Çiftçi bu yıl üzümden iyi verim bekliyor

Mardin’in Ömerli ilçesinde çiftçilik yapan Hıdır Poyraz, ektiği üzüm bağlarında bu yıl verimin güzel olduğunu ve yaklaşık 20 tonluk bir rekolte beklediğini söyledi.

Ekleme: 13.08.2023 14:04:03 / Güncelleme: 13.08.2023 14:05:58 / Röportaj / Mardin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Mardin'in Ömerli ilçesine bağlı Göllü köyünde yaşamını sürdüren Hıdır Poyraz, dedelerinden kalma arazilerinde özellikle üzüm olmak üzere bir çok ürün yetiştirerek geçimini sağlıyor.

 

Arazilerin büyük bir bölümüne üzüm eken Poyraz, hasadına az bir zaman kala üzümde rekolte açısından güzel bir yıl geçirdiklerini söyledi.

Toplamda 11 çocuğu olan Poyraz, zorlu yaşam koşullarında çocuklarının arazi işlerine bakamadıklarını o yüzden kendisi ve hanımıyla beraber 150 dönümlük araziye baktıklarını ifade etti.

"Allah’a çok şükür bu yıl güzel geçecek inşallah"

Her yıl 3 ayrı üzüm çeşidi yetiştiren çiftçi Poyraz, bu sene rekoltenin yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Burada 3 çeşit üzüm ekiyoruz. Özellikle merzona üzümü bizim buralarda çok meşhurdur. Her yıl yaklaşık 2 buçuk ton pekmez elde ediyorum. Bu sene de aynı rekoltede pekmez bekliyoruz. Daha üzümler tam çıkmamış, bir ay sonra Mardin genelinde üzüm hasadı yapılacak. Bu sene hem verimlilik açısından hem de rekolte açısından güzel görünüyor. Bu yılki rekolte ve verimlilik geçen seneye göre daha iyidir. Allah’a çok şükür bu yıl güzel geçecek inşallah. Şu an 15 dönümlük bağdan yaklaşık 15-20 ton üzüm bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Binlerce tarım arazisinin olduğunu ancak yeteri kadar destek alamadıklarını belirten Poyraz, "Destek olarak şu anda hiç bir şey almıyorum. Dedemlerden kalma 150 dönümlük arazim var bazı bölümlerini şeftali, üzüm, hurma ve diğer ürünleri ekiyoruz. Ayrıca bazı tarlaların tapusu olmadığından hiç bir şey yapamıyoruz. Bu konuya da yetkililer bir el atsa daha iyi olurdu. "dedi.

"Girdi maliyetleri günden güne artıyor"

Poyraz, girdi maliyetlerinden dolayı bazen satamadığı ürünlerin elinde kaldığını ifade ederek, "Ürünlerimizi bazen satamıyoruz, elimizde kalıyor. Ürünler değerinden satılmadığı için ve giderler de fazla olduğundan bazen satış yapamıyoruz. Eskiden hayvanlarla tarlaları sürüyorduk ancak bu zamanda traktörle sürdüğümüz için çok gider oluyor. Yakıt fiyatı da günden güne arttığından girdi maliyetleri daha çok yükseliyor. Bu konuda yetkililerden destek ve yardım talebinde bulunuyoruz." ifadeleri kullandı.

Poyraz, evlatları olmasına rağmen kendisi ve eşiyle birlikte arazilere bakarak geçimlerini sağladıklarını vurgulayarak, “Geçen sene bir bağı üzümü ile beraber sattım. Çünkü bakacak kimse yok ve ben de yetiştiremiyordum. 11 tane evladım olmasına rağmen zorlu koşullarda çalışmayı tercih etmeyerek ben ve eşimle beraber bir başımıza bu kadar bağa bakıyor, geçimimizi sağlıyoruz. Allah’a çok şükür halimizden memnunuz." şeklinde aktardı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler