ECOWAS ülkelerinden Nijer'deki darbecilere uyarı: Askeri müdahalede bulunabiliriz

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkeleri, Cumhurbaşkanı Muhammed Baozum'un serbest bırakmaması halinde askeri müdahalede bulunabilecekleri uyarısında bulundu.

Ekleme: 31.07.2023 14:40:04 / Güncelleme: 31.07.2023 14:49:01 / Dünya
Destek için 

Nijerya’nın başkenti Abuja’da Nijer gündemiyle yapılan olağanüstü ECOWAS Zirvesinin ardından Komisyon Başkanı Omar Touray, açıklama yaptı.

Touray, ECOWAS ülkelerinin, Nijer’e tüm hava ve kara sınırlarını kapattığını ve Nijer’in Batı Afrika Devletleri Merkez Bankasındaki (BCEAO) varlıklarının dondurulduğunu söyledi.

Nijer’de meşru muhataplarının Cumhurbaşkanı Muhammed Baozum olarak belirlendiğini kaydeden Touray, cuntanın hiçbir şekilde tanınmayacağını vurguladı.

Touray, Baozum'un serbest bırakılması ve görevine dönmesi için bir hafta süre tanıdıklarını, bu süre zarfında talepleri yerine getirilmezse askeri müdahale de dahil her türlü seçeneği değerlendireceklerini bildirdi.

Öte yandan Nijer’deki cuntayla arabuluculuk faaliyetleri yürütmesi için Çad Cumhurbaşkanı Mahamat İdris Deby görevlendirildi.

Baozum darbeden sonra ilk kez görüldü

Deby, bu görevlendirmenin ardından Nijer'e giderek ilk temaslarına başladı.

Deby, temasları kapsamında ilk olarak darbenin arkasındaki isimlerden eski Genelkurmay Başkanı Salifou Mody ve darbecilerin lideri General Tchiani ile görüştü.

Daha sonra Baozum ve eski Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou ile bir araya gelen Deby'nin bu görüşmeye ait fotoğrafları da sosyal medya üzerinden paylaşıldı.

Böylece Baozum, darbeden bu yana ilk kez görüldü. Baozum'un görüntülerde tebessüm ettiğini ve moralinin yüksek olduğu görüldü.

Olay

Nijer ordusu, Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Mohamed Baozum'u alıkoymuş, ardından Perşembe günü Baozum'un görevinden alındığını ve yönetime el konulduğunu açıklamıştı. Nijer Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olan General Abdourahamane Tchiani de Cuma günü ulusal TV'ye çıkarak ülkede yönetime el koyan cunta konseyin başkanlığını ilan etmişti.

Geçmiş darbeler

Nijer, komşuları Mali ve Burkina Faso'nun aksine darbeci askerler tarafından değil, seçimle başa gelen sivil bir yönetim tarafından yönetiliyordu.

Bir grup asker, 31 Mart 2021'de Mohamed Bazoum'un göreve başlamasından iki gün önce Mahamadou Issoufou'yu devirmeye çalışmıştı.

Eski Fransız sömürgesi olan Nijer, 1960'taki bağımsızlığından bu yana 4  darbe ve birçok darbe girişimi yaşadı. Darbelerin ilki Nisan 1974'te Başkan Diori Hamani'ye karşı, sonuncusu Şubat 2010'da Başkan Mahamadou Tandja'ya karşı yapılmış ve devlet başkanları devrilmişti. (İLKHA)