Konuk Yazar

Merhamete dayalı aile

15.06.2020 01:45:37 / Konuk Yazar

          Aile, bir milletin temel taşı olmakla birlikte insanlığın devamında esas rol oynayan en önemli yapıdır. Kavramsal yönü itibariyle anne-baba-çocuk üçgeninde şekillenen ailenin oluşmasında tarihsel süreçte dedeler-nineler, amcalar-halalar, teyzeler-dayılar yer almıştır.

            Ancak özellikle son yıllarda aile konusu açıldığında birçok değişimin yaşandığı dile getirilmektedir. Boşanmaların artışı, istatistiksel bir veri olarak paylaşılmaktadır. Çocukların aile-dışı kurumlara verilmesi normal bir durum olarak karşılanmaktadır. Bu yüzden aile fertleri arasındaki saygı ve sevginin azaldığı, aile birlikteliğinin sağlanmasında güçlük yaşandığı ve sonuç olarak aile kavramının içinin boşaldığı herkesin malumu olmuştur. Yine de ailenin ayakta durabilmesi, çocukların sağlıklı büyümesi ve ebeveynlerin işlevsel rolleri sergileyebilmesi için ailede olması gereken bir nitelikten bahsedilebilir: Merhamet.

            Merhamet, kişilerin başkalarına karşı duyarlı ve anlayışlı olmasıdır. Dolayısıyla ailede merhamet, anne-baba ve çocukların birbirlerine karşı nezaket içeren tavırlar sergilemesidir. Merhamete dayalı aile ise diğerlerine karşı acıma duygusu beslendiği, diğerlerinin ihtiyacını giderme çabası gösterildiği ve birçok probleme karşı tolerans, anlayış ve çare çerçevesinde yaklaşım sergilendiği bir ailedir. Dolayısıyla böyle bir ailede, eşler arasında muhabbet ve şefkat duygusu ağır basmakta ve anne-babanın çocuklara yönelik tavırlarında ilgi ve sevgi duygusu yer almaktadır.

            Merhamete dayalı bir aile kurmak/olmak zor görünebilir. Bir kısım insanın kendi egosu üzerinden planlar yaptığı ve başkasına karşı duyarsız olduğu günümüz şartlarında merhameti konuşmak/yazmak bile kimisine anlamsız gelebilir.

            Ancak aileye değer veren, annelik-babalık vasfını kıymetli gören ve hayırlı evlat yetiştirmeyi amaç edinen insanlar, her çağda olduğu gibi bu devirde de kültürel miraslarına sadık kalarak aileye gerekli önemi vermektedir. Bu insanlar için merhamet, ailede paylaşmanın ve yardımlaşmanın diğer adıdır. Merhamet, aile içi şiddetin ve öfkenin panzehiridir. Merhamet, yeri gelir karı-koca kavgası için bir engel olur. Bu nedenle zorbalığın, saldırganlığın ve zulmün bir evde azaltılması hatta bitirilmesi için o evde merhametli insanların olması gerekir.

            Merhamete dayalı ailede bireyler adaletli olabilmeyi başarabilir. Çünkü merhamet, adaletin gelişmesine önemli bir etkendir. Bu anlamda, ebeveynlerin çocuklara karşı adil davranabilmeleri ilk başta merhametle hareket etmeleri gerekir. Ailede merhamet ve adaletin yer almasıyla birlikte ailede güven ve samimiyet de artar. Bu da fertlerin sadakat duygusuna katkı sağlar.

            Aile içinde merhametin artırılması, ailenin fonksiyonelliğini artırmaktadır. Ailenin toplum açısından fayda sağlayıcı bir nitelik kazanması aile-içi merhametle gerçekleşir. Hem kendine hem ailesine hem de genel olarak topluma katkı sunan nesillerin yetişmesi yine merhamete dayalı ailelerin varlığıyla mümkün olabilir.

            Özetle; aile, merhamet tohumunun atıldığı yerdir. Merhamet, toplumun ihtiyaç duyduğu bir erdemdir. Merhamete dayalı aile ise insanlığın muhtaç olduğu bir değerdir.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar