Uyuşturucu üretimi ve kullanımı neden yaygın? Aileler çocuklarını nasıl korumalı?

Türkiye'de arz talep durumunun uyuşturucu konusunda aşırı derecede fazla olmasının, üretim ve kullanımın yaygınlaşmasına sebep olduğunu belirten Bursa Uyuşturucu ile Mücadele Derneği Başkanı Suat Kızılhan, ailelere önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Ekleme: 11.01.2024 13:00:04 / Güncelleme: 11.01.2024 13:02:28 / Röportaj / Bursa Haberleri
Destek için 

Son yıllarda başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun büyük bir kesiminin içine saplandığı madde bağımlılığındaki tablo korkutuyor. Uyuşturucu satıcıları, manevi boşluk içindeki gençleri hedef alıyor. Uzmanlar madde bağımlılığının neredeyse her sene büyük bir artış gösterdiğini belirtiyor.

Bursa Uyuşturucu ile Mücadele Derneği Başkanı Suat Kızılhan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de arz talep durumunun uyuşturucu konusunda aşırı derecede fazla olmasının, yaygınlaşmasında etkili olduğunu söyledi. 

"Üretim ve kullanım neden yaygın?"

Bursa Uyuşturucu ile Mücadele Derneği Başkanı Suat Kızılhan

Ülkemizdeki kimyasal uyuşturucu dediğimiz uyuşturucuların çok olması nedeni ile uyuşturucu üretiminin artık Türkiye'de de yapıldığını söyleyen Kızılhan, "Bu sebeple üretim ve kullanım yaygın bir şekilde devam ediyor. Kimyasal uyuşturucuların en büyük özelliği insanları hızlı bir şekilde bağımlı bir hale getiriyor. Bağımlı hale geldikten sonra insanlar bir arayış içerisinde oluyorlar. Arkadaş, aile ve akrabaları dahil bu işe, kendilerine arkadaş edinme adına herkesi yaygın bir şekilde alıştırarak devam ediyorlar. Bu yaşananlar uyuşturucunun hızlı bir şekilde yayılmasına sebep oluyor." dedi.

"Türkiye'de arz talep olayının uyuşturucu konusunda aşırı derecede fazla olması, yaygınlaşmasına neden oluyor"

Kızılhan, "Torbacı ve kullanıcı diye tabir ettiğimiz insanlar genelde kız çocukları ve kadınlar üzerinden bağımlı olarak yoğunlaştırma olduğu için daha çok yaygınlaşmasına etkili oluyorlar. Ülkemizde arz talep olayının uyuşturucu konusunda aşırı derecede fazla olması, yaygınlaşmasına daha çok etkili oluyor. Uyuşturucu tacirleri ve baronları her yolu deneyerek insanları yaygın, hızlı bir şekilde bağımlı hale getiriyorlar." şeklinde konuştu.

"Ailelerdeki kopukluk, düzensizlik ve takipsizlik acı bir tablo olarak karşımıza çıkıyor"

Toplum ve ailelerin bu konuda çok dikkatli olmasını gerektiğini belirten Kızılhan, "Her şey aileden başlıyor. Aileler kendi içlerinde bu işin artık ciddiyetini ve denetimini kendi aralarında yaparlarsa önlem konusunda da çok yol katedeceklerine inanıyoruz. Bağımlı olan insanların genelinde ailevi problem ve sıkıntılar vardır. Ailelerdeki kopukluk, düzensizlik ve takipsizliğin verdiği sonuçlar acı bir tablo olarak karşımıza çıkıyor. Öncelik olarak ailelerimizi uyarıyoruz. Mutlaka uyuşturucu konusunda duyarlı olmalarını ve dikkatli olmalarını istirham ediyoruz." diye belirtti.

"Uyuşturucu toplumsal bir hastalıktır"

Ailelere seslenen Kızılhan, "Uyuşturucunun çok net temel üç belirtisi vardır. Uyku problemi, bir anda hal ve hareketlerin değişmesi, yüzünde zayıflama ve gözlerinde büyüme olmasıdır. Bütün aileler bu üç temel belirgine çok dikkat ederek farkında olabilirler. Uyuşturucu toplumsal bir hastalıktır. Toplumsal kabullenen bir gerçektir. Millet olarak bir araya gelir, birlik ve duyarlı hale gelirsek bu illetten kurtulacağımıza inanıyoruz." diye konuştu. (İLKHA)