İlyas Kaya

Yeni Nesil Soruları Nasıl Çözmeliyiz?

02.12.2019 07:28:41 / İlyas Kaya

Yeni nesil sorular, neslimizin sınavlarda soru çözümünde en çok zorlandığı sorulardır. Bu dönemin gençleri, ezbere dayalı öğrenim gördüklerinden oldukça zorlanıyorlar. Yeni nesil soruların çözümü için öncelikle bu soruları tanımak gerekiyor. Geçen haftaki yazımızda yeni nesil soruları tanıtmaya çalıştık. Bu haftaki köşemizde, yeni nesil soruların çözümleri için teknik olarak bazı önerilerde bulunacağız:
Konular arası bağlantıları keşfetmelisiniz. Sayısal derslerde konu bütünlüklerini anlayarak, sayısal analiz sorularıyla, matematiksel düşünme ve yorumlama; akıl yürütme soruları ile de sayısal ilişki kurma kabiliyeti kazanmalısınız. Gerçek yaşam problemleriyle beraber sayısal ve sözel derslerinizi hayatın bir parçası haline getirmeli, ezber formatını bırakıp yorum ve hayal gücünüzü sonuna kadar kullanmalısınız.

Sayısal ilişkilerden yararlanabilmek, değerlendirme yapabilmek ve soruları yorumlayabilmek bilgi kadar önemlidir. Üstelik bütün bunları günlük hayatın içindeki matematiksel durumlarla bağlantı kurarak çözmeye çalışmalısınız.

Hem sözel hem de sayısal alanlarda soru çözerken, günlük hayatla bağlantı kurmalı, temel bilgi düzeyinizi yorumlama, alan okuryazarlığı ve farklı soru tipi çözme becerileri ile birleştirmelisiniz.

Geçmiş yıllarda çıkmış sorulara baktığınızda, neredeyse tamamı günlük hayatla ilişkilendirilmiş, modellenmiş ve betimlenmiş olarak karşımıza çıkmaktadır. Soruların çözümleri kısa olmasına rağmen zamanı yönetmede sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu sebeplerden dolayı bolca soru çözmeli, soru çözümlerinde zamanı ayarlamalı ve yönetmelisiniz.

Türkçe sorularını çözmek için; bol kitap okumalı, yorum gücü yüksek, dikkat gerektiren ve manaya dayalı nitelikte paragraf sorularını günlük rutin olarak çözmelisiniz.
Tarih sorularında; bilgiye dayalı yorum soruları olduğundan olaylara hâkim olmalı, bolca tarih okumaları yapmalısınız. Coğrafya sorularında; Türkiye iklimi, haritayı okuma ve yorumlama, grafik okuma ve yorumlamaya dayalı sorular çözmeli, Felsefe sorularında; genel olarak kavramları ve akımları okumaya yönelik soruları bolca çözmeye çalışmalısınız.

Sayısal derslerde genelde; bilgiyi okuma, anlama ve yorumlamaya dayalı sorular çözmeye çalışılmalı, bilimsel olarak yöntemleri uygulamaya çalışarak test sorularını çözmeye çalışmalısınız.

Yeni nesil sorular, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda başarı belirleyici sorulardır. Herkesin çözemeyeceği, çözenlerin farkındalık oluşturduğu sorulardır. Bu soruları çözerseniz rakiplerinizin önünde olur, yükseköğretim programlarını kazanma olasılığınızı artırırsınız. Bu sebeplerden dolayı aşama aşama bu sorulara hâkim olmalıyız.
Tüm sorularla uğraşmanız ve iyi bir Yükseköğretim programı kazanmanız dileğiyle… Allah’a emanet olun.

 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar