Abdullah Aslan

Filistin İçin Küresel Zirve Hazırlıkları

23.03.2024 00:22:40 / Abdullah Aslan

Filistin/Gazze’deki soykırım maalesef devam ediyor. Dünya geneli Gazze ile ilgili bir uğraş ve gayretin olduğunu biliyoruz, ancak HÜDA PAR Genel Başkanı Sayın Zekeriya Yapıcıoğlu’nun da ifade ettiği gibi bu çabalar yetersiz olmalı ki şiddet durmadı, soykırım son bulmadı.

Geçtiğimiz perşembe günü Gazze’ye destek anlamındaki çalışmalar kapsamında İstanbul’da bir toplantı vardı. Toplantıya ben de katıldım. Organizasyonu Avrupa Müslüman Forum’u düzenliyordu. Küresel çapta bir Filistin Zirvesi’nin yapılması hazırlıkları vardı. Programa farklı katılımcılar konuşmalarıyla katkıda bulundular.

Toplantının açılış konuşmasını Mahmut Abbas’ın Danışmanı ve Başyargıç Mahmut el-Habbaş yapacaktı, ancak Siyonist israilin maalesef son saldırıları sonucu yakınlarından 27 kişiyi şehit vermişti ve program için sefer halindeyken geri dönmüştü, gelememişti. Onun yerine açılış konuşmasını Forum’un Genel Başkanı Abdul Vakhed Niyazov yaptı.

Programa farklı din ve düşünceden birçok insan katılım gösterdi ve hepsinin ortaklaştığı nokta, canice saldırıların bir an önce durması/durdurulması ve insani yardımın ihtiyaç duyulduğu kadar içeriye sokulmasıydı.

Rusya’dan toplantıya çevrimiçi katılan bir hukukçu aktivist, Rus yetkililerle de görüştüklerini, ancak Gazze’ye yardımları göndermek için bir yol/kanal bulamadıklarını, bunun için aracı aradıklarını söyledi. BirleşikArap Emirlikleri yetkilileriyle irtibat kurdukların vs. söyledi.

Yunanistan’ın eski maliye bakanı çevrimiçi yaptığı konuşmasında, başta israil olmak üzere Avrupa’ya ve Batı’ya adeta ateş püskürttü. ‘Bizim işlemediğimiz cürüm kalmadı!’ anlamında örnekler verdi. 7 Ekim’de yapılan operasyonla ilgili de HAMAS’ı kınamadığının altını çizdi.

Siyonist karşıtı Yahudilerin temsilcilerinden bir Haham da programdaydı. Konuşmasında israili sert sözlerle eleştirdi ve Filistin/Gazze’nin yanında olduklarını söyledi.

Programın katılımcılarından HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu burada bir konuşma yaptı. Konuşmasında Yapıcıoğlu, Gazze’de yaşanan vahşete ve bu kapsamda yaşanan açlığa dikkati çekerek tepki gösterdi. Genel Başkan, kuşatmanın boyutunun görünenden daha büyük olduğunun altını çizerek; "Evet, bugün Gazze ile sınırlı olmayan uluslararası bir kuşatma ile karşı karşıyayız. Bu kuşatmanın kırılması için hepimize önemli sorumluluklar düşmektedir.” İfadelerini kullandı.

Genel Başkan Yapıcıoğlu, programda ayrıca parti olarak 7 Ekim’den bu yana 1500’den fazla etkinlik yaptıklarını, farklı sivil toplum kuruluşu ve kanaat önderleriyle gerçekleştirdikleri görüşmeler sonucunda 11 başlık altında 76 maddede topladıkları görüş ve önerilerden oluşan “Gazze Beyannamesi”ni kamuoyuyla paylaştıklarını ifade etti, bazı maddelerini de aktardı.

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin de bir konuşma yaptı ve Gazze davasına sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Oturumun sonunda, programın katılımcılarından İngiltere’den insan hakları aktivisti ve gazeteci Lauren Booth (Eski Başbakan Tony Blair’in Baldızı) konuştu. Booth konuşmasında, Filistin halkının Gazze ve Batı Şeria’daki mücadelelerinin modern faşizme karşı verilen kavganın ilk cephesi olduğunu, bu kavganın ikinci cephesinin ise dünyanın dört bir yanında, tüm kıtalarda Filistin’e ve dünyanın temel değerlerine desteklerini ileten insanların aktivizmi olduğunu söyledi.

Booth, bugün bu değerlerin ABD’nin desteklediği Siyonist israil rejimince ihlal edildiğini, aynı zamanda demokrasi ilkelerinin ve insan haklarına saygının Gazze’deki yıkımlar altında yok edildiğini ve Kutsal Topraklar’daki on binlerce çocuk ve kadının kanının içerisinde boğulduğunu belirtti.

Forum’un toplantıları Ramazan ayından sonra farklı ülkelerde devam edecek.

Gazze için birçok program ve gayretin olduğu biliniyor, bu küresel zirve hazırlıkları gibi. Bunların hepsi kıymetli ve değerlidir.

Ancak maalesef bütün bunların hepsi hala katliamı durduracak seviyeye ulaşmadı, ulaşamadı. İşte yoğunlaşılması gereken nokta da burası.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar