Uluslararası 2. Molla Ahmed el-Cezeri sempozyumu başladı

Şırnak Valiliği, Şırnak Üniversitesi, Cizre Kaymakamlığı ve Cizre Belediyesi’nin birlikte organize ettiği Uluslararası 2. Molla Ahmed El-Cezeri Sempozyumu başladı.

Ekleme: 12.10.2023 17:30:06 / Güncelleme: 12.10.2023 17:48:58 / Güncel / Şırnak Haberleri
Destek için 

16 ve 17. Yüzyıl'da yaşamış olan Kürt âlim, şair ve edebiyatçı molla ahmed el-Cezeri'nin hayatını, Divanı'nı ve kasidelerini konu alan ve 3 gün sürecek olan uluslararası 2. Molla Ahmed el-Cezeri sempozyuma yurt içi ile Irak, İran, İsveç, Almanya ve Norveç’ten 60'ı aşkın akademisyen katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yazılı mesaj göndererek, sempozyumun hayırlara vesile olmasını diledi.

"Molla el Cezeri, Cizrelilere büyük bir miras bırakmıştır"

Cevdet Atay

Şırnak Valisi Cevdet Atay, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, "Burada yaşayan insanların geçmişi ile olan bağlarını en iyi şekilde devam ettirip geleceğe daha umutla bakmasını arzu ediyoruz. Sevgiyi, muhabbeti hep ön planda tutmuş Molla el Cezeri, Cizrelilere büyük bir miras bırakmıştır. Son 30-40 yıldır bu sevginin, birlik beraberliğin olmaması için ellerinden gelen her türlü kötülüğü bu topraklara, bu topraklarda yaşayan insanlara maalesef terör örgütü yapmak istemişler. Bize mirasını bırakan bu kadirşinas şahsiyetin bu topraklara bırakmak istediği mirası hocalarımız en güzel şekilde anlatacaklardır. İnşallah bu sayede vatandaşlarımız, halkımız bu muhabbeti, aşkı hayatlarında yaşarlar." dedi.

"Bu medeniyetin en önemli temsilcilerinden biri Molla Ahmet el Cezeri nam-ı diğer Melaye Cezeri'dir"

Nazlı Demir

Cizre’nin bilim, tarih ve kültür anlamında köklü bir geçmişe sahip olduğunu, farklı kültürlerin bir araya geldiği önemli bir medeniyet merkezi olduğunu belirten Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nazlı Demir, "Tarih boyunca medreselerin ve ilim irfan merkezi olan Cizre, Semerkant, Kurtuba, Şam, Şiraz gibi İslam medeniyetinin önemli sütunlarından biri olmuştur. El-Cezeri maslahı ile karşılaşıp 90 tane ilim adamı yetiştiren Cizre’de bu medeniyetin en önemli temsilcilerinden biri Molla Ahmet el Cezeri nam-ı diğer Melaye Cezeri'dir." ifadelerini kullandı.

Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış da sempozyumda sunulacak tebliğlerin Molla Ahmet el-Cezeri’nin daha iyi anlaşılmasına ve onun daha fazla tanınmasına, hayra, hakka ve huzura vesile olmasını diledi.

"Bu eserler sadece Kürtlerin değil bütün bir milletimizin emsalsiz değerleridir"

Gülşen Orhan

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ise el-Cezeri’nin sesi, avazı ve aşkının ebediyete kadar millete rehberlik etmesini, gönülleri yeniden aydınlatmasını diledi.

Orhan, "400 yıl evvel bu topraklarda yaşamış, bizlere olağanüstü bir eser divan bırakan Cezeri’yi hocalarımız ve halkımız henüz yeni tanıyor. Umuyorum ki bütün insanımız, halkımız bu vesileyle bu sempozyumlarla az da olsa tanırlar. Cumhurbaşkanı talimatları ve himayelerinde Turizm Bakanlığı tarafından Kürtçe klasiklerimizin şu an 15 eser bitmiş durumda. 2010 yılında  Kültür Turizm Bakanlığı vasıtasıyla basılmaya başlandı. Bu kitaplardan birisi de Molla Ahmet el-Cezeri’nin divan eseridir. Hiç kuşku yoktur ki bu adımlar Türk, Kürt, Arap tüm toplumumuzu büyük bir hoşgörü zemininde buluşturmakta. Sayın Cumhurbaşkanımız tüm bu eserleri himaye etmiş ve tüm milletimize hediye etmiştir. Bu eserler sadece Kürtlerin değil bütün bir milletimizin emsalsiz değerleridir." şeklinde konuştu.

"Hem Türkiye'den hem yurt dışından gelen hocalarımız burada"

Program sonrası açıklamada bulunan Vali Cevdet Atay, "Bu sene ikincisi düzenlenen Molla Ahmed el Cezeri sempozyumu için bir arada bulunduk. Hem Türkiye'den hem yurt dışından gelen hocalarımız burada. Hocalarımız bu sempozyumda bu bölgeye ve bölge insanına özellikle sevgiyi, hoşgörüyü miras bırakan bir fikir insanı olan Molla Ahmed el Cezeri'yi tanımak, tanıtmak amaçlı sempozyumu düzenlediler. Üniversitemiz, Cizre kaymakamlığı ve belediyemiz hep beraber bu işi sahiplendiler. Dışarıdan gelen hocalarımız bu sempozyuma çok ciddi katkılar sağlayacaklardır. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Hocalarımız Molla Ahmed El Cezeri'nin fikirlerini topluma, günümüze yansıtırlar inşallah." İfadelerini kullandı.

"Melaye Cezeri, aşkın müftüsü olarak kendini tanımlıyor"

Cizre'yi aşkın şehri anlattıklarını söyleyen Kaymakam Nazlı Demir, "Cizre diyoruz Pek çok kişi bilmiyor ama biz şunu ifade ediyoruz, Cizre Melaye Cezeri'nin ruhunu kattığı şehridir. Maneviyat anlamında da çok zengin bir şehirdir. Geçen yıl Cizre'nin manevi sahibi Molla Ahmed el Cezeri'yi daha iyi anlamak, anlatmak ve gelecek nesillere aktarmak için bu sempozyumun ilkini yapmıştık. Bu yıl daha geniş bir katılımla yurtiçinden ve yurt dışından pek çok akademisyenimizin, önemli tasavvuf âlimlerimizin, hocalarımızın katılımlarıyla bu yıl ikinci sempozyumumuzu gerçekleştiriyoruz. Bizler Cizre'yi anlatırken aşkın şehri Cizre diyoruz. Çünkü Melaye Cezeri aşkın müftüsü olarak kendini tanımlıyor. Bu toprakların ortak sesi ortak ruhu onlar. Nasıl Konya'da Mevlana, Nevşehir'de hacı Bektaş'sa, Cizre'de Melaye Cezeri diyoruz. Anadolu coğrafyası çok bereketli kültürel anlamda tarihi anlamda ilim irfan anlamında. Cizre'mizde tarihi boyunca medreseleri ile pek çok âlim yetiştirmiştir. Cizre ilim ve irfan merkezi. Bu sempozyum ve akademik çalışmalarla biz tekrar şehrimizi aslına rücu ettirip, tarihteki ilim irfan merkezi misyonuna kavuşturmak istiyoruz." dedi.

"Bu sempozyum ile Melaye cezeri'nin hem tasavvuf hem İrfan tarihinde hak ettiği değeri anlaşılmasına vesile olmasını diliyorum"

Ruhullah Öz

Melaye Cezeri'nin aşk peşinde koşanların rotasını Şiraz'dan Cizre'ye çevirecek kadar kendine güvendiğini belirten sempozyum başkanı Doç. Dr. Ruhullah Öz, "Üniversite olarak bugün ikincisini düzenlediğimiz Melaye Cezeri Sempozyumuna, 5 farklı ülkeden 17 farklı üniversiteden başvurmuş olduğu sempozyumumuz ile alakalı 40 akademisyen kabul edildi. Melaye Cezeri'nin 'varlık birde yokluk arasında' çerçevesindeki sunumlarla 3 gün boyunca icra edilecektir. Bu sempozyum ile Melaye Cezeri'nin hem tasavvuf hem İrfan tarihinde hak ettiği değerin anlaşılmasına vesile olmasını diliyorum. Bu güne kadar Ortadoğu coğrafyasının ve özellikle Türkiye'de irfani 4 yıldız olarak lanse edilen Mevlana, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Fekiye Teyran ve bugün de beşinci yıldız Melaye Cezeri eklendi. Bence Melaye Cezeri kendisi Sadi Şirazi'ye meydan okuyacak kadar iddialı, aşk peşinde koşanların rotasını Şiraz'dan Cizre'ye çevirecek kadar kendine güvenen, ilim ve irfan düşüncesini gerçekten üstü örtülmüş amaçlı araştırılması ve tartışılması gibi tekrar gündeme taşınması gereken ender şahsiyetlerimizden bir tanesidir. Her yıl ekim ayında Melaye Cezeri anma haftası ve sempozyumlar çerçevesinde farklı tematik konularla araştırılacak." diye belirtti.       

"İslam coğrafyasında Mevlana, Hacı Bektaşi Veli, Yunus Emre neyse Molla Ahmet el Cezeri de o mesabededir"

Yunus İbrahimoğlu

Molla Ahmet El Cezeri'nin uluslararası arenada da bilinmesini arzu ettiklerini belirten Şırnak Üniversitesi öğretim görevlisi Yunus İbrahimoğlu, "Bugün Almanya, Norveç, İran, Irak, İsveç gibi ülkelerin ve ülkemizde farklı bölgelerden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz 2. uluslararası Molla Ahmet el Cezeri'nin sempozyumunu gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. İslam coğrafyasında Mevlana, Hacı Bektaşi Veli, Yunus Emre neyse Molla Ahmet el Cezeri de o mesabededir. Onun tanıtılması, bilinmesi bizim için önemlidir. İslam düşünce dünyasına fikirleri ile yön vermiş olan bir âlimimizin sadece bölgede bilinmesini değil, uluslararası arenada da bilinmesine arzu etmekteyiz." İfadelerine yer verdi.

Molla Ahmed el Cezeri'nin aşkın  şairi olduğunu aktaran Şırnak üniversitesi öğretim görevlisi Fevzi Rençber, "Bugün Cizre'miz tarihsel ve kültürel birikimi ile dünyayı aydınlatabilecek birikime sahiptir. Molla Ahmet El Cezeri divanı, ilahi aşkın nasıl olması gerektiğini bizlere anlatan bu konuda şiirleriyle kasideleri ile iyi yol gösteren önemli bir âlimdir, Aşk şairidir. Mevlana'dır, Hacı Bektaş Veli'dir, Yunus Emre'dir. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz." dedi.

Sinevizyon ve sema gösterisi yapıldığı programda katılımcılara hediyeler takdim edildi. (İLKHA)

İlgili Galeriler