İlk Yardım Eğitmeni Pekince: Herkes ilk yardım eğitimi almalı

Herkesin her an acil bir durumla karşılaşabileceğini, bu nedenle basit birkaç hareketle dahi insan hayatının kurtarılabileceğini belirten İlk Yardım Eğitmeni Ömer Pekince, herkesin mutlaka temel bir ilk yardım bilgisine sahip olması gerektiğini söyledi.

Ekleme: 13.09.2023 13:30:05 / Güncelleme: 13.09.2023 13:36:09 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için 

Her yıl eylül ayının ikinci haftasında kutlanan "Dünya İlk Yardım Günü" dolayısıyla İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan İlk Yardım Eğitmeni Ömer Pekince, ilk yardımın önemini anlattı.

İlk yardım denilince çoğu insanın aklına ambulans ve sağlık görevlileri geldiğini belirten Pekince, aslında ilk yardımın sağlık görevlileri gelinceye kadar hasta ve yaralıya yapılan hayat kurtarıcı ilk müdahale olduğunu söyledi.

"İlk yardım bilgisine sahip olmalıyız"

İlk yardımın önemine değinen Pekince, "İlk yardım neden önemli? İnsanoğlu sosyal bir varlıktır. Sosyal bir çevrede yaşıyoruz. Gerek annemiz, babamız, kardeşimiz veya tanımadığımız biri acil bir durumla karşı karşıya kalabilir ve bizlerin bu duruma müdahale etmesi gerekebilir. Tabi bu müdahaleyi yapabilmemiz için temel bir ilk yardım bilgisine sahip olmamız gerekiyor. Aksi takdirde gözlerimizin önünde annemiz, babamız, kardeşimiz hayata gözlerini yumabilir. İşte bunların olmasını istemiyorsak temel bir ilk yardım bilgisine sahip olmamız gerekir." dedi.

"İlk yardımın bizlere ne zaman ve nerede lazım olacağını bilemeyiz"

Ülkede ev, iş ya da trafik kazaları ve doğal afetler nedeniyle çok sayıda vatandaşın ya hayatını kaybettiğini ya da sakat kaldığını vurgulayan Pekince, şöyle devam etti:

"Bizler her gün bir olayla karşılaşabiliyoruz. İlk yardımın bizlere ne zaman ve nerede lazım olacağını bilemeyiz. Düşünsenize evde anneniz kalp krizi geçirdi ve kalbi durdu. Veya aile fertlerimizden birinin boğazına bir şey kaçtı nefes alamıyor veya dil geriye kaçtı. Piknikte birini böcek ısırdı. Bu tür durumlarla hayatımızın her anında karşılaşabiliriz. Burada önemli olan karşılaştığımız bu durumda ne yapacağımızı bilmek."

"Basit birkaç hareketle insan hayatını kurtarabiliriz ancak bunun farkında değiliz"

Aslında hayat kurtarmanın çok kolay olduğuna dikkat çeken Pekince, "Bazı basit birkaç hareketle insan hayatını çok rahat bir şekilde kurtarabiliyoruz ancak bunun farkında değiliz. En basiti sosyal medyada görmüş olduğumuz Hemlick Manevrası, çok basit bir hareket ve hayat kurtarıyor. Dili geriye kaçan bir insanın başına vermiş olduğumuz bir pozisyon ile o kişinin hayatını kurtarabiliyoruz. Bilmediğimiz bu hareketlerden dolayı gözlerimizin önünde binlerce insan hayatını kaybetmektedir." diye konuştu.

"İlk yardım vatandaşlık görevidir"

"Her an başımıza gelebilecek bu olaylar karşısında nasıl davranacağımızı bilmek, şüphesiz bizi bir adım öne taşıyacaktır" diyen Pekince, "Bir gün bizlerin de bu tür olaylarla karşı karşıya gelebileceğimizi bilmemiz lazım. Çünkü her an bu tür durumlarla karşılaşmak olası bir şeydir. İlk yardım eğitimi almak ve insanların en çaresiz anlarında onların hayatına dokunmak bir vatandaşlık görevidir." ifadelerini kullandı.

"İlk yardım öğren, ilk yardım öğret"

Herkesin ilk yardım eğitimini alması gerektiğini belirten Pekince, şunları söyledi:

"Unutmayalım ki ayette, 'Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur' buyurulmaktadır. Unutmayalım ki bir gün mavi ışıklar bizim için de yanacaktır. İlk yardım hayat kurtarır. İlk yardım öğren, ilk yardım öğret diyoruz."

(İLKHA)