Ezan sesine mahrum kalan mahalleli temeli kazılmış caminin tamamlanmasını istiyor

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesi Talaytepe Mahallesinde ikamet eden sakinler, bulundukları mevkide caminin olmayışından dert yakınarak yaklaşık 7 sene önce temeli kazılarak inşaatı durdurulan caminin inşa edilmesini istiyor.

Ekleme: 24.07.2023 13:50:06 / Güncelleme: 24.07.2023 13:58:00 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Mahalle sakinlerinin iddialarına göre merkez Kayapınar ilçesi Talaytepe Mahallesi 1457/4 nolu ada-parsel, eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İçliyen tarafından cami inşaatı için tahsis edildi.

Yaklaşık 4 bin konut ve 20 bin insanın ikamet ettiği bölgede tahsis edilen cami alanında inşaat, temel kazı işleminin ardından durduruldu. İkamet ettikleri zaman süresince ezan sesine hasret olduklarını dile getiren mahalle sakinleri, seslerini duyurmak için inşaat alanında bir araya gelerek yetkililerden destek istedi.

"Yaklaşık 20 bin insanın ikamet ettiği bu bölgede hiçbir cami yok"

Mahalle sakinleri adına konuşan Murat Dalkılıç, caminin yokluğundan kaynaklı olarak yaşadıkları sıkıntıları dile getirirken namaz için uzak camilere gitmek zorunda kaldıklarını, çocukları içerisinde bulundukları yaz tatili süresince başlatılan Kur'an kursu hizmetlerinden mahrum bırakıldığını belirterek İslam'ın şiarlarından olan ezan sesinden mahrum kaldıklarına vurgu yaptı.

Cami inşaatı için tahsis edilen alan hakkında bilgi aktaran Dalkılıç, "Şu anda burada bulunan inşaat alanında yaklaşık 7-8 yıl önce Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İçliyen tarafından temel kazma ile inşaat başlatıldı. İnşaatın başlamasıyla burada ikamet eden sakinler olarak sevindik, mutlu olduk. Ne yazık ki şu an yaklaşık 20 bin insanın ikamet ettiği bu bölgede hiçbir cami yok. 7 yıl boyunca bu cami inşa edilmedi." ifadelerini kullandı.

Dalkılıç, "Büyük bir külliye olarak düşünülerek yapılması ihmal edilmiş bu cami inşaatının ivedilikle tamamlanmasını talep ediyoruz. Bu da buradaki halkımızın en büyük arzusu. En başta da çocuklarımızın arzusudur. Çünkü çocuklarımız evlerine yakın bir cami olmasını istiyor. Namaz kılmaya, Kur'an kursuna gitmeye, dinlerini ve değerlerini öğrenmek için burada cami yapılmasını istiyor." dedi.

"Müslümanların şiarı olan ezanı duymadığımız için bu manevi lezzet ve takviyeden mahrum kalıyoruz"

Okulların kapandığı bu yaz tatilinde, çocukların her yerde Kur'an kursuna gittiği bir dönemde buradaki ailelerin hiçbiri evladını Kur'an kursuna gönderemediklerinin altını çizen Dalkılıç, bunun tek sebebinin camilerinin olmayışından kaynaklandığını belirterek çocuklarımız manevi değerler, değer yargıları, İslam ve Kur'an'ın öğretilerinden mahrum kaldığına dikkat çekti.

"Bu caminin yapılması buradaki insanlarımız açısından elzemdir" diyerek konuşmasını sürdüren Dalkılıç, "Burada 20 bin kişiyi temsilen şunu diyoruz: Bu mıntıkada bir caminin ihtiyacının olduğunu belirtiyor ve bunun ivedilikle yapılmasını talep ediyoruz. Başta V   alimiz olmak üzere İl Müftümüz ve tüm yetkililere bu konuda önayak olmasını istiyoruz. Öncülük etmeleri durumunda hepimizin maddi ve manevi elimizden gelen tüm katkıyı sunacağımızdan emin olsunlar. Yeter ki Valimiz ve Müftümüz buna önayak olsun, bir girişimde bulunsunlar." diye belirtti.

Ezanın önemine vurgu yapan Dalkılıç, "İslam'a göre bir memlekette Müslümanların ikamet ettiğini gösteren en büyük şiar ezandır ama bizler maalesef ezan sesini duymadığımız için bu manevi lezzet ve takviyeden mahrum kalıyoruz. Dolayısıyla hem biz hem de ailelerimiz bu ezan sesine kavuşmak istiyoruz, duymak istiyoruz. Bu hasretimizin giderilmesi için yardımlarınızı bekliyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler