Emekliye Ramazan Bayramı ikramiyesi: Emeklinin bayram ikramiyesi ne kadar olacak? Bayram ikramiyesine zam gelecek mi?

Zamlı maaşların açıklanmasının ardından vatandaşlar ikramiye ödemesini araştırıyor. Emekliye bayram öncesi verilen ikramiyeler son olarak 1100 TL’den 2000 TL’ye yükseltilmişti. Peki emeklinin bayram ikramiyesine bu yıl da zam gelecek mi? İşte detaylar...

Ekleme: 05.02.2024 09:40:42 / Güncelleme: 05.02.2024 10:22:17 / Güncel
Destek için 

Zamlı maaşların açıklanmasının ardından vatandaşlar ikramiye ödemesini araştırıyor. Emekliye bayram öncesi verilen ikramiyeler son olarak 1100 TL’den 2000 TL’ye yükseltilmişti. Bu yıl da emekliye verilecek bayram ikramiyesine zam yapılacağı öngörülüyor. 

Konuyla ilgili Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, açıklamalarda bulundu. Yılmaz konuşmasında şu ifadeler yer verdi:

“İkramiyeler emeklilerimize 2018 yılından itibaren ödenmeye başlanan bir tutardır. Dini bayramlarımız olan Ramazan ve Kurban bayramlarında 2’şer bin liradan toplamda 4 bin TL bayram ikramiyeleri ödenmesi söz konusu. Yeni dönemde bayram ikramiyelerinin ne kadar olacağı ile alakalı 2 alternatif konuşulmaktadır.

İLK FORMÜL

Birincisi bu rakama %50 zam yapılması oda bin TL fark ile 3 bin TL’ye yükselmesi söz konusudur. Peki neden %50 dersek geçtiğimiz dönemde %37,57 enflasyon rakamına ve %11,68’lik refah payı eklentisi ile buradaki toplam tüm emeklilerimiz ayrıt edilmeksizin maaşlarına %49,25 oranına zam yapılmıştı. Emekli ikramiyelerine yüzde 50 artış olma durumunun buna istinaden olabileceğini söyleyebiliriz.

İKİNCİ FORMÜL

İkinci alternatif olarak bir kereye mahsus Cumhuriyetimizin 100. yılına istinaden 5 bin TL verilmişti. Burada da çalışan çalışmayan ayırt etmeksizin tüm emeklilerimizi kapsayan bir uygulama olmuştu.

Belki şu an verilen 2 bin TL bayram ikramiyesi %150 artış ile 5 bin Türk lirası olabilir.

İkramiyeler vatandaşlarımızın en azından bayramlarda bir ihtiyacını karşılaması açısından önemli bir yer tutuyor. Yüksek bir zam olmasını da canı gönülden temenni etmekteyim.

BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDEMELERİ NE ZAMAN OLACAK?

Emeklilerimizin ikramiye ödemelerinin önceki dönem uygulamalarına baktığımız zaman bayramdan önceki hafta içerisinde ikramiyelerin ödendiğini gözlemlemekteyiz.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sitesinde de yer alan geçen seneki Ramazan Bayramı ikramiye uygulaması şu yöndeydiSSK kapsamında gelir/aylık alanların ödeme döneminde ödenecek gelir/aylık ve Ramazan Bayramı ikramiyeleri:

Ödeme günü 17, 18, 19, 20 olanlara Bayramdan 7 gün önce,

- Ödeme günü 21, 22, 23 olanlara Bayramdan 6 gün önce,

- Ödeme günü 24, 25, 26 olanlara 5 gün önce.


Bağkur kapsamında gelir ve aylık alanların ödeme döneminde ödenecek gelir/aylık ve Ramazan Bayramı ikramiyeleri;

-Ödeme günü 25 ve 26 olanlara 4 gün önce,

Ödeme günü 27 ve 28 olanlara 3 gün önce.


Emekli Sandığı kapsamında aylık alanların Ramazan Bayramı ikramiyeleri ise 2 gün önce ödendiğini biliyoruz.

Buna benzer bir uygulama olacağını söylemek mümkündür.

MART AYINDA YASAL DÜZENLEME YAPILABİLİR

Bu yıl Ramazan Bayramı 10 Nisan 2024 tarihine denk geldiği için, ikramiye ödemeleri de 1 hafta öncesinde yapıldığını varsayarsak önümüzdeki mart ayında yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyleyebiliriz.

EYT’LİLER VE YENİ EMEKLİ OLACAKLAR İKRAMİYEDEN FAYDALANACAKLAR MI?


Aslında EYT olarak bir ayrım yapmadan ikramiyeler tüm emeklilerimizi kapsayan bir durum. İkramiyeler 16 milyon emekliyi ilgilendiren bir durum. Burada SSK, Bağkur, Emekli Sandığı, dul yetim aylığı alanlar dosya bazında hissesi oranında, SGK’dan yaşlılık, vazife malullüğü, malullük, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara ödenecek.

Ayrıca SGK’dan aylık alan şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine de kapsadığını belirtmek isterim.

Etiketler: