İstanbul'da kış lastiği yoğunluğu: Uygulama yarın başlıyor

İstanbul'da Valilik kararıyla yarın başlayacak ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması nedeniyle oto lastikçilerde yoğunluk yaşanıyor. Esnaf ve sürücüler kararı olumlu karşılarken, kış lastiği taktırmanın ihmal edilmemesi gerektiğini de belirtiyorlar.

Ekleme: 24.11.2023 17:50:06 / Güncelleme: 24.11.2023 17:50:06 / Röportaj / İstanbul Haberleri
Destek için 

Havaların soğumasıyla birlikte araçlarına kış lastiği taktırmak isteyen sürücüler, sanayinin yolunu tuttu.

Karayolları Trafik Kanunu gereği alınan kararla kış lastiği uygulaması, yurt genelinde 1 Aralık itibarıyla başlayacak. İstanbul'da ise geçtiğimiz günlerde Valiliğin aldığı kararla uygulama 25 Kasım tarihine çekildi.

1 Nisan 2024'e kadar devam edecek uygulamayla güvenli ve akıcı bir yolculuk amaçlanıyor.

Uygulamanın başlamasına saatler kala oto sanayilerde yoğunluk oluşurken, ustalar sürücülere kış lastiği taktırmaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

"Kış lastiğinin kullanımı bütün araçlar için önemlidir; hususi araçlar da takarak emniyetini alırsa daha sağlıklı olur"

Reyis Kılıç

İstanbul'da ticari araçlar için zorunlu kış lastiği kullanma tarihinin 1 Aralık'tan 25 Kasım'a çekilmesiyle işlerinde yoğunluk olduğunu belirten Sanayi Ustası Reyis Kılıç, "Kışın havalar 10 derecenin altına indiğinde soğuk havalarda yaz lastiği düz olduğu için çok sonuç vermez. Kış lastiğinin dişleri farklı olduğu için kış lastiklerinin takılması daha iyidir. Kış lastiği; soğuk havalarda, karlı ve buzlu havalarda emniyeti sağlar. Kış lastiği fren mesafesini uzatmaz, karlı ve buzlu havalarda yüzde yüz sonuç verir. Kış lastiğinin kullanımı bütün araçlar için önemlidir; hususi araçlarda takarak emniyetini alırsa daha sağlıklı olur. Takım olarak kış lastiği 7-8 bin lirada başlıyor, 30-40 bin liraya kadar gidiyor araçtan araca fiyat değişiyor." dedi.

"Valiliğin kararının, tedbir amaçlı iyi bir karar olduğunu düşünüyorum"

Hüseyin Özaydın

Aracına kış lastiği taktıran vatandaşlardan Hüseyin Özaydın, "Yasaklar başlamadan, kış şartları dolayısıyla ticari aracımıza kışlık lastiklerini taktırıyoruz. Yağışlı havalarda yazlık lastikler sorun oluşturduğu için trafikte de birçok problem çıkardığı için biz de önlemimizi alarak kışlık lastikleri takıyoruz. Önemli olan tarih değil havanın sıcaklık derecesidir. Valiliğin kararının, tedbir amaçlı iyi bir karar olduğunu düşünüyorum. Özellikle bu haftasonu için yağış gösteriyor. Trafikte daha az can kaybı yaşanması için önlemimizi mümkün olduğu mertebede alıyoruz, biz şoförler de elimizden geleni yapıyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)