Almanya’da makinistlerden grev kararı

Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ülke genelinde 3 ay içinde dördüncü kez greve gitti.

Ekleme: 24.01.2024 22:30:06 / Güncelleme: 24.01.2024 22:31:58 / Dünya
Destek için 

Yeni grev, Alman Demiryolları ile GDL arasındaki ücret anlaşmazlığına yönelik son 3 ay içindeki dördüncü ve bugüne kadarki en uzun grev oldu.

Sendika, başta makinistler olmak üzere demir yolları şirketlerinde çalışanların maaşlarına aylık ortalama 550 avro zam ve enflasyonla mücadele için bir defaya mahsus 3 bin avroya kadar ödeme talep ediyor.

GDL, aynı zamanda ücretlerde herhangi bir kesinti olmaksızın vardiyalı çalışanların çalışma saatlerinin haftada 38 saatten 35'e düşürülmesini istiyor.

Alman Demiryolları ise makinistlerin maaşlarına ağustostan itibaren ortalama yüzde 4,8 ve Nisan 2025'ten itibaren yüzde 5'lik artış önerdi. GDL, bu teklifi kabul etmedi.

Aynı zamanda, Alman Demiryolları çalışma saatleri konusunda esneklik teklif ederek, iş gücü sıkıntısı nedeniyle sendikanın çalışma saatlerinin düşürülmesi talebini reddediyor.

Alman Demiryolları, geçen yıl da makinistler dışında yaklaşık 180 bin demir yolu personelini temsil eden Demiryolu Çalışanları Sendikası (EVG) ile ücret konusunda devam eden anlaşmazlık nedeniyle sorunlar yaşamış, Ağustos 2023’te anlaşmaya varmıştı.

Alman Demiryolları'nın yük trenlerindeki makinistlerin iş bırakma eylemi 23 Ocak’ta yerel saatle 18.00'de, yolcu trenlerinde ise bugün 02.00’de başladı.

Makinistlerin 6 günlük şimdiye kadarki en uzun iş bırakma eylemi, ülke genelinde demir yolu ulaşımında büyük aksaklıklara neden olurken, yüz binlerce kişi tren seferleri iptalleriyle karşı karşıya.

Grev boyunca Alman Demiryolları'nı sadece acil durum tarifeleri çalışacak.

Alman Demiryolları Sözcüsü Anja Broeker, makinistlerin 6 günlük iş bırakma eyleminin Alman ekonomisine karşı bir grev olduğunu, yük trenlerinin enerji santralleri ve rafineriler için malzemeler taşıdığını belirtti.

Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, tedarik zincirleri üzerindeki baskıyı daha da artıran grevi yıkıcı olarak nitelendirerek, GDL sendikasını grev öncesi Alman Demiryolları'nın teklifini müzakere etmeyi reddettiği için eleştirdi. (İLKHA)