Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Hiç kimsenin kurla ilgili hedef koyması mümkün değil

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan, "Hiç kimsenin kurla ilgili hedef koyması mümkün değil. Kurdaki gelişmeler serbest piyasa ortamı içinde döviz arzı ve talebini etkileyen birçok unsur çerçevesinde şekillenecektir." dedi.

Ekleme: 07.09.2023 19:15:03 / Güncelleme: 07.09.2023 19:21:32 / Ekonomi / Ankara Haberleri
Destek için 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dün açıklanan Orta Vadeli Program’a (OVP) ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

OVP'nin gerçekçi olduğuna yönelik değerlendirmeler aldıklarını ifade eden Yılmaz, siyasi iradeyle politika ve reformların hayata geçirileceği söyledi.

Kamu tasarruflarının artacağını aktaran Yılmaz, bütçe açıklarının azalmasının, toplam tasarrufları artırdığını belirtti.

OVP'nin, birinci amacının depremin rehabilitesi ve riskleri azaltma olduğunu söyleyen Yılmaz, enflasyonda tek haneye düşerken bile büyüme ve istihdamın devam edeceğini belirtti.

Memur ve emekli maaşları

Memur ve emekli maaşlarına değinen Yılmaz, enflasyon farkının yansımasının memur emeklilerinin maaşlarında göreceğini, diğer emeklilerle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabileceklerini kaydetti.

Büyümenin belli oranda aşağıya çekildiğini hatırlatan Yılmaz, "Son 20 yılda ortalamamız, Türkiye'nin ortalaması 5,5, önümüzdeki üç yılda ise 4,5 ortalama öngörüyoruz. Dolayısıyla 1 puan, 20 yıllık büyümemizin altında bir büyüme hızı var bu planda. Diğer taraftan, bundan daha önemli olanı büyümenin kompozisyonu değişiyor. Şimdi siz büyümeyi, tüketim odaklı iç talep odaklı bir büyüme olarak da gerçekleştirebilirsiniz yatırım, üretim, ihracat odaklı bir şekilde de gerçekleştirebilirsiniz. Bizim planımıza baktığımız zaman, büyümemizde yatırımların katkısının dış talebin katkısının, ihracatın katkısının daha yüksek olduğunu görebilirsiniz. Dolayısıyla büyüme geçmişe göre bir miktar daha aşağıda. Bundan daha önemli olan büyümenin kompozisyonu değişmiş durumda. Dolayısıyla daha farklı kaynaklardan gelen bir büyümeden bahsediyoruz. Bu anlamda da enflasyon hedefimizle tutarlı diye ifade edebilirim. Büyümenin kompozisyonu enflasyonu arttırıcı değil tam aksine enflasyona katkı verici bir çerçeve içinde şekillendirilmiş durumda." diye konuştu.

Döviz kuru hedefi

Orta Vade Programında açıklanan kur hedefinin hesaplama varsayımları olduğunu belirten Yılmaz, "Serbest kur rejimimiz var. Metin içinde de çok açık bir şekilde bu rejimin devam edeceğini söylüyoruz. Dolayısıyla hiç kimsenin kurla ilgili hedef koyması mümkün değil. Kurdaki gelişmeler serbest piyasa ortamı içinde döviz arzı ve talebini etkileyen birçok unsur çerçevesinde şekillenecektir." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)