Konuk Yazar

''Vehn nedir ya Resulullah!”

13.06.2022 01:01:00 / Konuk Yazar

Beni mazur görün, birikmişlerimi bu kez açık yazacağım. Yaklaşık 1450 yıl önce Resulullah (s.a.v) bugünleri görürcesine Müslümanları uyarmıştı. Önce ne buyurmuştu iki cihan güneşi efendimiz (s.a.v) bakalım. Hz. Sevban (r.a), Resulullah (s.a.v) buyurdu ki: "Yakında milletler yemek yiyenlerin sofralarına davet ettikleri gibi size karşı savaş açmak için birbirlerini davet edecekler.

Bir sahabi: Bu bizim sayıca azlığımızdan mı olacak ? diye sorunca.

Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): Hayır aksine siz o günlerde çok kalabalık olacaksınız, fakat selin önündeki çer çöp gibi zayıf olacak dağılacaksınız. Allah, düşmanlarınızın kalbinden sizden korkma hissini alacak ve gönlünüze vehn atacak buyurdu.

Bir sahabi, vehn nedir ya Resulullah deyince,

Resulullah (s.a.v ): Vehn , dünyayı fazlaca sevmek, ölümü kötü bir şey olarak görmektir. Diye buyurdu."

Kabul edelim ki, dünyaya kendimizi fazla kaptırdık... Ve yine kabul edelim ki, ölümü kerih gördük. Dünyevileştik, oyalandık, bugün yarın diyerek asıl yapmamız gerekenleri erteledik, unuttuk... Hidayet rehberi Kur’an’ı (belki) okuduk ama anlayamadık...Davayı gördük, bocaladık tam anlamıyla dava ehli olamadık. Namaz kıldık ama bu sadece hâl ve hareketlerden ibaret kaldı. Ne kulluğumuzu hatırlattı ne de insanlığımızı... Bizi dürüst yapmayan, bizi yardımsever yapmayan oruçlar tuttuk... Belki de maazallah boşuna aç kaldık.. Evet hacca gittik ama içimizdeki şeytanları taşlayamadık.. Şimdi... Kredi ile ikinci belki de üçüncü Dairesini satın alıp 3500 liraya kiraya verecek olan hacı amca nerden anlasın Müslümanlara açılacak savaşı... Marketçi Mehmet Bey namazda iken iki ton şeker, 1 ton yağ alıp stokladı. Nereden anlasın vehn olayını.. Allah'ın yüce kelamından (vahiyden) beslenen tüm resuller, insanlığı Allah’tan başka ilah olmadığı hakikatine çağırdılar. Ancak Tevhid kavramının özünü bulan ve bu hakikati hayat nizamı olarak benimseyen ve yaşayan iman sahipleri kurtuluşa ermiştir. Kur’an’a ve sünnete sarılalım! Kur’an-ı Kerim, hayat-ölüm arasında nasıl bir denge tutturacağını insana öğretmektedir. Kur’an birlik olmamızı emreder. Dürüst olmamızı ister. Yardımseverliği tembihler. İnsanın aciz kaldığı sorular/sorunlar karşısında makul cevap ve çözümler daima Kur’an'da vardır. Kur’an ancak gereği gibi okunduğu, anlaşıldığı ve yaşandığı zaman mümin kimliği kazanırız. Müslümanlar ancak Kur'an'a sarıldığı zaman düşmanın kalbinden korku eksik olmaz. Allah bizleri Kur'an'ın nuruyla, peygamber efendimizin sünneti ile tekrar diriltsin inşallah… 

HÜSEYİN ATLI

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar