Van’da sel mağdurları yardım bekliyor

Van’ın Gürpınar ilçesinde meydana gelen selden zarar gören vatandaşlar, yetkililere yardım çağrısında bulundu. Ev ve ahırları kullanılamaz hale gelen selzedeler, zararlarının giderilmesini istiyor.

Ekleme: 01.09.2023 09:45:06 / Güncelleme: 01.09.2023 09:46:06 / Güncel / Van Haberleri
Destek için 

Van’da etkili olan sağanak yağış sonrası Gürpınar ilçesinin Kuşdağı Mahallesi'nde sel felaketi yaşandı. Sel sularına teslim olan mahallede birçok ev, depo ve ahır su altında kaldı. Vatandaşlar zararlarının giderilmesini istiyor.

Meydana gelen selde zarar gören vatandaşlar İLKHA mikrofonuna konuştular. Sel anını anlatan vatandaşlardan Sadullah Erdoğan, malzemelrini kısmi olarak kurtarabildiğini söyledi.

Erdoğan,  "İkindi namazını kıldığım esnada kızım, 'baba sel geliyor' dedi. Kapıyı açtık sel suları bastı. Kızımla beraber torbaları kapının önüne koyarak engel olmaya çalıştık ama su çok fazlaydı.  Az da olsa malzememizi kurtardık. Un, peynir gibi ürünlerimizi depoluyorduk burada. Hepsi kullanılamaz hale geldi. ‘Köylüler gelin yardıma’ diye bağırdım ama kimse çıkmadı. İneğim ahırda mahsur kaldı. çok şükür can kaybı yaşanmadı." dedi.

Ahırda bağlı şekild esel suyunda mahsur kalan son anda kurtardıkalrını belirten Sadık Ahmet Erdoğan, “Halamoğlu 'sel geliyor' diye bağırınca geldim. Ahırımızın seviyesi yere düşük olduğu için tamamen suyla dolmuştu, kapı açılmıyordu. İneklerimizin ikisi de burada bağlı olduğundan dolayı kapıyı açtıktan sonra da çıkamadılar. Bir tanesi suya tamamen gömülmüş haldeydi. Amcamoğullarının yardımıyla çok şükür inekleri kurtardık ama ahır kullanılamaz halde şimdi.” ifadelerini kullandı.

“Babam evde mahsur kaldı”

Sel felaketi sonrası evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlardan Mirza Koç, “Babam evde mahsur kalmıştı. Köylüler gelip babamı sırtlayıp çıkarmışlar. Ambulansla hastaneye götürdük. Daha önce anjiyo olduğu için çok endişelendik. Çok şükür şu an durumu iyi. tavuklarımız telef oldu. Evimiz kullanılamaz hale geldi. Ahır ve depolarımız da aynı şekilde su altında kaldı. Vidanjör geldi ancak suyun hepsini boşaltamadı. Kendi imkanlarımızla ürünlerimizi kurtarmaya çalıştık ancak başaramadık. Şu an eşyamızı bırakabileceğimiz geçici bir konteyner temin edilmesini istiyoruz. Evin içi şu an hiçbir şekilde kullanılamıyor. Belediye ve diğer yetkililerden destek bekliyoruz.” çağrısında bulundu.

Belediyeye sitem eden Koç, “Babam defalarca dilekçe verdi evimin önünü kapatmayın diye. Belediye buraya parke taşı yaptıktan sonra kanalı daralttı. Yağmur esnasında kanal suyu kaldırmadığı için ev su altında kalıyor. Bu konuda belediyenin çözüm bulması gerekiyor. Yarın yağmur yağdığında yine sel olabilir. Bu kez gündüz olduğu için babam ve annem kurtuldu ya gece olsa ne yapacağız? Bunun hesabını kim verecek? Bu mağduriyetimizin giderilmesi gerekiyor.” dedi.

“Bir yıllık emeğimiz gitti”

Yapılan kanalın yetersizliğinden dolayı sel sularının evleri bastığını dile getiren Burak Koç, "Dün akşam yağmur yağdıktan sonra sel oldu. Her yeri su bastı. Belediye ekipleri geldi, su kanalını temizleyip gitti. Bu sabahta AFAD ekipleri kontrol ettikten sonra hiçbir şey demeden gittiler. Belediyemize, kaymakamlığımıza defalarca başvurmama rağmen bu su giderini çözmediler. Bir yıllık emeğimiz gitti. Buğday bu kadar pahalı, ürünümüz hepsi gitti. Yakacağımız, peynirimiz, samanımız gitti. Yarın ekim yapacağım ama nasıl yapacağımı bilmiyorum. Yetkilileri bekliyoruz buraya, bir yıllık emeğimi kaybettim. Bir çiftçi olarak mağdurum. Kış geliyor, yakacağım su altında kaldı. Ben şimdi ne yakacağım? Defalarca dilekçe verdik. Belediye söz verdi ancak bir çözüm olmadı. Bu kanalı kendi imkânlarımızla, küreklerle genişlettik. Suyu kaldırmıyor o yüzden hepsi evimize, ahırlarımıza doluyor. Üstüne kokudan evde oturamıyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler