Havaların soğumasıyla sobacılar pazarında yoğunluk bekleniyor

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber soba üreticileri pazarında yoğunluğun beklenenin altında olduğunu belirten soba üreticileri, havaların biraz daha soğumasıyla işlerinin yoğunluğunun artacağını söyledi.

Ekleme: 15.11.2023 11:05:05 / Güncelleme: 15.11.2023 11:08:05 / Röportaj / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde sobacılar pazarındaki üreticiler, havaların biraz daha soğumasıyla birlikte soba satışlarının artacağını umduklarını ifade etti.

Sonbahar mevsiminin gelmesine rağmen Şanlıurfa'da hava sıcaklıklarının devam ettiğini belirten sobacılar, bu sene sobaya rağbetin geçen seneden daha az olduğunu belirttiler.

"Geçen sene bu zamanlar boş vaktimiz yoktu"

Mehmet Baran Çiftçi

Havaların tam soğumadığından dolayı satışların tam olarak başlamadığını söyleyen Mehmet Baran Çiftçi, "Soba satışları şu anda durgun. Piyasa açılmadı, hava henüz tam olarak soğumadı. Geçen sene bu zamanlar boş vaktimiz yoktu. Yemek yiyecek vakit bulamıyorduk. Bu yıl yoğunluğumuz başlamadı. Sezon kasım-aralık ayında başlıyor. Şu an başlamış olması gerekiyor ama kış gecikti ve havalar tam soğumadığından satışlar başlamadı." dedi.

"Fiyatlar 800 liradan 4 bin 500 liraya kadar gidiyor"

İşlerinin 1 haftaya kadar açılmasını beklediklerini ifade eden Çiftçi, "Gelen fiyat sorup gidiyor. Rağbet şu an pek yok. Havaların biraz daha soğuması gerekiyor. Düne kadar yarım kolla geziyorduk, birkaç gündür mont giymeye başladık. Rağbetin artacağını ve işlerin 1 haftaya kadar açılacağını umuyoruz. Fiyatlar 800 liradan 4 bin 500 liraya kadar gidiyor. " diye konuştu.

"Soba sezonu kasım ayının 10'undan başlar"

Hasan Topraklı

Yaklaşık 50 yıldır soba üretimi yaptığını belirten Hasan Topraklı, "Bu sene sobalara rağbet baya düşük çünkü odun pahalı. Sobayı genelde yoksul kesim alıyor ama onlar da odun almakla uğraşıyor. 150 liradan 2 bin 500'e kadar soba var. Çok fazla soba telaşı yok. Kış geldi çattı soba yakmaya başlasan yetişmez. Soba sezonu kasım ayının 10'undan başlar 11-12'nci ay, bazen 1 veya 2'nci aya kadar gider. Geçen sene rağbet bundan iyiydi." ifadelerini kullandı. (İLKHA)