"Akaryakıta gelen zamlar odun fiyatının iki katına çıkmasına neden oldu"

Akaryakıta gelen son zam odun fiyatlarını da etkiledi. Kış aylarının yüzünü göstermeye başlaması ile beraber bir ton odunun fiyatı 4 bin liraya dayandı.

Ekleme: 16.09.2023 15:20:10 / Güncelleme: 16.09.2023 15:23:20 / Güncel / Siirt Haberleri
Destek için 

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla Türkiye'nin birçok bölgesinde vatandaşlar kış mevsimi için yavaş yavaş hazırlıklara başladı.

Son dönemlerde akaryakıta yapılan zamlardan odun da nasibini aldı. Bir ton odunun fiyatı 3 bin 700 ile 4 bin TL arasında değişiyor. Yapılan son zamla birlikte ısınmak için 2 ton odun alan bir ailenin asgari ısınma tutarı 8 bin liraya dayandı.

Odun pazarında eskisi kadar hareketlilik yaşanmadığını ve Odun fiyatlarının da çok yüksek olmasından şikâyetçi olduklarını dile getiren oduncu pazarı esnafı, eskiden bir ton odunu 2 bin 500 liraya satarken şu anda 4 bin liradan satmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

"Sabah 5'ten beri buradayız 10 ton odun satılmadı talep hiç yok"

Halil Akan

Odun fiyatının 2 ay öncesine kadar 2 bin 700 lira olduğunu ama son gelen akaryakıt zammından sonra 4 bin liraya yükseldiğini ifade eden Halil Akan, "Mazot litre fiyatı 42 liraya çıktı. Odunun pazara geliş maliyeti 2 bin 700 lira, balta ile motoru eklediğinizde 3 bin 100 lira, arabayı da ekleyince 3 bin 400 lira maliyettir. Oduncu sadece ton başı 100 lira kazanıyor. Sabah saat 5'ten beri buradayız pahalılıktan dolayı tüm depoda 10 ton odun satılmadı. Şu anda tam sezonudur, geçen sen bu sezonda bir gram odun bulamazdınız ama fakir, fukara da ne yapacağını şaşırmış." şeklinde konuştu

"Odun almaya gücü yetmeyen de var, pahalı bulan da var"

Mahmut Kazak

Bütün ürünlerde olduğu gibi odun fiyatının da yükseldiğini ifade eden Mahmut Kazak, "Odun fiyatı vatandaş için çok yüksek. 3 bin 500 ile 4 bin arasında değişiyor. Talep, geçen seneye oranla çok düşük, odun almaya gücü yetmeyen de var, pahalı bulan da var. Bir litre mazot bugün 42 lira, bir işçi maliyeti bin liranın altında değil. Bu nedenle odun fiyatının daha aşağı inmesi zor görünüyor. 2 ay öncesine kadar odunun fiyatı 2 bin 500 ile 3 bin arasındaydı ama şimdi 3 bin 500 ile 4 bin arasında değişiyor. Esnaf bir ton odundan 200 lira bile kazanmıyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

İlgili Galeriler