Van kedilerinin ilk doğum dönemi sona erdi

Farklı renkteki gözleriyle ünü sınırları aşan Van kedilerinin sayısı alınan önlemlerle artıyor. İlk parti doğum döneminde 100’e yakın yavrunun doğduğu Kedi Villası'nda hedef her geçen yıl sayıyı çoğaltmak.

Ekleme: 04.08.2023 15:05:12 / Güncelleme: 04.08.2023 15:08:20 / Güncel / Van Haberleri
Destek için 

Farklı renkteki gözleri, kar beyazı tüyleri ve cana yakınlığıyla bilinen Van kedilerinin yılda 3 kez gerçekleştirilen doğum sürecinin ilki sona erdi. Yapılan çalışmalarla yavru kedi sayısının her geçen yıl artırılması hedefleniyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezindeki villada özenle bakımı yapılan kedilerin doğum süreçleri takip edilerek nesilleri garanti altına alınıyor.

Yılda 3 kez senkronize doğum gerçekleştirilen Kedi Villası'nda ilk etap doğum süreci başarıyla tamamlandı. Yeni doğan yüze yakın yavrunun testleri ve aşıları yapılarak korunmaya alındı.

2. etap doğum sürecinin başladığını ve hedeflerinin her yıl bir önceki yılın sayısını geçmek olduğunu dile getiren YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, “Van Kedisi Araştırma Merkezi olarak yılda 3 dönem senkronize doğum yaptırıyoruz. Birinci dönem doğumlarımız bitti, testlerimizi yaptık. İkinci parti doğumlarımız da başladı, şuan devam ediyor. Biz her sene bir önceki seneyi ekarte etmeye çalışıyoruz. Şu anda doğumlarımız iyi gidiyor, herhangi bir sorunumuz yok. Bu yıl ilk etapta yüz civarında doğum gerçekleşti. 2 ve 3. dönem doğumları da yavaş yavaş eklenecek.” ifadelerini kullandı.

"Bu hayvanlar sıcağa karşı da biraz hassas bir tür"

Van kedilerinin suyu çok sevdiklerini ve geçmişten beri suya alışık olduklarını söyleyen Kaya, “Son yıllarda Türkiye’de olduğu gibi Van’da da havalar aşırı sıcak geçiyor. Buradaki alanımız kapalı bir ortam. Bu nedenle mutlaka klimalarla soğutulması gerekiyor. Bu hayvanlar sıcağa karşı da biraz hassas bir tür. Van Kedilerinin eskiden Van Gölü’nde yüzdüğüyle ilgili tarihi kayıtlar var. Havuzlar o amaçla yapıldı. Hem serinlik veriyor hem de kediler canı istediği zaman yüzebiliyor” diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler