Şehid Abdullah Azzam rahmet ve minnetle yâd ediliyor

Afganistan direnişinin sembol isimlerinden Âlim Abdullah Azzam, şehadetinin 33'üncü yıl dönümünde rahmet ve minnetle anılıyor.

Ekleme: 25.11.2023 13:45:04 / Güncelleme: 25.11.2023 14:10:47 / Güncel
Destek için 

Emperyalist ve siyonist işgalciler tarafından "küresel cihat hareketinin babası" olarak adlandırılan Filistinli Abdullah Azzam, gerek siyasi, gerek fikri, gerekse askeri açıdan yakın tarihe damga vuran isimlerdendi.

Filistin'in Siletül Harisiye kasabasında 1941 yılında doğan Abdullah Azzam, buradaki ilk ve orta öğreniminden sonra 1966'da Şam Üniversitesi Şeriat Fakültesi'ni bitirdi. 1967'de Amman'da öğretmenlik yaparken Batı Şeria ve Mescid-i Aksa'nın Yahudilerin kontrolüne geçmesi üzerine Müslüman Kardeşler'in mücahid birliklerine katıldı.

İlimsiz Cihad olmayacağını düşünerek başladığı doktorasını 1973'te Kahire'de usul-u fıkıh dalında bitirdi.

1973-80 arası Ürdün Şeriat Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalışan Abdullah Azzam, askeri yargıtay kararıyla Cidde Kral Abdulaziz Üniversitesi'ne sürgün edildi. Burada istediği ortamı bulamayan Abdullah Azzam İslamabad'daki Uluslararası İslam Üniversitesi'nde ders verirken aynı zamanda yeni başlayan Afgan Cihadı ile yakından ilgilendi. Abdullah Azzam bir müddet sonra Üniversitedeki görevini tamamen bırakarak Peşaver'e taşındı.

Abdullah Azzam, daha sonra Beytül Ensar adıyla açtığı büroda Arap ülkelerinden gelen gençleri ve yardımları organize etti. Mücahitlere maddi desteğin yanında yetiştirdiği gençleri de gönderen Abdullah Azzam, İslami eğitime çok önem verdi, yazdığı eserlerle (Cihad Fıkhı, Afgan Cihadında Rahman'ın Ayetleri, İslam ve İnsanlığın Geleceği, Müslüman Halkın Cihadı) ümmete büyük hizmetler etti.

Abdullah Azzam, 24 Kasım Cuma günü her zaman namaz kıldığı "Seb'u'l-Leyle Camii'ne gitmek üzere evinden çıktı. Amacı cuma hutbesini okumak ve namazı kıldırmaktı. İki oğlu Muhammed ve İbrahim ile birlikte arabasına doğru yaklaştı. Arabaya yaklaştıktan kısa bir süre sonra çok büyük bir patlama duyuldu.

20 kilo ağırlığındaki TNT'nin uzaktan kumandalı olarak patlatılmasıyla araba anında parçalandı.

Abadullah Azzam, oğlu Muhammed ve İbrahim'le birlikte şehid oldu. Azzam ve oğulları Peşaver'de defnedildi. (İLKHA)