Özdek: Konut ve kira fiyatlarının düşmesi taraftarıyız

Konut piyasasını değerlendiren Van Emlakçılar Odası Başkanı Orhan Özdek, Van’da da kira ve konut fiyatlarında düşüş yaşanacağını söyledi.

Ekleme: 14.12.2023 13:05:06 / Güncelleme: 14.12.2023 13:10:26 / Röportaj / Van Haberleri
Destek için 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in konutlardaki kira artış hızının gerilemeye başladı açıklamasının ardından Van’da da gözler konut piyasasına çevrildi.

Bakan Şimşek’in açıklamasını değerlendiren Van Emlakçılar Odası Başkanı Orhan Özdek, "Emlakçılar olarak konut ve kira fiyatlarının düşmesi taraftarıyız. Çünkü insanlar gerçekten de bir darboğazdan geçiyor. Geçim, barınma sorunu yaşayan vatandaşlarımız kendi hayatlarını idame ettiremiyorlar. Konut fiyatlarının gerek kiralama gerekse de satın alma anlamında düşmesini ben kamuoyu adına çok olumlu karşılıyorum. Türkiye genelinde yüzde 15’lik bir gerileme söz konusu. Umut ediyorum Van’da da yüzde 20’ye kadar bu düşüş olacak. Van’da alım satımlarda bir durgunluk söz konusu, bu da gerilemeye yol açacak." ifadelerini kullandı.

"Faizle bütün toplumlar yok olmuşlardır"

Van Emlakçılar Odası Başkanı Orhan Özdek

Bankaların yüksek faiz vermesi nedeniyle insanların konut ve gayrimenkulden uzaklaştığını vurgulayan Özdek, "Türkiye’de şu anda faiz sistemi oluştu. Bir kişi 1 milyon TL’yi bankaya yatırdığı zaman 40-45 bin aralığında bir faiz alabiliyor. Bu yüksek bir rakamdır ama bizim kimseye tavsiye etmediğimiz bir konudur. İnsanların birçoğu gidip parasını faize yatırıyor ve faizle beslenmeye çalışıyor. Bu da huzursuzluklara neden olacak, toplumda üretimsizliğe neden olacak. Bu topluma hiçbir zaman refah katmayacak. İnsanların daha çok meşru yollara yönelmeleri, doğru işlerle hareket etmeleri gerekir. Herkes kredi kartıyla yaşamak durumuna geldi. Bir kredi kartının borcunu diğer kredi kartıyla ödüyor. Bu hezeyandır, bu kabul edilemez. İnsanlarımızın gerçek anlamda faizden uzak durması lazım. Hiç kimseye faizi tavsiye etmiyoruz. Faiz her konuda topluma zarar verir. Faizle hiçbir toplum kalkınmamıştır. Faizle bütün toplumlar yok olmuşlardır, hep geriye gitmişlerdir. Faiz, maddi ve manevi bunalımlara neden olmuştur. Onun için faiz sistemini kesinlikle kabul etmiyoruz, reddediyoruz." diye belirtti.

"Van’da kira fiyatlarının bu kadar yüksek olması insanlara çok büyük sıkıntı yaşatıyor"

Van’ın 81 il içerisinde fakir illerden bir il olduğunu anımsatan Özdek, "81 il içerisinde Van en gerilerde, bu tablo bizi çok üzüyor. Van’da istihdam olmadığını, ilerleme olmadığını, gerçek anlamda bir büyüme olmadığını ve işsizliğin hadsafhada olduğunu görmekteyiz. Bu kadar genç nüfusun işsiz kalması üzüntü verici. Bu kadar işsizliğin fazla ve ekonominin kötü olmasının yanı sıra Van’da kira fiyatlarının da bu kadar yüksek olması insanlara çok büyük sıkıntı yaşatıyor. Bu nedenle kiraların da acil olarak aşağı çekilmesi lazım. Acil eylem planlarıyla konut yetersizliği giderilmeli." diye konuştu. (İLKHA)