M.Şerif Durmaz

Milletin Beklentisi

26.02.2021 06:57:22 / M.Şerif Durmaz

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti İstanbul 7. Olağan Kongresine katıldı ve kongrede yaptığı konuşmada önemli konu başlıklarına değindi. Yazımda, Sayın Erdoğan’ın konuşmasını bir bütün olarak analiz etme düşüncesinde değilim. Konuşmasında temas ettiği iki başlığa dair düşüncelerimi paylaşacağım. 

Sayın Erdoğan, uzun süredir gündeme getirdiği hukuk ve ekonomi alanındaki reform söylemlerini İstanbul kongresinde de dile getirdi. Bu iki başlıkla ilgili söylenenler, Kasım 2020’den bu yana sık sık duyduğumuz sözlerdi. Bu sefer, reformların içeriğinin açıklanmasıyla ilgili tarih verildi.

2 Mart Salı günü “İnsan Hakları eylem Planı”nın açıklanacağı ifade edildi. Ekonomi reform paketinin ise bir sonraki hafta açıklanacağı dile getirildi. İki önemli başlık. Biri hukuk, biri ekonomi… Malum vatandaşların en çok şikâyet ettiği ve mustarip olduğu konuların başında hukuk ve ekonomi geliyor.

Bu cihetten, açıklanacak reform paketleri milletin ve memleketin geleceği ve beklentilerin karşılanması açısından büyük bir önem taşıyor.

AK Parti, iktidar olduğu 2002 Kasım’ından bu yana çok değişikliklere imza attı, farklı alanlarda muhtelif reform paketleri açıkladı. Bunların bir lütuf olmadığını, hükümet olmaları sebebiyle değişikliklerin, reformları yerine getirmeleri gereken bir görev olduğunu dile getirmiş olayım.

Eğer ülkeyi idare eden konumdaysanız yani hükümetseniz zaten halkın beklentileri ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmek zorundasınız. AK Parti hükümetleri bu doğrultuda çalışmalar ortaya koymuş olabilir ancak gelinen süreçte halkın çok ciddi bir kesimi gidişattan memnun değildir.

Hukuksuzluklar, mülakatlar, keyfi muameleler, hak ihlalleri, mahkemelerin verdiği kararların tartışmalı olduğu gerçeği, kamudaki israf, işçi ve memur alımlarında ehliyet ve liyakate bakılmaması… Bir de halkın en çok sıkıntı çektiği ve bundan dolayı da en çok şikâyet ettiği konulardan diğeri de ekonomi alanındaki gelişmeler…

Elektriğe, doğalgaza, vergilere, yakıta ve gıdaya yapılan zamlar vatandaşın belini bükmüştür. İnsanların en büyük problemlerinden biri artık hayat pahalılığı olmuştur. Ara ara yapılmaya çalışılan iyileştirmeler, geçim sıkıntısı yaşayan halkın, işverenin, girişimcinin beklentilerini maalesef karşılamamıştır.

Pandemi sürecinden dolayı zor günler geçiren esnaf ve bazı sektördeki girişimciler, bu süreçte unutulmuşlardır. Açıklanan destek paketleri ancak sıkıntılarının çok az bir kısmını giderebilmiştir.

Çiftçiler, tarımla uğraşanlar, üretim yapan firmalar, girdi fiyatlarının yüksek olduğundan şikâyet etmektedir. Fiyatlar, doların yükselmesiyle arttı ancak daha sonra dolar düşmesine rağmen yapılan zamlar geri alınmadı.

Girdi fiyatları yüksek olunca üretici de doğal olarak ürünü piyasaya yüksek fiyattan yani kendini kurtaracak fiyattan vermek durumunda kalıyor. Bu hem üreticinin hem de tüketici konumunda olan halkın sıkıntılarını artırıyor.

Ayrıca işsizliği de ekonomi alanındaki başlık altında ele almak gerekir. Türkiye genelinde işsizlik oranları yüzde 12,9 seviyesinde. Genç işsizlik ise yüzde 25,4… Yani dört gençten biri işsiz durumdadır.

Bu sorun ve sıkıntılar, milletin beklentilerini ve de hükümette bulunan AK Parti’nin yükünü ve vatandaşa karşı olan sorumluluğunu artırıyor.

Millet, eşit vatandaşlık temelinde birinci sınıf vatandaş muamelesi görerek yaşamını sürdürmek istiyor.

Millet, geçim sıkıntısına, işsizliğe ve pandemiden etkilenenlerin sorunlarına mutlak bir çözüm bulunmasını istiyor.

Millet, üreticinin piyasaya ucuz mal verebilmesi için faizsiz kredi imkânlarının oluşturulmasını ve açıklanan destek paketlerine ek paketlerin açıklanmasını istiyor.

Millet, herkesin eşit şartlar altında yaşam sürmesini, gelir adaletsizliğinin ortadan kalkmasını ve refahın tabana yayılmasını istiyor.

Millet, temel hak ve hürriyetlerin hiçbir şekilde kısıtlanmamasını, zulüm ve haksızlıkların, adaletsizlik ve hukuksuzlukların bitmesini istiyor.

Millet, son dönemlerde çok sık yaşanan hak ihlallerinin sona ermesini ve soruşturma ve mahkemelerde suçun şahsiliği ilkesinin gözetilmesini istiyor.

Millet, torpil ve adam kayırmanın önüne geçilmesini, kamu alımlarında ehliyet ve liyakatin esas alınmasını ve özellikle mülakatın kaldırılmasını istiyor.

Millet, kamu başta olmak üzere her alanda lüks ve şatafatın, gösteriş ve israfın önüne geçilmesini istiyor.

Millet, umumu ilgilendiren sorunların çözümü için sosyal devlet anlayışının gereğinin yerine getirilmesini istiyor.

Kısacası millet, insanca bir yaşam için zulüm ve haksızlıkların son bulduğu ve insanın ve adaletin merkeze alındığı bir sistemi istiyor.

Bu sebeplerden ötürü, hukuk ve ekonomi ile ilgili açıklanacak reform paketlerinin milletin beklentilerini karşılayacak düzeyde olması gerekiyor… 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar