Konuk Yazar

Kürtçe seçmeli ders ve öğretmen açığı

20.03.2022 07:00:00 / Konuk Yazar

Geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim bakanı, CHP milletvekilinin yönelttiği seçmeli ders sorusunu, 20265 öğrencinin Kürtçe’nin lehçeleri olan Kurmancça ve Zazaca derslerini seçtiğini belirterek yanıtladı. Evet, 20 milyona yakın Kürd’ün yaşadığı Türkiye'de, 20 bin küsur öğrencinin Türkçe dersi seçmesi az da olsa iyi bir sayı denilebilir.

Fakat asıl sorun 20 bin öğrenciye ders verecek kaç tane öğretmenin olduğudur. Öğretmen açığının çok olduğu ülkemizde Kürtçe öğretmen kadrosu beş parmağı geçmez. Haliyle bu açığı nasıl kapatacaklarını düşünmek gerekiyor. Bir de bu konuda hassasiyet gösteren 20 bin küsur öğrencinin tamamına bir tebrik gerekiyor. Onları ana dile yönlendiren anne ve babaları da unutmamak gerekir. Kendi ana dilini öğrenmek adına göstermiş oldukları çaba takdire şayandır. Fakat bu yeterli mi? Hayır değil. Öğretmen açığını nasıl kapatacağız? Bununla alakalı bir şey yapılacak mı? Bu gibi soruların cevapları hala verilmiş değil. Şimdi atılması gereken adım, bu öğretmen açığını kapatmaktır.

Kürtçe ve Zazaca bölümünden mezun olan kaç tane öğretmen var? Bunu belirlemek ile işe başlamak gerekiyor ve eminim büyük bir açık ortaya çıkacaktır. İlk etapta bu açık kapatılacak gibi görünmüyor. Acaba şöyle bir öneride bulunsak yerinde midir diye düşünüyorum? Kürtçe bilen ama farklı dalda öğretmenlik yapan öğretmenlerle bu açık rahat bir şekilde kapatılabilir. Ama dikkat edilmesi gereken bir husus var. Bunun kalıcı hale getirilmemesidir. Elbette her öğretmenin kendi dalında ders vermesi gerekir. Buna ön hazırlık olarak farklı branşlardaki öğretmenlerimize 5-6 aylık bir Kürtçe kursu verilmesi gerekiyor. Bu kurs verildikten sonra Kürtçe’nin grameri ve benzeri konularda uzmanlaşma gerçekleştikten sonra bu öğretmenlerden çok rahat bir şekilde istifade edilebilir. Ama altını tekrar tekrar çizerek ifade etmek gerekir ki, Kürtçe ve Zazaca öğretmen açığı hemen kapatılmalıdır. Türkçe dersine ne kadar hak tanınıyorsa Kürtçe’ye de o kadar hak tanınmalıdır. Kim hangi dilde eğitim almak istiyorsa ona o imkân verilmelidir. Bu Anadolu coğrafyasında kardeşliğin tesis edilmesini istiyorsak bu adımları bir an önce atmalıyız.

Yasin Dursun

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar