İlyas Kaya

Genç kardeşim! Kendi hikayeni yazabilirsin!

07.09.2019 17:20:31 / İlyas Kaya

GENÇ KARDEŞİM! KENDİ HİKÂYENİ YAZABİLİRSİN!

Yıllar önce bir yerde okumuştum. Yazar mealen şu şekilde yazmıştı: “Beni ayakta ve dinç tutan düşünce şudur: Öncelikle önüme ayağı yere basan bir hedef koyuyorum. Daha sonra o hedefe doğru koşuyorum. Belirlediğim hedefime ulaştıktan sonra yeni hedefler belirliyorum. Bu şekilde hedefim büyüyor, ayakta ve dinç kalmamı sağlıyor.”

Üniversite adayı genç kardeşim! Üniversiteye hazırlık sürecine başlamadan önce hedefini belirlemelisin. Bu hedef; kısa, orta ve uzun vadede erişebileceğin hedefler olmalıdır. Kısa vadede; irade kontrolünü sağlayıp zaman kaybetmeden ders çalışmaya başlamalısın. Orta vadede; istediğin bölümü kazanmak için istikrar ve düzen içerisinde sorumluluklarını yerine getirmelisin. Uzun vadede ise istediğin bölümü kazanmalısın. Belirlenen hedeflere ulaştıktan sonra tekrar yeni hedefler belirlemelisin. Bu şekilde düşünce ve çalışma olarak diri ve ayakta kalabilirsin.

Evet, genç kardeşim! Şunu unutma ki zaman tahmin ettiğinden çok daha hızlı geçiyor. Hayatının tarihini ve hikâyesini şimdiden yazabilirsin. Bunun için büyük bir azim ve irade ile çalışmaya başlaman gerekiyor. Beklemeye vaktin yok! Hayat kısa, bu kısacık hayatını güzel, iyi ve faydalı işlerle geçirmelisin. Bundan dolayı vaktinin kıymetini bilmeli ve iyi bir şekilde vaktini programlı hale getirmen gerekiyor.

Evet, genç kardeşim! Üzerindeki sorumluluğu ve ağırlığı hissetmen, bu sorumluluktan dolayı duyarlı olman gerekiyor. Kendini tanımalı, güçlü ve zayıf yönlerine göre hareket etmelisin. Sorumluluklarını hafife almamalısın. Plan ve programını harfiyen yerine getirmelisin. Unutmamalısın ki; zamanın az, işin çok ve sorumlulukların oldukça ağırdır. Bu yükün altında kalmamak için öncelikle üzerindeki yükü ulaşılması gereken yerlere taşımalısın. Bu sebeplerden dolayı sorumluluklarına ve çalışmana odaklanmalısın.

Evet, genç kardeşim! Bu hayatta kendini neye hazırlamışsan, bil ki o da senin için hazır ve nazırdır. Bundan dolayı bu yolda tüm başarılar çalışmalarının neticesidir, meyvesidir.

Bir eğitimci olarak hayatım boyunca çalışmadan iyi bir bölüm kazanan hiçbir öğrenci görmedim, tanımadım. Aynı zamanda çalışıp, çalışmalarının neticesini almayan hiçbir öğrenciyi de tanımadım. Bu işlerin mantığı şudur; hazırlıklarınız mutlaka hedefinizde belirleyici unsurlardır. Yani; “Bugün kim olduğunuz, dünkü tercihlerinizin (çalışmalarınızın) sonucudur. Yarın kim olacağınız, bugünkü kararlarınızın (çalışmalarınızın) sonucu olacaktır.”(anonim) Bundan dolayı dün, bugün ve yarın başarılarınızın arkasında mutlaka çalışmalarınız olacaktır.

Evet, üniversite adayı genç kardeşim! Durmadan, sıkılmadan, eğilmeden, kızmadan ve gücenmeden çalışmaya başlamalısın. Kendini boş bırakma, boş kalmayı hissettiğin anda başka bir işle meşgul ol. Unutma! Bu zamanda kendi hikâyeni yazmaya başlayıp, hikâyenle tarih yazabilirsin. Gerçeklikler tarih ile yazılabilir, sen ise tarihini yazmana bak!

Son olarak, sloganımız şu olsun: “Hedeflerini belirle ve durmadan ilerle!” Selam ve dua ile…

Gayret bizden, başarı Allah’tandır.

 

 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar