'Aksa Tufanı' operasyonuna Avrupa'dan iki yüzlü açıklamalar!

İşgalci rejimin yılardır kadın, çocuk, bebek demeden sivilleri hedef alan hiçbir katliamına tepki göstermeyen, "terör" demeyen Avrupa ülkeleri, Kassam Tugayları'nın bugün başlatmış olduğu ve topraklarını korumaya dönük meşru operasyon için peş peşe "terör" ve "vahşet" açıklamaları yaptı.

Ekleme: 07.10.2023 15:19:54 / Güncelleme: 07.10.2023 16:33:04 / Dünya
Destek için 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden siyonist rejime yönelik "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı bir operasyon başlattıklarını açıkladı.

İki yüzlü Avrupa ülkeleri ve kurumları, Hamas'ın başlattığı operasyona tepki gösterirken, siyonist rejime destek mesajları yayımladı. Çok sayıda ülke de Filistin'e desteğini ilan etti.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, "İsrail ve halkına karşı bu sabah başlatılan, masum vatandaşlara terör ve şiddet uygulayan rastgele saldırıları şiddetle kınıyorum." ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Hamas'ı kınarken, "İsrail'in bu tür hain saldırılara karşı kendini savunma hakkı vardır." değerlendirmesini yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de "İsrail ile tam dayanışma içindeyim" mesajını paylaştı.

SUUDİ ARABİSTAN VE KATAR'DAN FİLİSTİN'E DESTEK

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamda, ''Sonuncusu Mescid-i Aksa'ya defalarca düzenlenen baskınlar olmak üzere, süregelen ihlaller nedeniyle tırmanan gerilimden yalnızca İsrail'i sorumlu tutuyoruz.'' denildi.

Suudi Arabistan resmi bir açıklama yaparak Filistin halkının yanında olduğunu duyurdu.

İRAN

İran İslam İnkılabı Rehberi Seyyid Ali Hamaney'in danışmanı Rahim Safavi, "Filistin ve Kudüs özgürleşene kadar Filistin savaşçılarının yanında olacağız" dedi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın bugün başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna İran İslami Şura Meclisi'nden de destek geldi.

İranlı milletvekilleri bugünkü açık oturum öncesi "Amerika'ya ölüm", "israile ölüm" ve "israil yıkılacak, Filistin galip gelecek" sloganları attı.

ALMANYA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise "Gazze'den yapılan füze atışları ve artan şiddet bizi sarsıyor. Almanya, Hamas'ın bu saldırılarını kınıyor ve İsrail'in yanında duruyor." değerlendirmesinde bulundu.

FRANSA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da "İsrail'i şu anda vuran terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Ölenlere, ailelerine ve yakınlarına dayanışma dileklerimi iletiyorum." açıklamasını yaptı.

İNGİLTERE

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise siyonist"sivillere yönelik saldırıların kendisini şoke ettiğini" belirtti. Sunak, "İsrail'in kendisini savunma hakkı mutlaktır." ifadesine yer verdi.

BELÇİKA

Belçika, İspanya, İtalya, İsviçre, İrlanda, Hollanda, Hırvatistan, Avusturya, Yunanistan, Çekya, Slovenya, Finlandiya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Kosova yetkilileri de Hamas'a tepki gösteren ve siyonist rejime destek veren mesajlar yayımladı.

YUNANİSTAN

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de "Aralarında sivillerin de bulunduğu çok sayıda kayba neden olan, bugün İsrail'e yapılan zalim terör saldırısını şiddetle kınıyorum. İsrail halkının yanında duruyoruz ve kendini savunma hakkına tam destek veriyoruz." ifadelerini kullandı.

BULGARİSTAN

Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov ise "Hamas'ın saldırılarını açıkça kınadığını" belirterek, siyonist rejim halkıyla dayanışma içinde olduklarını kaydetti.

UKRAYNA

Ukrayna, işgal rejimine tam destek verdiğini ve askeri desteğe hazır olduğunu açıkladı. 

HİNDİSTAN

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise "İsrail'deki terör saldırıları haberiyle derinden sarsıldım. Düşüncelerimiz ve dualarımız masum kurbanlar ve aileleriyle birlikte. Bu zor zamanda İsrail'le dayanışma içindeyiz." yorumunu paylaştı.

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da "Mısır Arap Cumhuriyeti, Filistin kentlerine yönelik bir dizi saldırının ardından Filistin ile İsrail tarafları arasında devam eden gerilimin korkunç tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu." ifadesi kullanıldı.

Bölgedeki gelişmeler karşısında "azami itidal gösterilmesi ve sivillerin daha fazla riske maruz bırakılmaması" çağrısına yer verilen açıklamada, gerilimin tırmanmasının ateşkes çabalarını olumsuz yönde etkileyebilecek olası ciddi yansımaları konusunda uyarıda bulunuldu.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk de "Filistinli silahlı gruplar tarafından İsrail'e doğru yüzlerce, belki de binlerce rastgele roket atıldığı ve en az 22 İsraillinin öldürüldüğü, yüzlercesinin ise yaralandığı yönündeki haberler karşısında şok oldum ve dehşete düştüm. Ayrıca İsrailli sivillerin rehin alındığı yönündeki haberlerden de derin endişe duyuyorum." ifadelerine yer verdi.

İşgalci güçlerinin de yoğun nüfuslu Gazze Şeridi'ne hava saldırılarıyla karşılık verdiğini ve en az 5 kişiyi şehit ettiğini belirten Türk, şunları kaydetti:

"Orada sivil kayıplarının yaşanmaması için her türlü tedbiri almaya çağırıyorum. Şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulunuyorum. Bölgedeki tüm taraflara ve kilit ülkelere, daha fazla kan dökülmesinin önüne geçmek için gerilimi azaltma çağrısında bulunuyorum."

BEYAZ SARAY

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson ise Hamas'ı kınayarak, "İsrail hükümetinin ve halkının yanındayız ve bu saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilere başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz." değerlendirmesini yaptı.