İran İçişleri Bakanı Vahidi: Afgan göçmenler İran için bir güvenlik sorunu değil

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, İran'da ikamet eden 5 milyondan fazla Afgan mültecinin, ülkeleri için bir güvenlik sorunu oluşturduğuna ilişkin ellerinde herhangi bir verinin bulunmadığını söyledi.

Ekleme: 14.07.2023 14:40:04 / Güncelleme: 14.07.2023 14:46:59 / Dünya
Destek için 

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, ülkenin bazı medya organlarında sıkça gündeme getirilen "Afgan göçmenler" konusuna ilişkin yaptığı açıklamada, mevcut durumda güvenlik kaygısı oluşturacak herhangi bir tehdidin söz konusu olmadığını belirtti.

İran'daki Afgan göçmenlerin bu ülke için bir güvenlik tehdidi oluşturup oluşturmadığı konusuna açıklık getiren Bakan Vahidi, güvenlik teşkilatlarının, göçmenler üzerinde kendi kontrol ve denetim mekanizmasına sahip olduğunu belirterek şu ana kadar kendilerine iletilen herhangi olumsuz bir raporun bulunmadığını söyledi.

Vahidi, "Güvenlik kurumlarımızın kendi kontrolleri ve denetimleri var. Ancak mültecileri yönetebilmek için daha fazla denetime ihtiyaç var ve daha güçlü bir yapıya ihtiyacımız olduğu için önerdiğimiz ulusal mülteci yasasının parlamentoda onaylanmasını umuyoruz." dedi.

İran'da, kesin istatistiksel bir rakam olmasa da 5 milyondan fazla Afgan göçmenin bulunduğunu belirten Bakan Vahidi, olası güvenlik sorunu için, "Elbette her toplulukta güvenlik sorunu olabilir ama genel olarak istihbarat teşkilatları bize böyle bir rapor vermedi. Eğer böyle bir şey varsa bu rapor doğrultusunda araştırma yapılır ve gereği yapılır." yanıtını verdi.

Öte yandan İranlı yetkililer, son 10 gün içinde yaklaşık 18 bin Afgan vatandaşını ülkelerine iade ettiklerini açıkladılar. (İLKHA)