Mardin'de, Gazze'ye destek yürüyüşü yapıldı

Mardin'de Gazze halkına destek olmak amacıyla "Mardin Halkı Filistin'e Özgürlük İçin Yürüyor" programı ve basın açıklaması düzenlendi.

Ekleme: 14.01.2024 20:50:04 / Güncelleme: 14.01.2024 21:06:26 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için 

Mardin'de düzenlenen "Mardin Halkı Filistin'e Özgürlük İçin Yürüyor" programına yoğun katılım sağlandı.

Programa tarihi Cumhuriyet meydanında başlandı.

Toplanan kalabalığa Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice ve İbranice şeklinde 5 dilde yapılan basın açıklamasında, işgalcilerin Filistin'e yönelik yapılan insanlık dışı vahşetine dikkat çekildi.

5 dilde okunan basın açıklaması metinlerini Türkçe olarak Mardin STK Platformu Dönem Sözcüsü Necmettin Başboğa, Kürtçe olarak Molla Mahmut Kılınç, Arapça olarak MAU Ögretim Görevlisi Mustafa Kadat, Süryanice olarak İsa Akyüz, İbranice olarak ise Prof. Dr. Sait Toprak okudu.

Beş dilde yapılan basın açıklamasında işgalcilerin; kadın, çocuk, yaşlı ve sivil ayırt etmeksizin bugüne kadar yaklaşık 23 bin masum insanı vahşice katelttiği belirtilerek, iki buçuk milyon Gazze halkının sefalet, göç ve ölümle baş başa bırakıldığı belirtildi.

Açıklamanın devamında, "İşgalci siyonist israil, üç buçuk aydan beri her gün, her saat ve her dakika Gazze'ye füzelerle, tanklarla ve uçaklarla bombalar yağdırıyor.Her gün, her saat kundaktaki bebekler, masum çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve sivil insanlar vahşice katlediliyor. Aslında İsrail insanlıkla, hukukla ve bütün insani değerlerle savaşıyor. Su kaynakları ve gıda maddeleri tükendi. Hastaneler, okullar, mabedler, ambulanslar, mülteci kampları ve sivil meskenler israilin acımasız saldırılarıyla tahrip edildi. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve küresel güçler işgalci israile sessiz kalıyor; hatta destek veriyor. İslam ülkeleri ise aciz ve kısıtlı durumda seyrediyor. İki buçuk milyon Gazze halkı sefalet, göç ve ölümle baş başa bırakılmış durumda. Dengesiz ve acımasız Siyonist İsraile karşı Gazze halkı onuruyla ve inanç değerleriyle direniyor. Gazze kahramanlık destanı yazıyor. Gazze cesaret ve onur örneğini ortaya koyuyor. Gazze işgale ve zillete karşı bağımsızlık, yurtseverlik, özgürlük ve direnişin bayraktarlığını yapıyor. Gazze, küresel emperyalistlere ve yerel işbirlikçilere karşı izzet ve mertliğin sembolü oluyor. Devletler, rejimler ve vicdansız yapılara inat; dünyanın dört bir yanında vicdanlı insanların, işgalci İsrail’e nefreti artarken, Gazzeli kahramanların haklı direnişine ilgi ve sevgileri artmaktadır. Katil İsrail’in vahşi saldırılarının bir an önce durdurulması ve Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanması için hukuk ve insan haklarına saygı duyan tüm ülkeleri, halkları, kurumları ve kişileri harekete geçmeye davet ediyoruz. Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Kudüs Platformu bileşenleri olarak, adanmışlıkları ve cesaretleriyle destan yazan Gazzeli kardeşlerimizin haklı ve meşru direnişlerini selamlıyor, katil siyonist rejim ve işbirlikçilerini şiddetle kınıyoruz. Ayrıca işgalci siyonistlere destek veren firmaların ürünlerini boykota devam ediyoruz. İslam coğrafyasının dört bir yanında ve ülkemizde istikrar ve güvenliğimize, kardeşlik ve beraberliğimize kasd eden emperyalistler, maalesef vekâlet savaşını terör örgütleri üzerinden yapmaktadır. Bizler bunun farkındayız ve asla boyun eğmeyeceğiz. Kahrolsun işgalci siyonistler, Kahrolsun emperyalizm ve işbirlikçileri. Kahrolsun yerel ve küresel terör odakları. Yaşasın Filistin’in meşru, haklı ve onurlu direnişi." ifadeleri kullanıldı.

Mardin İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen ile Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz tarafından yapılan duaların ardından yürüyüşe geçildi.

Cumhuriyet meydanı ile Eski Hükümet Konağı arasındaki 1'inci Caddeden oluşan yaklaşık bir kilometrelik yolda yürüdü.

İşgalcilerin saldırıları nedeniyle acil ateşkes çağrısı yapılarak, Gazze halkına uygulanan şiddetin ve vahşetin durdurulması istendi.

Gerçekleşen yürüyüşte en önde Mardin'in meşhur Rahvan atları, üzerlerindeki süvariler ise Selahattin-i Eyyubi ve Ebu Ubeyde'nin kıyafetlerini giyerek ellerinde Filistin Bayrağı ve yine en önde Tevhid Bayrağı ile halkı selamladılar. (İLKHA)

İlgili Galeriler