısır dönüm fiyatı bu sene 220 TL olmuş. Sulama 25 iken bu sene 150 TL olmuş. Mazot 15 iken bu sene 40 TL’ye çıkmış. Ancak mısır alım fiyatı bu sene yüzde 5’lerde kalmış.

Öyle görülüyor ki açıklanan fiyat maliyetin altında kalmış. Maliyetin altında açıklanan fiyat bu işi yapan çiftçileri tarımdan, üretimden uzaklaştırmaz mı?

Üretimin durması, tarımcılık faaliyetlerinin azalması ülke ekonomisine fayda mı getirecek? Elbette ki hayır! O halde mısır üretimi yapan çiftçiler neden küstürülmek isteniyor?

Kimler mısır üretiminin azaltılmasını istiyor? Acaba bu bir devlet politikası mıdır, devlet mi mısır ekiminin azaltılmasını istiyor? Bu konuda kamuoyu aydınlatılmalı, mısır ekimi konusunda devlet politikasının ne olduğunu açıklamalıdır.

Fiyatlar güncellenmezse muhtemelen birçok ilde çiftçiler mısır ekiminden vazgeçecek. Çünkü bu şartlar mısır üreticisini yeniden üretim yapamaz hale getirecek.

Tarımsal alanda üretim yapan üreticiler için girdi fiyatlarının ciddi oranda arttığı bu dönemde, mısır alım fiyatına yüzde 5 gibi bir oranla artış vermek çiftçinin emeğinin zayi olmasına sebebiyet verecektir.

Çiftçinin emeğinin zayi olmaması için seslerinin duyulması, taleplerinin karşılanması gerekir. Talepleri de mısır alım fiyatlarının kendilerini kurtaracak şekilde revize edilmesidir. Umarım yetkililer bu talebe sarf-ı nazar etmez, en kısa sürede çiftçileri rahatlatacak kararları açıklarlar.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar