Müftü Yıldırım: Üç aylar bizim için muhasebe ve diriliş aylarıdır

Üç aylarda ibadetlere yoğunlaşıp camide cemaatle 5 vakit namaz kılmaya özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Malatya İl Müftüsü Şahin Yıldırım, dua ve niyazlarla üç ayları idrak etmeye çalışılması tavsiyelerinde bulundu.

Ekleme: 09.01.2024 17:20:07 / Güncelleme: 09.01.2024 17:24:32 / Röportaj / Malatya Haberleri
Destek için 

İslam alemi, Hazreti Muhammed'in, "Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a kavuştur." dualarıyla karşılamış olduğu ve "üç aylar" olarak bilinen, mağfiret ve arınma mevsimine ulaşmanın sevinç ve heyecanını yaşıyor.

Halk arasında "üç aylar" diye ifade edilen Recep, Şaban ve Ramazan aylarının önemi ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Malatya İl Müftüsü Şahin Yıldırım, 12 Ocak'ta başlayacak üç ayların, Müslümanlar için çok önem arz eden muhasebe ve diriliş ayları olduğunu söyledi.

Bu ayların Müslümanlar için bir fırsat olduğunu ve bu ayların daha çok ibadetle geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Yıldırım, camide 5 vakit cemaatle namaz kılmaya özen gösterilmesi, bol bol dua ve niyazlarla bulunması tavsiyesinde bulundu.

"Müslümanlar açısından çok önem arz eden aylardır"

Şahin Yıldırım

Yıldırım, "Yüce Mevla'mız bir ayeti kerimede ayların sayısının on iki olduğunu ve bu aylardan dördünün haram aylar olduğunu bizlere ifade buyurmakta. Üç aylar, Müslümanlar açısından önem arz eden aylardır. Yüce Mevla'mızın Kur'an-ı Kerim' de ifade buyurduğu gibi, Peygamberimiz'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Hadis-i şeriflerde de kendisine yer edinmiş bir özelliği bulunmaktadır. Sevgili Peygamberimiz üç ayların önemini anlattığında, sahabe üç ayları nasıl değerlendirmesi gerektiğini kendisine sorunca şu dualarla değerlendirilmesi gerektiğini ifade buyurmuşlardır. 'Allah'ım Recep ve Şaban Ayını benim için mübarek kıl, bereketli kıl ve beni rahmeti, mağfireti bol olan Ramazan ayına eriştir, ulaştır' diye dua edilmesini tavsiye etmişlerdir. Bizler de üç ayları bu dualarla karşılayarak değerlendirmeye çalışıyoruz." dedi.

"Üç aylar müminler için bir muhasebe, bir diriliş ayı"

Şahin, "Yüce Mevla'mız Kur'an-ı Kerim'inde yine şöyle ifade buyuruyor: 'Ey iman edenler; Allah'tan layıkıyla hakkıyla sakının ve yarın için ne hazırladığınıza, gelecek için ne hazırladığınıza bir bakın.' Bu manada üç aylar bizim için müminler için bir muhasebe ayı. Bir diriliş ayı. Kendimizi kandillerle aydınlatmış olduğumuz, bir rahmet mağfiret iklimidir. Yüce Mevla'mızın Kur'an-ı Kerim'inde Şehr-i Ramazan'da Kur'an'ın indirilmiş olduğu bir ayın olduğu, içerisinde cennetin kapılarının açıldığı, cehennemin kapılarının kapandığı, şeytanların bağlandığı, Ramazan ayına ulaştıran, onun yaklaştığını bizlere haberdar eden aylardır. Bu aylara yaklaştığımız günleri şu an yaşıyoruz. Birkaç gün sonra inşallah bu aylara erişmiş olacağız." diye belirtti.

"Bu aylarda ibadetlerimizi yoğunlaştırmalıyız"

İdrak edilecek Regaip Kandili'yle beraber üç ayların başlayacağını anımsatan Şahin, şöyle devam etti:

"İnşallah 12 Ocak'ta üç aylar başlamış olacak. Üç aylarda ilgili şu tavsiyelerde bulunuyoruz. Sevgili Peygamberimiz de ashabına tavsiye etmiştir. Az önce okumuş olduğum 'Allah'ım Recep ve Şaban ayını bizim için mübarek kıl, bereketli kıl ve bizlere Ramazan ayına ulaştır, eriştir' diye dua etmemizi. Bunun yanında imkanlarımız ölçüsünde oruçlar tutarak oruca kendimizi hazırlamamızı, ibadetlerimizi yoğunlaştırarak, ibadetlere kendimizi hazırlamamızı tavsiye ediyoruz."

