İlyas Kaya

YARIYIL TATİLİNDE NE YAPMALI?

20.01.2020 01:21:04 / İlyas Kaya

Geçen Cuma Türkiye geneli ilk, orta, liseye kayıtlı olan tüm öğrencilere, yıl içerisindeki performanslarına göre karne dağıtıldı. Karnelerin sonucuna göre, kimi çocuklar ve ebeveynler üzüldüler, kimileri de sevindiler. Bu sevinç veya hüznün yanında, iki tarafın da sevineceği, 15 günlük bir tatil süreci geçirilecek. Bugünkü yazımızda, 15 günlük tatil sürecini nasıl değerlendirmeliyiz? Sorusuna cevap bulmaya çalışacağız:

Tatili geçirecek öğrencilerin sene sonunda sınava hazırlanan üniversiteye hazırlık ve liselere hazırlığı ayrı kategoride; ilk, orta ve lisede okuyanları farklı kategorilerde değerlendirmemiz gerekiyor.

Üniversiteye hazırlık öğrencileri ve LGS öğrencileri; bu süreçte önceden ihtiyaçlarına göre iyi bir program oluşturmalı, 15 günlük tatilde eksik konularını tamamlamalı, bolca soru çözmelisiniz. Derslere odaklanmalı, günlük rutinlerinize devam etmelisiniz. Örneğin, her sabah Türkçe’den 40 soru, matematikten 40 soru ya da 40 paragraf soru çözümüne devam etmelisiniz. Bu süreçte en az 2 veya 3 kere deneme sınavına katılmalısınız. Dershanelerin deneme programları yoksa kitapçılardan deneme almalı, sessiz bir ortamda deneme sınavına katılmalısınız.

İlkokul öğrencileri ders ile ilgili günlük sadece 1 saat ya da 45 dakika kitap okumalı, diğer vakitlerini arkadaş, komşu ve akrabalarıyla geçirmelidir. Bu yaştaki çocukların zihinsel gelişiminin yanında bedensel gelişimi de önemlidir. Arkadaşları ile oynayacağı oyunlarla bedensel gelişimine katkı sağlayabilirler.  Bu süreçte, uzun zamandır görmediği arkadaşlarını görerek özlem gidermelidirler.

Bunların yanında ebeveynler, çocuklarının sanatsal zekâlarını ve ufuklarını geliştirmesi için tiyatro ve sinemaya gitmelisiniz. Çıkışta film veya oyun hakkında değerlendirmeler yapmalı, çocuklarınızın gelişimine ortam hazırlamalısınız.

Başka şehirlere gidilecekse tanıdık, eş, dost akraba ziyaretleri yapılmalı, ayrıca gidilecek şehrin tarihi mekânlarını dolaşmalısınız. Çocuklarınıza; tarihimizin, kültürümüzün ve medeniyetimizin izlerini yaşatmalısınız. Böylelikle çocuklarımızın manevi gelişimine destek sunmuş olacaksınız.

Tüm tatil boyunca çocuklarınızın manevi gelişimine önem vermelisiniz. Bu süreçte vakit namazlarınızı mümkünse çocuklarınızla beraber camide cemaatle kılmalı, çocuklarımızın zihinlerini boş bırakmamalı, değerlerimizi her daim hatırlatmalısınız.

Çocuklarımızın değerlerimizi yaşaması dileğiyle, tüm öğretmen, veli ve öğrenci kardeşlerimize hayırlı tatiller diliyorum.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar