Gazze yalnız ve çaresiz TEMİZ SUYA ERİŞİM SAĞLANAMIYOR

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA), "Gazze Şeridi'nde temiz suya erişimin bir ölüm kalım meselesi haline geldiğini" açıkladı. Yapılan açıklamada, "temiz suyun olmaması halinde daha fazla insanın yoksulluk ve hastalık nedeniyle öleceği" uyarısında bulunuldu.

Ekleme: 02.02.2024 04:30:32 / Güncelleme: 02.02.2024 04:31:01 / manşetler
Destek için 

Gazze/Brüksel

UNRWA'nın X hesabından yapılan paylaşımda, "Gazze'de her gün sadece ekmek ve su bulmak için mücadele günü" ifadesine yer verildi. "Gazze'de temiz suya erişimin bir ölüm kalım meselesi haline geldiği" kaydedilen açıklamada, "temiz suyun olmaması halinde daha fazla insanın yoksulluk ve hastalık nedeniyle öleceği" uyarısında bulunuldu. Binlerce insanın az sayıda duş kabini ve tuvaleti paylaştığı belirtilirken, insanların duş alamaması sebebiyle uyuz ve bit gibi cilt hastalıklarının yayıldığı aktarıldı. UNRWA'nın İletişim Sorumlusu Temara er-Rifai de tespit ettikleri son rakamlara göre, Gazze'de "her 2 bin kişiye bir duş kabini ve her 500 kişiye bir tuvalet düştüğünü" açıkladı.

UNRWA'YA AİT MERKEZ VE BİNALARA 270 SALDIRI DÜZENLENDİ

Gazze'deki durumu "tamamen umutsuz" olarak niteleyen Rifai, işgal ordusunun yerinden edilen ailelerin sığındığı UNRWA'ya ait merkez ve binalara en az 270 saldırı düzenlediğini ve bu saldırılarda 372 kişinin katledildiğini belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "UNRWA Gazze'deki insani yardım çalışmalarının belkemiğidir. Tüm üye ülkelere, UNRWA'nın hayat kurtarıcı çalışmalarını sürdürmesi için destek çağrısında bulunuyorum." demişti.

"FİLİSTİN HALKINA YÖNELİK TOPLU CEZALANDIRMA SÖZ KONUSU OLAMAZ"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, BM Yakın Doğu'daki UNRWA'ya finansal desteğin askıya alınmasının "Filistin halkına yönelik toplu cezalandırma" anlamına geleceğini ve bunun söz konusu olmaması gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, özel liderler zirvesinin girişinde basına açıklamalarda bulundu. Zirvede Gazze'deki durumun da görüşüleceğini ifade eden Borrell, ABD ve bazı ülkelerin, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) yönelik finansal desteği askıya alma kararını değerlendirdi. Borrell, AB liderlerine UNRWA'yı desteklemeye devam etmenin önemini vurgulayacağını belirterek, "(UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialar konusunda) Soruşturma yapılmalı ancak Filistin halkına yönelik toplu cezalandırma söz konusu olamaz." diye konuştu. "UNRWA'nın faaliyeti durmamalı. Eğer UNRWA'yı fonlamayı keserseniz, tüm Filistin halkını cezalandırmış olursunuz." diyen Borrell, AB'nin bu yönde bir kararı olmadığının altını çizdi. 

119’UNCU GÜNÜNDE KATLİAM DEVAM EDİYOR

İşgal ordusunun, işgal ve abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde düzenlediği son saldırılarda onlarca Filistinli katledildi, onlarca kişi de yaralandı. Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, işgal ordusu saldırı ve işgalin 119. gününde, Gazze kentinin batısında özellikle er-Rimal ve Tel el-Hava mahallelerini hava saldırıları, top atışları ve füzelerle vurdu. İşgal rejiminin buradaki saldırılarında onlarca Filistinli hayatını kaybederken, ambulans ve ilk yardım ekiplerinin yaralılara ulaşmasına ise izin verilmedi. Ayrıca, Han Yunus’taki Nasır Hastanesine çeşitli bölgelerdeki enkazdan çıkarılan 14 Filistinlinin naaşının getirildiği aktarılarak, dün son 24 saatte çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 34 kişinin de katledildiği belirtildi. Öte yandan, işgal savaş uçaklarının Gazze kentinin güneydoğusundaki ez-Zeytun Mahallesi'nde 2 evi vurması sonucu çok sayıda Filistinlinin katledildiği ve yaralandığı belirtildi.

İşgal ordusu, Gazze Şeridi’nin orta kesimlerindeki Nuseyrat Kampı'nın batısındaki el-Cedid Kampı'nda bulunan "Ebu Feyyad" ile Deyr el-Belah kentindeki "el-Bahisi" ailelerinin evlerine hava saldırısı düzenledi. Söz konusu saldırıda en az 3 Filistinlinin katledildiği, birçok kişinin de yaralandığı ifade edildi. Gazze Şeridi’nin batı kesimlerinde, Gazze, orta bölge ve Refah kentlerinin sahil kesimlerini de denizden vuran işgal ordusu, Refah kentinin Mısır sınırı çevresini de savaş uçaklarıyla hedef aldı.  AA

Filistin Kızılayı:

İŞGALCİNİN HASTANE KUŞATMASI SÜRÜYOR

İşgal güçleri, Gazze Şeridi'nin güneyinde 11 gündür kuşatma altında tuttuğu Han Yunus'taki Filistin Kızılayına bağlı el-Emel Hastanesi avlusuna baskın düzenledi. 

Gazze

Filistin Kızılayının, X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "israil işgal güçleri, el-Emel Hastanesi avlusuna baskın düzenledi ve giriş ile acil servisin dış kapısı önünde konuşlandı." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, işgalci askerlerin 10 gündür kuşatma altında tuttuğu hastanenin avlusuna yoğun bir şekilde ateş açtığı belirtildi. Hastanedeki sağlık ekiplerinin işgal ordusunun yoğun ateş ve bombardımanından yaralananları tedavi etmeyi sürdürdüğü kaydedildi. İşgalci güçlerin hastaneyi hedef almayı sürdürdüğüne dikkati çekilen açıklamada, "Hastaneye, aralarında Filistin Kızılayı çalışanı da bulunan 7 şehit ve 9 yaralı getirildi." ifadesine yer verildi.

İşgal güçleri, 11 gündür Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yer alan hasta ve yaralıların yanı sıra yerinden edilen Filistinlilerin de sığındığı Nasır Hastanesi ile el-Emel Hastanesini kuşatma altında tutuyor. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı da işgal ordusunun kuşatması nedeniyle Han Yunus'taki hastanelerde felaketin yaşandığını, işgal güçlerinin sürdürdüğü saldırıları, tıbbi imkanların yetersizliği ve gıda eksikliği nedeniyle çok sayıda yaralı ve hastanın ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurmuştu.  AA