Hamza Yılmaz

Bu Kadar Acı Varken; Biraz İnsaf, Biraz Vicdan

15.05.2014 11:47:00 / Hamza Yılmaz

 Manisa Soma`da feci maden olayının ardından adeta ülke yasa boğuldu. Bütün vicdanlar sızladı, duygular yumruk oldu boğazlara düğümlendi. Soma`nın acısı hepimizin acısı oldu. Gün boyu Soma`dan gelecek güzel bir haber için gözler ve kulaklar televizyon kanallarındaydı. Ancak gün boyu hep ölüm haberleri geldi ve hala da gelmeye devam ediyor. 
Evet, yürekler sızladı. Nasıl sızlamasın ki. Ailesinin geçimini sağlamak için üç kuruş maaşa, yerin yüzlerce metre aşağısına inip kör bir kuyuda çalışmak ve feci bir kazayla can vermek. 

Soma`dan acı dolu haberler gelirken yurt genelinde birçok program da iptal edildi. Nasıl edilmesin ki. Bu kadar acı ve yürek yangını varken, bu kadar feryat ve ölüm varken kim eğelene bilirdi. Veya kim hayatına normal seyrinde devam edebilirdi. Değerlerimiz, kültürümüz ve inancımız da bunu gerektirmiyor muydu? 

Ancak dün akşam televizyon kanallarında Soma ile ilgili haberleri takip ederken başka programlarla karşılaştık. Ekranlarda Soma`da yaşana acı ve hüzün değil insanların her gün izlediği diziler vardı. Örneğin; Kanal D`de `Ankara`nın Dikmeni`; Show TV`de `Sevdaluk`; Star TV`de ise `Muhteşem Yüzyıl` dizilerinin yeni bölümleri yayınlanmadı. 

Yaşanan maden faciasından dolayı ulusal yas ilan edilirken TV kanallarının dizi film vermeleri ne kadar ahlakı, ne kadar insani bunu okuyucuya bırakıyorum. Ancak tek sorun TV kanalları değil ki. Aynı günün reyting oranlarına bakıldığı zaman ilginç bir tablo dikkat çekti. Dün akşam Muhteşem Yüzyıl dizisinin yerine yayınlanan "Muhteşem Yüzyıl Gizli Dünya" adlı belgesel listenin başında yer alırken Star TV`nin "Beni Affet" dizisi ikinci sıradaydı. "Müge Anlı ile Tatlı Sert" programının yedinci sırada kendine yer bulduğu reyting raporunda Habertürk, CNN Türk, Ülke TV, Kanal 24, NTV, A Haber gibi haber kanallarının ilk 20`ye giremedi. 

Bu manzaraya bakınca kendi vicdanlarımızı da sorgulamamız gerektiğinin farkına varıyoruz. Yas tutmamız için illa acının bize mi dokunması lazım. Yaşanan acıyı paylaşmak için illa bir yakınımıza mı bir şey olması lazım. Hiç mi empati kurmuyoruz. Bugün madende yaşanan facia yarın başka bir meslek dalında da olabilir. Yani bir gün acı bizi de bulabilir.
TV Kanallarının reyting oranlarına bakılınca nasıl bir insani erozyona uğradığımız, değerlerimize ne kadar yabancılaştığımız ve ne kadar bencilleştiğimiz gözler önüne seriliyor. TV kanallarına ve bunca acıya rağmen TV başında dizi izleyenlere biraz insaf, biraz vicdan diyoruz. 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar