Nijer'de ana muhalefet darbecileri destekledi

Nijer'deki ana muhalefet partisi, ülkede yönetime el koyan darbeci cunta yönetime desteğini bildirdi.

Ekleme: 30.07.2023 14:50:03 / Güncelleme: 30.07.2023 14:53:11 / Dünya
Destek için 

Nijer'de ana muhalefet partisi olan Afrika Federasyonu Nijer Demokratik Hareketi MODEN/FA-Lumana Africa, darbe sonucu ülkede iktidarı ele geçiren orduya desteğini açıkladı.

Partiden yapılan açıklamada, "Vatanın Kurtuluşu için Ulusal Konsey'e (cunta yönetimi) desteğimizi beyan ediyor ve konsey üyeleri hedeflerine sadık kaldıkları sürece ülke vatandaşlarını Konsey'e destek olmaya çağırıyoruz." denildi.

Açıklamada ayrıca darbeden bu yana yaşanan olayların Nijer vatandaşları için yeni bir meşru umut sayfası açtığı savunuldu.

Olay

Nijer ordusu, Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Mohamed Baozum'u alıkoymuş, ardından Perşembe günü Baozum'un görevinden alındığını ve yönetime el konulduğunu açıklamıştı. Nijer Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olan General Abdourahamane Tchiani de Cuma günü ulusal TV'ye çıkarak ülkede yönetime el koyan cunta konseyin başkanlığını ilan etmişti.

Geçmiş darbeler

Nijer, komşuları Mali ve Burkina Faso'nun aksine darbeci askerler tarafından değil, seçimle başa gelen sivil bir yönetim tarafından yönetiliyordu.

Bir grup asker, 31 Mart 2021'de Mohamed Bazoum'un göreve başlamasından iki gün önce Mahamadou Issoufou'yu devirmeye çalışmıştı.

Eski Fransız sömürgesi olan Nijer, 1960'taki bağımsızlığından bu yana 4  darbe ve birçok darbe girişimi yaşadı. Darbelerin ilki Nisan 1974'te Başkan Diori Hamani'ye karşı, sonuncusu Şubat 2010'da Başkan Mahamadou Tandja'ya karşı yapılmış ve devlet başkanları devrilmişti. (İLKHA)