Nijer'de darbeci general cunta liderliğini ilan etti

Nijer Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olan General Abdourahamane Tchiani, ülkede yönetime el koyan cunta konseyin başkanlığını ilan etti.

Ekleme: 28.07.2023 15:35:03 / Güncelleme: 28.07.2023 15:42:41 / Dünya
Destek için 

Tchiani, 26 Temmuz'da Mohamed Bazoum'a yapılan darbenin ardından ulusal televizyona çıkarak ilk kez konuştu.

Ülkedeki güvenlik durumunun kötüleştiği gerekçesiyle yönetime el konulduğunu savunan Tchiani, cuntacı Vatanı Koruma Ulusal Konseyinin (CNSP) başkanlığını devraldığını duyurdu.

Nijer ordusu, Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Mohamed Baozum'u alıkoymuş, ardından Perşembe günü Baozum'un görevinden alındığını ve yönetime el konulduğunu açıklamıştı.

Darbenin arkasındaki General Abdourahamane Tchiani, 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olarak görev yapıyordu.

Tchiani'nin; Bazoum’un kendisini görevden almak istediği iddiaları üzerine isyan ettiği belirtiliyordu.

Nijer, komşuları Mali ve Burkina Faso'nun aksine darbeci askerler tarafından değil, seçimle başa gelen sivil bir yönetim tarafından yönetiliyordu.

Bir grup asker, 31 Mart 2021'de Mohamed Bazoum'un göreve başlamasından iki gün önce Mahamadou Issoufou'yu devirmeye çalışmıştı.

Eski Fransız sömürgesi olan Nijer, 1960'taki bağımsızlığından bu yana 4  darbe ve birçok darbe girişimi yaşadı. Darbelerin ilki Nisan 1974'te Başkan Diori Hamani'ye karşı, sonuncusu Şubat 2010'da Başkan Mahamadou Tandja'ya karşı yapılmış ve devlet başkanları devrilmişti. (İLKHA)