Siyasi parti ve sendika temsilcileri: Halk kamudaki tasarrufun yansımalarını görmek istiyor

Kamuda yaşanan israf, Maliye Bakanlığı kamuda tasarruf tedbirlerinin alınması genelgesini değerlendiren Bursa'daki siyasi parti ve sendika temsilcileri, yaşanan krizi hep beraber aşalım diyorsanız tasarrufun kamuda başlanması gerektiğini belirttiler.

Ekleme: 04.08.2023 16:45:05 / Güncelleme: 04.08.2023 16:45:05 / Güncel / Bursa Haberleri
Destek için 

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kamu kurumlarına tasarruf genelgesi göndermişti. Buna göre kurumlardan deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların gözden geçirilmesi istendi.

Genelgede deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiği belirtilerek, tedbirlerin ivedilikle uygulanabilmesi için gerekli adımların atılması gerektiği, tasarruf takibinin de tavizsiz sağlanacağı bildirildi.

Konuyla ilgili İLKHA'ya konuşan Bursa'daki siyasi parti ve sendika temsilcileri, Maliye Bakanın almış olduğu kamuda tasarruf genelgesi kararı çok yerinde bir karar olduğunu belirterek yansımalarını görmek gerektiğini belirtiler.

"Halk iyileştirme ve refahı sağlama gibi bir durumu bekliyor"

Mehmet Şimşek

Halkın kendisini idare edenlerin halka yönelik bir iyileştirme ve refahı sağlama gibi bir durumu beklediğini belirten HÜDA PAR Bursa İl Başkanı Mehmet Şimşek, "Bu halkın en doğal hakkıdır. Fakat halk şunu da görüyor. Bir taraftan yapılan zamlar öte taraftan belediyelerdeki israfı ve özellikle yaz aylarına girmesiyle beraber yaz şenlikleri adı altında bazı konserlerin verilmesi halk tarafında görülüyor. Özellikle konser verdirilen sözde sanatçıların toplumun örfüne, yaşam tarzına, ahlakına ve anlayışına ters bir düşünceye sahip olan sanatçıların ve onlara verilen milyonlarca paranın kendi cebinden çıktığını biliyor." dedi. 

"Öncelikle kamuda yapılan israfları terk edin"

Şimşek, "Halk şunu soruyor. Eğer siz bize diyorsanız ülke olarak bir ekonomik darboğazdan geçiyoruz. Bu krizi hep beraber aşalım diyorsanız sadece bunun yükünü niye bize yüklüyorsunuz. Bu krizin yüklenicisi taşeronu sadece biz miyiz? Ülkelerin ekonomi bakanları 'biz sıkıntıdan geçiyoruz' dediğinde halk ta şunu söylüyor; 'o zaman siz öncelikle kamuda yapmış olduğunuz israfları terk edin. Öncelikle belediyelerdeki konser verme çılgınlığını bırakın.' Konserlerin bu toplumun ne gençlerine ne de diğer kesimlerine hiç bir faydası yoktur. Tamamen başıboş bir gençliğe hitap eden ve onları daha da hedefsiz gayesiz yapmaya yönelik konserlerdir. Düzenlenen konserlerin bu toplumdaki insanların ve gençlerin maneviyatını, ahlakını, dünyasını ve ahiretini tehlikeye sokacak konserlerdir." şeklinde konuştu.

"Halka bu krizleri sadece siz kendinizi atlatın demek çok yanlıştır"

Öncelikle tasarrufun kamuda başlaması ve devam etmesi gerektiğini belirten Şimşek, "Halk ta bunun yansımasını gördükten sonra elbette dünyada bir global kriz ve felaket çıkarsa millet olarak hep beraber yaşanan krizlerin üstesinden gelmeyi bilen bir milletiz. Halka bu krizleri sadece siz kendinizi atlatın demek çok yanlıştır. Halkın büyük bir çoğunluğu kamudaki israftan, gereksiz harcamalardan çok ciddi anlamda rahatsızıdır. Maliye Bakanlığının almış olduğu kamuda tasarruf genelgesi kararı çok yerinde bir karardır. Ama yansımalarını görmek gerekir." diye belirtti.

"Yaşanan ekonomik krizin yansıması olarak insanlar haklı olarak böyle bir şeyi dillendiriyorlar"

Ramazan Acar

Kamuda tasarruf konusu kamuoyunun da çık sık tartıştığı bir husus olduğunu belirten Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Ramazan Acar, "Makamdan makam arabasından, mevkiden ve gösterişten tasarruf olmaz diye kamuoyunda bir algı var. Özellikle son üç yıldır dünya ve ülkemizde pandemiyle beraber yaşanan ekonomik krizin yansıması olarak insanlar haklı olarak böyle bir şeyi dillendiriyorlar. Maliye Bakanlığı yeni bir tasarruf genelgesi yayınladı. Özellikle Maliye Bakanlığının, zorunlu olmadıkça kamu harcamalarının yatırım boyutuyla bütçelenmemiş, herhangi bir şekilde bütçesi bulunmayan harcamaların yapılmamasını, karşılama, uğurlama ve değişik vesilelerle yapılan harcamaların da özellikle daha hassasiyetle bakanlıklar nezdinde koordine ederek neticelenmesi bekleniyor." dedi.

"Tedbirlere uyulması noktasında adımın atılmasını bekliyoruz"

Acar, "Toplum bir bütündür. Kamusu, özel sektörü ve vatandaşıyla herkes vergilerle ilgili olarak değişik sıkıntılar yaşadığı bir dönemde kamuda da tasarruf anlamında tedbirler alınması gerekir. Bu tedbirlere uyulması noktasında adımın atılması bu manada normal buluyoruz. Elbette tüm kesimler tasarruf anlamında ihtiyaçlarından fazlasını harcamamalıdır." şeklinde konuştu.

"Yerelde ve genelde israfın yapıldığını vatandaşlar tarafında görüyor"

Murat Kolancı

Ülkemizi en meşgul eden sorunlardan ve toplumun tamamının etkilendiği bir ekonomik sıkıntı olduğunu belirten Yeniden Refah Partisi Bursa İl Başkanı Murat Kolancı, "Sanayicisinden, işçisine, memurlardan öğrencisine vatandaşlarımızın tamamı ekonomik buhran yaşadığı bir dönemden geçiyoruz. Devletin en kolay para bulma yöntemi vergileri artırma ve vatandaşlarında vergi almaktır. Yıllardır kamuda israfın azaltılması için gerekli adımlar attık diye herkes biliyor. Kolay söylenen bir şey olsa da kolay uygulanan bir şey olmadığını herkes biliyor. Yerelde ve genelde israfın yapıldığını vatandaşlar görüyor. Kurumların çalışma tarzlarının yavaş işleyişleri ve belediyelerde o kadar çok birim var ki bunun önüne geçilebilmesi için ciddi atımlar atmak gerekiyor. Kamuda israfı önlemek şarttır." dedi.

"Kamuda tasarruf genelgesi yayınlandıktan sonra konserler hala devam ediyor"

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte konser sayılarının çoğaldığını gördüklerini belirten Kolancı, "Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik darboğazda bir konser deyip geçtiğimiz şey belki de o ilçede yaşayan dar gelirli vatandaşların ihtiyacını karşılayabilir. İsrafın önlenmesi elbette önemlidir. Fakat kamuda tasarruf genelgesi yayınlandıktan sonra konserler hala devam ediyor. En azında konserlerden başlayıp kısabiliriz." diye konuştu. (İLKHA)