Malatya’da depremde hasar gören camilerden tarihi Hanegan-ı Pervane Camii ibadete açıldı

6 Şubat depremlerinde Malatya'da hasar alan yüzlerce camiden biri olan Tarihi Hanegan-ı Pervane (İbrahim Perk) Camii, hayırsever iş insanı tarafından restorasyonu yapılarak ibadete açıldı.

Ekleme: 30.09.2023 16:45:05 / Güncelleme: 30.09.2023 16:54:36 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için 

Kahramanmaraş depremlerinde ağır tahribatın oluştuğu illerden Malatya'da, binlerce bina ve işyerinin yanı sıra kentte bulunan 990 camiden, 250 az hasarlı, 35'i orta hasarlı, 142'si ağır hasarlı ve 41'i yıkılan olmak üzere 468 cami hasar gördü.

Bu camilerden birisi de Merkez Battalgazi Akpınar Halfetin Mahallesi'nde bulunan Hanegah-i Pervane Camii. Kapısı tarihi eser olan kerpiç ve ahşaptan yapılma 127 yıllık Hanegah-i Pervane Camii, üzerindeki tarihi kitabesi çalınmasının ardından 2008 yılında yıkılarak, yerine hayırsever iş insanı İbrahim Perk tarafından 10.08.2009-20.11.2009 tarihleri arasında betonarme olarak inşa edilmiş ve giriş taş kapısı da mevcut caminin girişine yapılmıştı ve Camiye de ayrıca İbrahim Perk'in ismi verilmişti.

Cami, 14 yıl sonra 6 Şubat'ta meydana ilk depremde hasar görerek bir bölümü yıkıldı.

İbrahim Perk'in oğlu Abdullah Perk, Tescilli Kültür Varlıkları listesinde bulunan camiyi gerekli izinleri aldıktan sonra geçtiğimiz ağustos ayında restore ettirdi. 

Konuyla ilgili İLKHA'ya konuşan Cami İmam Hatibi Hasari Çınar, "Bilindiği üzere Malatya'da birçok camimiz depremde hasar gördü ve dolayısıyla bizim camimiz de hasar almıştı. Daha önce camimizin banisi olan İbrahim Perk'in oğlu Abdullah Perk, Malatya İl Müftülüğü, Battalgazi İlçe Müftülüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğünden gerekli izni alarak camimizi restore etti ve kardeşlerimizin istifadesine sundu. Şu anda (Akpınar) merkezde açık olan cami olmadığı için vatandaşlarımız Cuma ve vakit namazlarında buraya akın ediyor. Örneğin Yeni Camii yıkıldı, Söğütlü ve Çınarlı Camii de merkezdeydi onlar da ağır hasarlı olduğu için diğer bölgelerden de cemaatimiz buraya akın ediyor. Cenab-ı Allah; bizlere, böyle bir afeti bir daha yaşatmasın. İnşallah diğer camilerde bir an önce restore edilir ve ibadete açılır." temennisinde bulundu. (İLKHA)

İlgili Galeriler