İbrahim Dağılma

Hac organizasyonu ve eksiklikler üzerine

18.11.2011 14:11:49 / İbrahim Dağılma

Hac deruni ve manevi bir atmosferdir. Kelime olarak kast etmek, yönelmek anlamına gelir. Bir yönüyle de imtihan noktasında zaafını, ihtiyacını bilenin ihtiyacını arz etme makamıdır. Allah`ı bilme, tanıma ve hakikatleri anlama noktasında birçok sembolün bulunduğu hac, zaman/mekan ve imkanla ilintili bir ibadettir. Bu ibadetin sağlıklı edası noktasında Yüce Allah ayet-i kerimelerde ferman buyurmuştur.  Allah`ın misafiri olarak gelenlerin bu emin beldede güven içinde olması, arınan/rüku ve secde edenler için evin temizlenmesi ve İlahi sembollere saygı göstermek… Bu ibadetin edasında kolaylaştırıcı unsurların en evvel akla gelenleridir.

Allah`ın evinin ziyaretçisi olma bahtiyarlığını yaşarken bu satırlarda size hac olayının muhteşemliği adına bir şeyler ifade etmek isterdim. Köşemiz, olayları daha çok güncel boyutuyla okura sunma makamında olduğu için biz de haccın güzelliklerini asla gölgelemeyecek; ama hizmet adına ahkam kesen yönetim ve kuruluşların Allah misafirlerine yaklaşımlarını sergileyen birkaç manzarayı ifade edeceğiz.

Herhangi bir turistik gezide bile hizmetin en alasına şahitlik ederken Hac kadar muhteşem bir tablonun organize açısından hem Suudi hem de Türkiye hükümetinin s.o.s verdiği görülür. Yine  de zannımızı iyi tutarak belki gözlerden kaçan bu noktaların duyarlı kişilerin böylesi ikazlarıyla düzeltilmesine vesile olmaktır gayemiz.

Resmi rakamlarla beş milyona yakın bir mahşerin akın ettiği hac mevsiminde hacılara ilgi neredeyse sıfırın altındadır. Sanırsınız Haram beldelere hiç kimse gelmemiştir… Haklarını yememek lazım işportacı esnaf ve tezgah sahipleri “hacı para yahşi al!” iştahıyla müthiş(!) ilgilidir, hacıyla.

Bir bakmışsın klişe bir bilgiyle beslenmiş birileri hacıyı sakalı olmadığı için sığaya çekmekte, Dünyanın  neredeyse her parçasından insanların akın ettiği bu mahşerde ümmi ve İslami bilinçten uzak öylesine çok ki… Bu noktanın hiç dikkate alınmadan  hacı saf düzeni adına rencide edilmekte, sanki küçük bir çocuğa veya suçlu bir kişiye davranılıyor gibi görevlilerin kaba hitapları,  İki haram mescit dışında diğer mescitlerin ya kapalı tutulup unutulmuşluğa terk edilmesi veya binlerce insanın umre niyetiyle ihrama girdiği Hudeybiye gibi bir mescitte birkaç wc`nin olması… Bu mümtaz insanlara layık bir muamele değildir.

 Allah`ın haram beldesinde kadın erkek ihtilatını engelleyecek bir organizasyon yok gibidir; sadece zikrettiğimiz görevlilerin kısmi bazı müdahaleleri dışında. Belki de bazı hususlar Allah Resulünün sünnetine uyma hassasiyetinin bir sonucu olabilir; ama insanların bilgisel eksikliği daha hikmetli, mütevazi, kucaklayıcı, kavratıcı bir üslupla giderilebilir kanaatindeyiz.

Her yıl milyonlarca hacının geldiği ve bunun dünyaca bilinen bir gerçeklik olduğu ve hatta ülkemizde "müracaat, kura çekilmesi, işlemler, gidiş” derken altı yedi aya yayılan hac organizasyonuna dönük bu sıkıntılar ve ihmaller kabul edilebilir, değil. Oysa bu konuya gerçekten önem verilseydi her ülkeden gelen hacıları hac rükünleri, ziyaret adabı hakkında bilgilendirme ve irşat ekipleri oluşturulurdu ve bunlar ülke ülke gezerdi.

Aynı bölgede yasayan Müslümanlar için haftalık bir değerlendirme toplantısı işlevli Cuma nasıl asil fonksiyonundan uzak bir havada eda ediliyorsa dünya Müslümanları için buluşma, kaynaşma ve kıyam merkezi hac da kendi işlevinden o kadar uzak ki… Dünya Müslümanlarının hali pür melali ortadayken; işgaller, açlık, iç savaşlar İslam ülkeleri için bir talihsizlikken ayrı ayrı renk ve dillere sahip bu mahşerin geldiği gibi dönmesi büyük bir hayal kırıklığıdır hacı gerçek işlevine ulaştıramamak adına.

Birbirinin dilini bilmeyen insanların bazı bireysel bazı meraklı ve garip anlaşma şekilleri dışında tanışma olayının olmaması… Kendi ırk, mezhep ve gelenek öncelliklerini bu mekanda bile terk etmeyen binlerce hacının kardeşliğe dönük bu atmosferi güdük bıraktıracak davranışlar sergilemesi… elhasıl ulaşım çilesi, otobüslerde bizim halk otobüslerine rahmet okutacak cinsten kadın erkeğin pastırma misali iç içeliği bir kez daha hiçe sayılan kadın mahremiyetinin yıkılışı açısından dayanılacak manzaralar değil. Temennimiz Allah`tan bu mekanları layık ve ehil hizmet ellerine vermesi ve bu büyük ve muhteşem ibadetin büyüklüğüne yakışır organizasyonlar nasip etmesidir.

 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar