Velilerin yardımcı kaynak isyanı: HER OKUL AÇILDIĞINDA ELİMİZ AYAĞIMIZ TİTRİYOR

Millî Eğitim Bakanlığının her eğitim-öğretim döneminde dağıttığı ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı okul idarecilerinin, "yardımcı kaynak" adı altında öğrencilerden kitap istemesi, velileri zor durumda bırakıyor. Yardımcı kitap adı altında kaynak kitap istenmesi tepkilere neden olurken velileri de isyan etme noktasına getirdi.

Ekleme: 16.09.2023 04:00:00 / Güncelleme: 16.09.2023 04:01:01 / Güncel
Destek için 

SİİRT

Son birkaç yılda okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisedeki “okula başlama maliyetlerindeki” artış vatandaşın ekonomik zorluklarının üstüne bir yenisini daha ekliyor. Eğitim masraflarının artması ile birlikte ailenin yükünün de artmasına neden oldu.

Piyasa değeri 2 bin 500 ile 5 bin lira arasında değişen ve dar gelirliler için oldukça ağır bir külfete neden olan yardımcı kaynak kitap meselesi, aile bütçesini ciddi şekilde zorluyor. Veliler, sıkıntılarına rağmen "çocuklarının eğitimine katkı sunacak" düşüncesiyle ekstra masrafı ödemek zorunda kalıyor.

"MİLLİ EĞİTİMİN VERMİŞ OLDUĞU HİÇBİR KİTAP OKUTULMUYOR"

4 öğrenci okuttuğunu ve Milli Eğitimin vermiş olduğu hiçbir kitabın okutulmadığından şikâyet eden Ekrem Körpe, "Yardımcı kaynak kitapların istenmesi kesinlikle velilere azaptır. Her okul açıldığında elimiz ayağımız titriyor, gerçekten çok zorlanıyoruz. Şu anda birkaç sayfalık kaynak kitaba 200 lira vereceğim ve bunun gibi en az 50 kaynak kitap alacağım. 4 çocuğum var bunların harçlığı, servis parası ve diğer masrafları siz düşünün." şeklinde konuştu.

"MİLLİ EĞİTİM BU KİTAPLARI BASMASIN BU ÜLKENİN KAYNAKLARINA YAZIK"

Eskiden bir memur olarak mutfak masrafını bile düşünmediklerini ifade eden Körpe, "Bir öğrenci için bile elimiz ayağımız titriyor. Lütfen birisi buna bir dur desin. Milli Eğitim, bu kitapları basmasın, bu ülkenin kaynaklarına yazık günahtır. Hepimizin cebinden çıkıyor. Okul açıldığında her öğrencinin masasında sözde kitap var ama ertesi gün öğretmen çocuklardan kaynak kitap istiyor. Yazık günahtır." şeklinde tepkisini gösterdi.

"MADEM OKULLARDA DAĞITILAN KİTAPLARDA EKSİK VAR TAMAMLAYICI DEĞİL NEDEN DAĞITILIYOR"

Okullarda öğrencilere kitap verilmesine rağmen neden eksik görülüp yardımcı kaynak kitap istendiğini sorgulayan Onur Gümüş, "Madem eksik var, tamamlayıcı değil, neden okullarda kitaplar dağıtılıyor? Bu siyasi bir ranttır. İhale bir yakına veya dosta verilmiş, denmiş ki, al bunları gönder okullara nasıl olsa öğrenciler bu kitaplardan hiçbir verim alamayacak. Onu yapacağına bir öğrencinin yılık kitap bedeli 10 bin lira mı tutuyor? 5 bin lirasını sen öde 5 bin lirasını da aile karşılasın. Bugün ben alabiliyorum ama alamayan var. Ben alamayan için konuşuyorum ama onların da sesi çıkmıyor. Bugün iki kitap aldım 300 lira tutuyor. Bunlar gibi daha 10-15 kitap istenecek. Daha bunun kıyafeti, kalemi, defteri varda var." şeklinde konuştu.

"YARDIMCI KAYNAK KİTAPLARINDA YÜZDE 200'E VARAN BİR ARTIŞ VAR"

Bu sene kaynak kitaplarda yüzde 200'e varan bir artış yaşandığına dikkat çeken kitabevi sahibi Ahmet Ertaş, "Geçen sene 70 liraya verdiğimiz bir kitabı bu sene 200-250 liraya bile veremiyoruz. Matbaa kâğıt fiyatlarının yükseldiğini söylüyor. Tabi, Kâğıt yükselince kitaba ekliyorlar, bu seferde kitap fiyatı yükseliyor ve veli almakta zorlanıyor. Bir öğrencinin kaynak kitap maliyeti tüm dersleri almaya kalksa 5 bin lirayı buluyor. Geçen sene bin 500 liraya tüm setleri alabiliyordu ama bu sene 5 bin liranın altında kaynak kitap yok." bilgisini paylaştı

"ALLAH VELİLERE SABIR VERSİN İSTESELER DE İSTEMESELER DE KAYNAK KİTAP ALMAK ZORUNDALAR"

Bir yardımcı kaynak kitabın daha önceki maliyetinin 70 lirayı geçmediğini ifade eden Ali Kurt, "Şu anda ise 200 lirayı buluyor. Veliler buna tepki gösteriyor. Piyasa koşullarına baktığınızda ve diğer ürünlerle kıyaslandığında artış aynı. Allah velilere sabır versin diyorum, çünkü istese de istemese de çocuklarına kaynak kitap almak zorundalar ve maalesef bir yerden kısıp kitaba veriyorlar. Başka bir alternatifleri de yok. Bir öğrencinin kaynak kitap maliyeti yayınevinden yayın evine değişiyor 5 bin TL'ye kadar çıkan var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)