"Sağlığı bozacak bir ibadeti yüce Mevla kulundan istememiştir"

Üç ayların tamamının tutulmasıyla alakalı bir tavsiyelerinin olmadığına vurgu yapan Şahin, "Ama ömründe bir defa tutmak isteyen kardeşlerimiz tutabilirler. Sevgili peygamberimizin uygulamalarında da baktığımızda başında üç gün, ortasında üç gün ve sonunda üç gün olarak tutmuş. Ve tavsiyeleri bu şekilde. Peygamberimizin pazartesi ve perşembe günlerini tuttuğu gibi bizler de tavsiye ediyoruz. Biraz daha fazla çoğaltmak isteyen kardeşlerimiz çoğaltabilirler. Burada önemli olan kulun ibadetleri yapması noktasında sağlıktır. Sağlığı bozacak bir ibadeti yüce Mevla kulundan istememiştir. Bunun için de kardeşlerimizin sağlığını bozacak bir ibadet şeklinde değil de zaman zaman kendilerini dinlendirerek Ramazan ayına ulaşmalarını tavsiye etmekteyiz." şeklinde konuştu.

"Miraç Kandili Malatya ilimiz açısından depremi de anlamlı kılabilecek olan bir geceye rastlamaktadır"

Ramazan ayının 11 Mart'ta başlayacağını söyleyen Şahin, "İnşallah 11 Mart'ta Ramazan ayını idrak edeceğimiz bir zaman dilimini yaşayacağız. Bu aylar içerisinde, Regaip Kandili'yle başlamış olduğumuz kandil geceleri aynı zamanda deprem geçirmiş olan Malatya ilimiz açısından depremi de anlamlı kılabilecek olan bir geceye rastlamaktadır. Miraç Kandili şu an gündemimizde. Bizim miracımız olan müminlere miraç hediyesi olarak gönderilen Miraç Kandili'ni İnşallah depremin yaşandığı 6 Şubat'ta idrak edeceğiz. Bunun yanında, Yüce Mevla'mızın bizlere Kadir Suresinde müjdelediği, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni İnşallah 5 Nisan'da idrak edeceğiz. Ve ardından da Ramazan Bayramı'nı idrak edeceğiz. Üç ayların Malatyalı kardeşlerimize ve tüm müminlere hayırlı olmasını yüce Mevla'mdan niyaz ediyorum. Üç ayların bereketli olmasını, bereketinden, feyzinden, nasipdar olmamızı niyaz ediyorum." dileğinde bulundu.

"Camide 5 vakit namaz kılmaya özen göstererek, dua ve niyazlarla üç ayları idrak etmeye çalışalım"

Şahin, son olarak şu tavsiyelerde bulundu:

"Bu aylarda tutacağımız oruçların yanında nafile ibadetler, öncelikli olarak kazaya kalan namazların kılınması ve oruçların tutulması bunun yanında kulluğumuzun Allah katında değerinin anlam bulduğu dualarımızla beraber yüce Mevla'mıza iltica edilmesi, yüce Mevla'mıza niyazda bulunmasını tavsiye ediyoruz. Bu vesileyle camilerimizde beş vakit namazımızı cemaatle kılmaya özen göstermek önem arz edecektir. Aynı zamanda bizi Ramazan'ın o manevi atmosferine hazırlamış olacaktır. Mümkün olduğunca camilerimize gitmeye çalışalım. Camilerimizde namazdan önce gittiğimizde Kur'an okumaya çalışalım. Biraz da Kuran'ın manasını anlamak için okuduğumuz yerlerin manasını okumaya gayret sarf edelim. Tesbihat çekelim. Bunların yanında Peygamberimize Salatu ve Selam getirerek dua ve niyazlarla beraber üç ayları idrak etmeye çalışalım inşallah." (İLKHA)