Aşırı sıcaklar araç klima bakımı ve kullanımını artırdı!

Ülke genelinde sıcakların rekor seviyeye yükselmesi ev, ofis ve araçlarda klima kullanımını artırdı. Aşırı sıcakların bunalttığı kimi araç sürücüleri ise araç klimalarına bakım yapmak veya yeni klima takmak için oto sanayicilerin yolunu tuttu.

Ekleme: 18.08.2023 16:09:21 / Güncelleme: 18.08.2023 16:12:11 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Batman'da yaklaşık 45 dereceye yükselen hava sıcaklığı araç klimalarına duyulan ihtiyacı artırırken, bu durum oto sanayi sitelerinde yoğunluğun yaşanmasına yol açtı.

Yeni Sanayi Sitesi'ndeki bir oto elektrik ve klima ustası Numan Esin, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde hava sıcaklarının aşırı yükselmesiyle klima bakımına ve yeni klima takmaya gelen sürücü sayısında artış olduğunu söyledi.

Numan Esin

"Klima arızaları yaşanıyor"

Önceki yıllara göre araç klima kullanımında ciddi bir rağbetin olduğunu belirten Esin, "10 yıldır oto elektrik ve oto klima işlerini yapıyoruz. Burada araçların klima bakımı, gaz ölçümleri, kompresör bakımı, genel bakım ve değişim yapıyoruz. Havaların çok sıcak olmasından dolayı önceki yıllara göre bu sene araç klimalarına rağbet çok yüksek. Hatta aşırı kullanımdan dolayı yeni araçlarda bile klima arızası meydana gelmektedir." dedi.

"Klima bakımlarında yüzde 70 artış var"

Havaların aşırı sıcak olması nedeniyle sürücülerin akaryakıt fiyatlarını aldırış etmeden klima kullandığını ifade eden Esin, şöyle devam etti:

"Dışarda hava sıcaklığı 40 dereceyse arabaların içi en az 55 derece vardır. Bu sene araçlarda klima bakımı ve yenilenmesi geçen senelere göre neredeyse yüzde 70 artmış durumda. Aşırı sıcaklardan dolayı Batman çevresinde sürücüler klimasız dayanmıyor. Geçen sene iş yerimizde araçlara hiç sıfır klima takmadık ve yaklaşık 150 klimanın bakımını yaparken, bu sene ise şu ana kadar 250'ye yakın aracın klimasına bakım yaptık. 20'ye yakın da araca sıfır klima taktık."

"Ortalama maliyet 10 bin ila 15 bin lira arasındadır"

Araçlarına klima takanların büyük çoğunluğunun ise aracı eski olan sürücüler olduğunu aktaran Esin, aracını değiştiremeyenlerin çareyi yeni klima takmakta bulduğunu kaydetti.

Aşırı talepten dolayı yoğunluk yaşadıklarını dile getiren Esin, "Bir araca yeni bir klima takmanın ortalama maliyeti 10 bin ila 15 bin lira arasındadır. Tabi klima fiyatları da arabadan abaya değişiyor. Araçlarda yıllık klima bakımı ise yaklaşık 650 lira civarındadır." ifadelerini kullandı.

"Birden gaz vermek klimayı arızalandırır"

Ayrıca sürücülerin yanlış klima kullanımının da olduğunu ifade eden Esin, doğru klima kullanımı hakkında şu tavsiyelerde bulundu:

"Aracı çalıştırırken birden araca gaz vermek klimanın arızalanmasına sebep olabilir. Sürücülere klima kullanımı hakkında şu tavsiyede bulunmak istiyorum: Aracı çalıştırdıktan sonra camı indirip biraz bekledikten sonra klimayı açıp devreye girmesini beklemeliyiz. Daha sonra sürücüler camları kapatmaları lazım. Çünkü içerde biriken havanın temiz havayla yoğunlaşması lazım. Böyle olduğunda klima içerisinde biriken bakterilerin kaybolmasını sağlıyor. Bu şekilde araç klimasının da ömrü uzuyor." (İLKHA)













Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar