Prof. Dr. Şenyiğit: Belli hasta grupları salgına karşı kalabalıktan uzak durmalı

Son zamanlarda yaygınlaşan üst solunum yolu enfeksiyonları hakkında konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, özellikle 65 yaş üstü hasta, kronik hastalığı olan ve İmmünsüpresif ilaç kullananların bu dönemde çok daha dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Ekleme: 17.01.2024 13:50:07 / Güncelleme: 17.01.2024 13:55:04 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Şu an Türkiye'de çok ciddi gribal enfeksiyon salgınının söz konusu olduğunu söyleyen Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, neredeyse her 10 kişiden 3 veya 4'ünün bu hastalıktan mustarip olduğunu belirterek bazı yaş ve hasta gruplarını uyardı.

Şenyiğit, "Sayın Bakanımızın da açıkladığı gibi mevcut durumda Respiratuar Sinsityal Virus, influenza ve covid çok büyük bir salgın oluşturmuştur. Covid döneminde maske kullanımından kaynaklı olarak hiçbir gribal enfeksiyon görülmezken şu an bunu yaygın derecede görebiliyoruz. Özellikle yaşlı, 65 yaş üstü hastalar, kronik hastalığı olanlar, İmmünsüpresif ilaç kullananlar, İmmünsüpresif durumu olanlar ile direnci zayıf olanlar bu dönemde çok daha dikkatli olmaları gerekir. Bazen bunlarda ölümcül seyredebiliyor." dedi.

Bu üç virüs grubunun şu an yaygın derecede bir salgın oluşturduğunun altını çizen Şenyiğit, "Bunun için doktora gitmeye gerek yok. Şayet 38 santigrat dereceyi geçen ateş, şuur bulanıklığı, toparlanamama ve 5 günü geçen halsizlik durumunda doktora başvurulmalıdır. Sekonder bakteriyel enfeksiyon gelişmişse tedavi ediyoruz fakat bu gribal enfeksiyonların tedavisi antibiyotik değildir. Antibiyotiklerin gribe hiçbir etkisi yoktur. Dolayısıyla 38 santigrat derece altında olanlar, boğazı yananlar, hafif derecede balgam çıkaranların ilaç kullanmasına da gerek yoktur." ifadelerini kullandı.

Maske takılması hususuna değinen Şenyiğit, şunları söyledi:

"Diyarbakır başta olmak üzere Türkiye'nin her tarafında durum aynı. Çok fazla hasta olduğu için hastaneler dolmakta ama bu çok büyük ve ağır bir salgın olduğu anlamına gelmemektedir. Şu an her şey kontrol altındadır. Herkesin özellikle kalabalık ortamlarda maske takması gerekir. Maske taktığımızda hem kendimizi koruyor hem de başkasına bulaşmasını engelliyoruz. Bu vaka grupları mutlaka kalabalık ortamlardan uzak durmalıdır."

Şenyiğit, "Daha önce yapılan covid aşısının şu an etkisi yok, süresi geçti. Şu an ki süreçte aşılık bir durum söz konusu değildir. Ancak bulaş durumunun artması ve ağır seyretme durumu meydana geldiğinde belli vaka gruplarına aşı önerilebilir ama şu anlık önereceğim bir durum söz konusu değildir." şeklinde konuştu. (İLKHA)