Böcek istilasıyla başı dertte olan site sakinleri soruna çözüm bekliyor

Diyarbakır merkez Bağlar ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi çevresindeki binalar, yaklaşık bir aydır un biti olarak bilinen böceklerin istilasıyla mücadele ederken ilgili makamlardan soruna çözüm bulmalarını istiyor.

Ekleme: 25.09.2023 15:09:28 / Güncelleme: 25.09.2023 15:12:18 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi 1200 nolu sokakta bulunan Mercan Sitesi sakinleri yaklaşık bir aydır un biti olarak bilinen böceklerin istilasına uğramış durumda. Bina sakinlerinin iddialarına göre söz konusu böcekler, sitenin bitişiğindeki Toprak Mahsulleri Ofisinden çevreye yayılıyor.

Belediyelerin yaptığı haşere ilaçlamasının bu tür böceklere etki etmediğini belirten site sakinleri, bunun için ayrı bir ilaçlama yapılması gerektiğini ifade ederek TMO'nun bahsi geçen ilaçlamayı yapmadığını iddia etti.

Konu hakkında oluşan şikayetleri dile getiren Site Yöneticisi Kadir Var, söz konusu böceklerin sağlık açısından büyük bir risk teşkil ettiğini belirterek sorunun çözümüne yönelik yetkililerden yardım istedi.

"TMO silolarına ya yeni nesil filtreleme takılsın ya da başka yere taşınsın"

Yaklaşık bir aydır site ve mahalle olarak böcek istilasına maruz kaldıklarını söyleyen Yönetici Var, "Gerekli yerlere müracaat yaptık, görüştük, ilaçlamanın yapılacağı söylendi fakat bir ay geçmesine rağmen ilaçlama olmadı. Artık evlerimizde oturamaz hal aldık. Bu konunun çözülmesini istiyoruz. Mahalle olarak bu durumdan mustaribiz." dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin farklı bir yere taşınması gerektiğini dile getiren Yönetici Var, "Siloda filtreleme sistemi yok. Çatılar sökülüp yenileri takılıyor. Bundan dolayı böcekler çok daha fazla oluyor. Evlerimizin dolaplarında, çekmecelerinde, yerlerde çok fazla sayıda böcek var. Bunun için en kısa zamanda bir çalışma yapılmasını, sorunun tamamıyla çözülmesini istiyoruz. Ya yeni nesil filtreleme takılsın ya da başka yere taşınsın. Çünkü 1970'lerden kalma eski bir yapı. Sağlık açısından büyük bir tehdit oluşturuyor. Sadece Mercan Sitesi olarak değil mahalle olarak bu durumdan etkileniyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bu buğday biti olduğundan sağlık açısından da zararlı"

Toprak Mahsulleri Ofisi ile ilgili diğer şikayetleri de sıralayan Var, "Sorun sadece bu böcek sorunu değil, buradaki silolar akşamları çalıştığında çok fazla ses çıkarıyor, rahatsız oluyoruz. Bu sorunun da önüne geçilmesini istiyoruz. Site olarak her gün aranıyorum. Sitede hamile ve hastalar var. Hatta küçük çocukların anlamadıklarından bu böcekleri yeme tehlikesinin olduğu söyleniyor. Bu buğday biti olduğundan sağlık açısından da zararlı." şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili ilgili mercilere yazılı başvurularını yapacaklarının altını çizen Var, "Çevredeki site yöneticileriyle görüştük. Bu konuda ortak bir metin hazırlayıp Valilik, İl Sağlık Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Müdürlüğü gibi gerekli tüm mercilere yazılı başvuru yapacağız." diye belirtti.

"Diyarbakır sıcağında pencerelerimizi açamıyor, halılarımızı seremiyoruz"

Böcek istilası içerisinde olmalarının hayat kalite standartlarını düşürdüğünü ifade eden site sakinlerinden Leyla Budak "Diyarbakır sıcağında pencerelerimizi açamıyor, halılarımızı seremiyoruz. Yerler iki gün içerisinde böceklerle doluyor. Bu sadece dairemde değil, aynı sıradaki binaların dairelerinde söz konusu. TMO'nun yetkilileriyle konuştuk, bina yöneticilerimiz de konuştu fakat hiçbir şekilde çözüme ulaşılmadı. Bunun için TMO'nun filtre takması, ilaçlama yapması lazımmış ama bu konuda personel eksikliğinin olduğunu söylüyorlar." dedi.

Budak, "Yaklaşık 3 senedir burada oturuyorum ve bir aydır bu sorun var, gece gündüz devam ediyor. Pencereleri açmıyorum. Pencereleri açsak da açmasak da her yer böcekle dolu. İsmini bilmiyorum ama un böceği olarak biliniyor, uçan bir böcek türüdür. Bu, çocuklu ailelerde daha büyük problem oluyor. Sürekli ısırıyorlar. Öğretmenim ve okula gittiğimde üzerimde böceklerle gidiyorum. Böcekler öyle ufak ki sineklik de fayda etmiyor, arada geliyor." ifadelerini kullandı.

Selma Karaalper ise şunları söyledi:

"Bir aydır bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Evimizin her yeri böceklerle dolmuş. Her gün süpürge makinasıyla alıyoruz. Artık bir çare bulsunlar, çözüm istiyoruz. Yemeğimizi dahi yiyemiyoruz, kaplarımız dahi böceklerle dolmuş. Evimizi seremiyoruz. Özellikle bu gece adeta tümden salıverilmişti, tezgâhımızın ve kaplarımızın üstü böceklerle dolmuştu." (İLKHA)

İlgili Galeriler