Doğalgaz kullanımının artması odun ve kömürcüleri etkiledi

Kışa sayılı günler kala doğalgazın olmadığı semtlerde vatandaşlar ısınma ihtiyacını karşılamak için odun-kömür arayışına girdi. Doğalgaz kullanımının arttığı Van’da Oduncular ve Kömürcüler Sitesi esnafları beklenen hareketliliğin başlamamasından şikâyetçi.

Ekleme: 01.11.2023 09:15:05 / Güncelleme: 01.11.2023 09:18:46 / Röportaj / Van Haberleri
Destek için 

Uzun ve soğuk bir kış mevsiminin yaşandığı Van'da hazırlıklar sürüyor. Henüz doğalgazın girmediği bölgelerde oturan vatandaşlar, odun ve kömür almak için Van Oduncular ve Kömürcüler Sitesine uğruyor.

Vatandaşların yaklaşan kış mevsimi öncesi ısınmak için yönelmesi beklenen kömür ve odun piyasasını korsan işletmeler ve yardım kömürünün denetimsiz dağıtılması vurdu. İlin kömür ihtiyacını karşılayan ve Van-Özalp Karayolu üzerinde bulunan kömürcüler sitesinde işler kesat. Sezonun başladığını ancak beklenen hareketliliğin yaşanmadığını belirten Van Oduncular ve Kömürcüler Sitesi'ndeki esnaflar, korsan satıcılar ve denetimsiz yardım kömürü dağıtımından şikâyetçi.

Korsan ve yardım kömürü satıcıları engellenmeli

Sait Yakut

25 yıldır kömürcülük yapan esnaf Sait Yakut, Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından dağıtılan yardım kömürlerinin para ile satılmasına tepki göstererek, "Normalde her yıl ekim ayında sezonumuz açılır ve satışlar başlardı. Fakat bu sene çok durgun geçiyor maalesef, beklentilerimizin çok çok altında. İş potansiyelimizin düşüklüğünden dolayı esnaflar neredeyse dükkanlarını açmayacak bir duruma geldiler. Çok sıkıntı yaşıyoruz. Bunun en büyük nedenlerinden biri doğalgazın artması tabi ama onun haricinde dağıtılan yardım kömürlerinin piyasada satılığa çıkarılmasıdır. Sosyal medya ve ilan sitelerinde satılıyor. Bunun yanında işi odun veya kömürcülük olmayan insanların korsan bir şekilde satış yapmasıdır. Bunları belediyeye bildirmemize rağmen herhangi bir işlem yapılmamaktadır. Valimiz burayı ziyaret ettiğinde kendilerine bu durumu ilettik. Fakat gerekli talimatları vermesine rağmen belediyelerin herhangi bir yaptırımı olmadı. Katı yakıt satıcı belgesi olmamasına rağmen bu işi yapıyorsa hem halkın sağlığını tehlikeye atıyorlar hem de vergisiz bir şekilde daha ucuza kömür satıyorlar. Vergisini ödeyen esnaflar mecbur işçi çıkarmak zorunda kalıyor. 5 yıl önce burada çalışan işçilerin yüzde 80'ni artık bu işi yapmıyor. İş potansiyelimiz yüzde 80 düştü." ifadelerini kullandı.

Odun ve kömür fiyatlarında son durum nasıl?

Odun ve kömür fiyatlarına ilişkin bilgi veren Yakut, "Sobalık kömürler şu anda 7 bin 500 – 8 bin 500 kalori değerlerine sahip birinci kalite kömürün fiyatı 9 bin-9 bin 500 TL arasında değişiyor. İkinci kalite ise 7 bin-7 bin 500 TL arasında değişiyor. Yerli Şırnak kömürünün iyisi 4 bin, biraz daha düşük kalitelisi ise 3 bin 500 liradır. Yerli odunumuzun fiyatı, kömüre göre daha uygun. Sobalık odunun tonu 3 bin lira, fırınlık dediğimiz daha çok orman ağacı ürünleri de 4 bin liradan satılıyor." dedi. (İLKHA)

İlgili Galeriler