Okul Servisi Esnafı: Hem biz hem de veliler zor bir süreçten geçiyoruz

Mardin'deki servis esnafı, okulların açılmasına az bir zaman kala yeni fiyat arayışlarında bulunduklarını, artık eskiye göre şimdiki fiyatların kendilerini kurtarmadığına dikkat çekti.

Ekleme: 28.08.2023 19:30:05 / Güncelleme: 28.08.2023 19:42:33 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için 

2023-2024 eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala hem esnafın hem de velilerin gözü yeni servis fiyatlarına yöneldi.

Esnaf, servis ücretlerinin gelen zamlar karşısında geçen seneye nispeten iki katına çıktığını ve gelir düzeyi düşük ailelerin mali açıdan sıkıntı yaşadığını ifade ederek, diğer alanlarda olduğu gibi servis açısından da bir sosyal yardım destek paketinin oluşturulmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiriyor.

Mardin Öğrenci ve Personel Servisleri Dernek Başkanı Abdulaziz Başçı, servis ücretleri konusunda yetkillere yeni teklifte bulunduklarını belirtti.

"Şu an hem velilerimiz hem de esnafımız bayağı zor günler geçiriyor"

Mardin Öğrenci ve Personel Servisleri Dernek Başkanı Abdulaziz Başçı

Şu an zor günler yaşadıklarını belirten Başçı, "Mardin il ve ilçelerinde 2010'dan beri servis esnafımıza hizmet vermekteyiz. Elimizden geldiği kadarıyla ulaşım Daire Başkanlığı olsun, Trafik Şube Müdürlüğü olsun esnafımıza daha rahat ve daha kaliteli hizmet vermek adına her türlü mücadeleyi veriyoruz. Okullar'ın 2023-2024 sezonuna yaklaştık. Malum mazot fiyatları bayağı uçmuş gitmiş. Geçen yıllara göre hem veli hem de servis esnafımız bayağı zor günler geçiriyor. Geçen hafta fiyat listemizi Ulaşım Daire Başkanlığı'na sunduk. Gerçekten şu aralar zor zamanlardan geçiyoruz. İleriki günlerde fiyat listesi çıktıktan sonra inşallah hayırlı bir fiyat listesiyle sezona giriş yaparız. Ne veli mağdur olsun ne servis esnafımız mağdur olsun, her iki tarafı da düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Yeni teklif edilen fiyat hakkında bilgi aktaran Başçı, "Eski döneme göre en kısa mesafe 450 ile 450 idi. Şu an yeni fiyatımızı belirlemişiz, en düşük 750 lira fiyat teklifi verdik.  Sadece akaryakıtla bitmeyip mesela araç lastiği, arabanın kaskosu, sigortası bunlar da nereden bakarsanız yüzde 150- yüzde 200 zam yemiş durumda." dedi.

Başçı, hem kendilerinin hem de velilerin mağduriyet çekmemesi adıan yetkililere bazı önerilerde bulunarak, "Şu an eski fiyata göre bize teklif verilirse bizi kurtarmaz. Hiçbir esnafımız bu durumda çalışamaz. Çalışırsa da zararına çalışır. Bizim amacımız servis esnafımızın mağdur olmaması, bir de velilerimizi de düşünerek iki tarafın da mağdur olmaması adına makul fiyatı verdik. Başka illere baktığınız zaman öğrenci fiyat listesi 0-1 kilometre bin liradan başlamış durumda. Şu an biz Mardin, piyasaya göre en makul fiyatı teklif ettik. Hükümet, servisçi esnafımıza daha fazla mağduriyet çekmemesi adına indirim sağlasa daha iyi olurdu. Genel olarak esnaf kardeşlerimize yapılabilir. En azından indirim tarifesi uygulansa ne esnaf ne de vatandaşımız mağdur olur." ifadelerini dile getirdi.

Kendileri ve öğrenci velilerin fiyat konusunda zor bir süreçten geçtiklerini belirten servisçi Aziz Akkuş, "İlk önce bütün öğrencilerimize, bütün velilerimize, bütün öğretmenlerimize, müdürlerimize, bütün eğitimcilerimize hayırlı uğurlu olsun. Bizim toplu taşıma ulaşımı, servisçiler olarak zor günler var önümüzde. Bu zor günleri atlatmak için de çok çaba yapmamız lazım. Hem biz servisçiler olarak hem veliler olarak zor durumdayız. Düşük fiyatlar bizleri kurtarmaz, yüksek fiyat belki velilere ağır gelir ama biz zaten makul bir fiyat teklifi verdik." şeklinde konuştu.

"Yılda mecburi olarak 40 bin liraya lastik alıyoruz"

Aziz Akkuş

Esnafın desteklenmesi adına yetkililere çağrıda bulunan Akkuş, "Biz toplu taşımacılara bir destek sağlanmalıdır. Yakıt indiriminden faydalandırılabilir. Bir tek yakıt diyoruz da sadece yakıt değildir her şey. Bir trafik sigortası 20 binden aşağı değildir, bir kasko 50 bin liradır, yılda 2 defa lastik değiştiriyoruz mecburi olarak. Her bir lastiğin tanesi şu anda 5 bin lira, çifti 10 bin lira. Yılda 40 bin liraya lastik alıyoruz. Yılda 50 bin liraya bir sigorta kesiyoruz. Şimdi bunları fiyatın içine attığımız zaman biz gene de zararlı çıkıyoruz. Arabanın en ufak bir bakımını yaptığın zaman 10 binden aşağı çıkamıyoruz. Çünkü paranın değeri kalmadı. Devletten istediğimiz bizi, toplu taşıma olarak servisleri, bütün toplu taşıma esnaflarını desteklemesidir. Allah sonumuzu hayretsin, herkes için hayırlı uğurlu olsun." şeklinde kaydetti. (İLKHA)

İlgili Galeriler