Su kesintilerinin önüne geçmek için tasarruf çağrısı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Fırat Tutşi, yaz aylarında artan su tüketimi ve buna bağlı olarak yaşanacak su kesintilerinin önüne geçmek için tasarruf çağrısında bulundu.

Ekleme: 13.07.2023 16:09:18 / Güncelleme: 13.07.2023 16:09:18 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Tutşi, Kayapınar ilçesinde bulunan DİSKİ İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır’ın alt yapı ve üst yapı yatırımlarıyla hızla geliştiğini, yatırımları birer birer hizmete aldıklarını söyledi.

Altyapı çalışmalarıyla tüm şehri bir ağ gibi ördüklerini belirten Tutşi, depolarla, pompa istasyonlarıyla su arzı güvenliğini sağladıklarını ifade etti.

Tutşi, “Atıksu Arıtma tesislerimizle çevreyi koruyoruz. Enerji tesislerimizle ve tüm çalışanlarımızla şehrimize ihtiyacın ötesinde temiz ve kesintisiz içme suyunu,tüm Diyarbakır’ımıza temin ediyoruz. Temiz içme suyu arıtma ve temin merkezlerimiz 3 metreküp/sn’ye göre projelendirdi. Günlük 280 bin metreküpün üzerinde temiz su üretiyoruz. Ortalama 22 bin metreküp su da Gözeli kaynağımızdan alıyoruz. Bu da demek oluyor kibiz günlük 302 bin metreküp su üretiyor,338 bin 899 abonemize 1 milyon 40 bin hemşehrimize her gün kesintisiz temiz içme suyu temin ediyoruz, edebiliyoruz. İnsanların içecek su bulamadığı, Dünya’nın su kıtlığından bahsettiği bu çağda, Bereketli Dicle’mizle, barajlarımızla,kusursuz çalışan tesislerimiz vetüm şehri saran şebeke ağlarımızlasu varlığında hiçbir sıkıntımız yok. Su zengini, suyla bereketlenmiş bir memleketimiz var.” dedi.

Yaz aylarında, havaların aşırı sıcak geçtiği 1-2 aylık süreçte su kesintileriyle mücadele ettiklerini belirten Tutşi, “Bunun sebebi çok basit. Verilerimizle sabit. Bizim kaynak yetersizliğimiz yok, bizim bilinç yetersizliğimiz var. Aşırı ve yanlış su tüketimi sorunumuz var.” diye konuştu.

“Günlük sadece 10 litre su tasarrufu bekliyoruz”

DİSKİ olarak, son 2 yılda yaptıkları çalışmalarla Diyarbakır’ın suyunu en doğru biçimde yönetmeyi amaçladıklarını dile getiren Tutşi, son iki yılda kayıp kaçak oranını Diyarbakır merkezinde yüzde 48 bin 89’dan yüzde 34.64’e indirerek günlük 23 bin metreküp su tasarrufunda bulunduklarını açıkladı.

Tutşi, şunları aktardı: “Sevgili Diyarbakırlılar, Sizleri de bu sorumluluğa davet ediyoruz. Çünkü ancak sizin paydaşlığınızla başarabiliriz. Diyarbakır’da su seferberliğimizi başlatabiliriz. Her bir hemşehrimizden günlük sadece 10 litre su tasarrufu bekliyoruz. Peki, 10 litre su tasarrufunu nasıl sağlayacağız?10 litre su tasarrufu, sizin duştan 5 dakika önce çıkmanızdan geçiyor. Bulaşıklarınızı makinede veya kapta tek seferde yıkamanızdan, balkonunuzu her gün yıkamamanızdan geçiyor. Ayrıca, bu 10 litre, arıttığımız temiz içme sularıdır. Hemşehrilerimizden bahçelerini musluklarından akan suyla sulamamalarını önemle rica ediyoruz. Bu ve bunun gibi basit uygulamalarla büyük zenginliğimizi, suyumuzu koruyabiliriz. Bilinçsiz kullanan abonelerimizi, bilinçli abonelerimizin arasına katarak ilerleyebiliriz. Kişi başı 10 litre günlük 10 bin metreküp su kazanmak demektir.”

“Hiçbir hemşehrimizin su kesintisiyle karşı karşıya kalmasını istemiyoruz”

Üretilen suyun ortalama ihtiyacın 2 katı olmasına rağmen aşırı tüketimden kaynaklı suyun yetmediğine dikkat çeken Tutşi, şunları ifade etti:

“Kişi başı su tüketimimiz ortalama 120-150 lt/gün olması gerekirken biz 300 lt/gün üstünde tüketiyoruz. Eğer suyumuzu dikkatli kullanmazsak yaz aylarında su kesintileri yapma kaçınılmaz olacak. Hiçbir hemşehrimizin su kesintisiyle karşı karşıya kalmasını istemiyoruz. Kaynaklarımız zaten yeterli. İhtiyacın ötesinde. Ancak bunu sorumsuz ve sınırsız dağıtamayız. Biz ne kadar su zengini olursak olalım, suyumuzu kontrolsüz kullanmaya devam edersek o zenginlik bize yine yetmeyecek.” (İLKHA)