Kenan Çaplık

Tatilciler, koronavirüs ve 2. dalga

08.08.2020 05:59:37 / Kenan Çaplık

Korona virüs salgınının ciddiyetini anlamayanlar, tatil beldelerine akın etmeye devam ediyorlar. 'Salgın yokmuş gibi' bir basiretsizlikle ve pandemiyi önleme kurallarının tamamını ihlal ederek, tatil yapma telaşı içerisinde kendi çaplarında eğlenmeye çalışıyorlar.

Sosyal mesafe, maske ve temizlik üçlüsünü; salgını önleme noktasında, uzmanların dile getirdiği en sade ve ciddi tedbirler olarak biliyoruz. Ancak tatil beldelerindeki izdihamları ve kural tanımaz hırçınlıklarla ortaya çıkan manzaraları görünce, 2. dalganın tatilcilerle geri dönüp iş başı yapacağını söylemek herhalde müneccimlik olmayacaktır.

Yaz aylarıyla birlikte vaka sayılarının sıfırlanacağına dair umutlu öngörüler, bizi sevindirmişti. Yeni normal hayatla birlikte, hayatın olağan akışı bazı kısıtlılıklarla birlikte devam edecekti. Herkes kendi hizasında kurallara harfiyen riayet edecek ve en az hasarla bu salgın sürecini geçirmeye çalışacaktık. Ancak umutlarımız ve beklentilerimiz, sınır tanımaz ve anlayışsız kafalar yüzünden büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağa benziyor.

Dün itibariyle vaka sayısının tekrar 1000'in üzerine çıkmış olması; önümüzdeki günlerde daha büyük sıkıntıların canımızı acıtacağı aşikârdır. Ancak esas sıkıntı, tatilcilerin geri dönüşü ile başlayacaktır. Okulların ağustos sonu itibariyle açılmasının planlandığı bu ortamda, işin vahameti çok daha acı bir gerçek olarak karşımıza çıkacaktır. Tatilcilerin ve anlayışsız kafaların eğlence, zevk ve sefa ihtiraslarının sonucunun ağır bir bedeli olarak okulların açılmasının ertelenmesini acı bir şekilde göreceğiz.

Sağlık çalışanlarının şimdiye kadar ortaya koydukları özverili çalışmaları görmezlikten gelmek, her saat karşı karşıya kaldıkları riski anlamamak ve sağlık sisteminin altyapısını zora sokacak 'bu türden tatil yapma anlayışsızlıklarının' masaya yatırılması gerekir. Özellikle bu zihin yapısının deşifre edilmesine acil ihtiyaç vardır. Tatil yapanların bu iş için ayırdıkları paralar; bu salgın sürecinde işini kaybedenlere ve evine ekmek götüremeyen insanlara aktarılsaydı, toplumsal dayanışma adına mükemmel bir örnek olmaz mıydı?

Neticede kural tanımazlık ve bunun doğuracağı acı sonuçlar, hepimizi çok ciddi bir şekilde etkilemektedir. Salgın sürecinin bizi ciddi olarak etkileyeme devam edeceği önümüzdeki günlerde, herkesin çok daha dikkatli olması gerekmektedir. Azgın bir azınlığın ihtirası, kural tanımaz bir kafa yapısının anlayışsızlığı ve eğlenmekten başka hayata bir anlam yüklemekten aciz maddeperestlerin toplumu daha fazla sıkıntıya sokmalarına izin verilmemelidir.

Korona virüsün 1. dalgasını, diğer bazı ülkelere göre nispeten rahat atlattık. Korkarım ki, bu kural tanımaz kafalar yüzünden 2. dalgayı çok daha sıkıntılı bir şekilde geçireceğiz. Eğitimden ekonomiye hemen her alanda ciddi sorunları, 'Yeni normal hayat' ile en az hasarla atlatmaya çalışırken; şimdi 2. dalga ihtimali ile sorunlarımızı içinden çıkılamaz hale getirmek gibi acı bir sonuç ile karşılaşacağız.

Buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Denetim mekanizmasını en üst seviyeye çıkarınız. Tatil beldelerindeki içimizi karartan görüntülerden yola çıkarak, gerekli müeyyideleri uygulamaya koyunuz. Kural tanımazların, kuralsızlıklarının bedelinin karşılıklarını veriniz.

Yoksa kurallara uyarak, evinde sabırla bekleyen büyük çoğunluğun vebalinin altından kalkamazsınız.

 

 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar