Blinken: Türkiye’nin modernize F-16'lara sahip olması ABD ve NATO’nun yararına

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'nin F-16'lara sahip olmasının ABD ve NATO’nun yararına olduğunu belirtti.

Ekleme: 12.07.2023 20:30:05 / Güncelleme: 12.07.2023 20:38:34 / Dünya
Destek için 

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO Zirvesinde verdiği röportajda Türkiye’nin talep ettiği modernize F-16 uçakları hakkında konuştu. Türkiye'nin F-16'lara sahip olmasının ABD ve NATO’nun yararına olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylanması konusu ile F-16 süreçlerinin bağlantısız olduğunu söyledi ve “Bizim için bu iki sorun hep ayrıydı. Türkiye'nin de yaptığı anlaşmayla artık İsveç de NATO’ya katılıyor. Aynı zamanda başından beri hükümet olarak Türkiye’nin NATO müttefiki olarak modernize F-16'lara sahip olmasının gerektiğini düşünüyorduk. Tüm NATO üyelerinin yakın bir şekilde çalışabilmesi için gerekli” dedi.

Türkiye’ye F-16 uçaklarının satışı konusunda Kongre’nin iki kanadından da yapılan itirazlara ilişkin olarak Blinken, bu onayın hem ABD’nin hem de NATO’nun çıkarına olduğunu söyledi.

Antony Blinken, “Kongre üyeleri adına konuşamam ancak Türkiye’nin bu uçakları alması hem ABD’nin hem de NATO’nun yararına. İttifakımızı en güçlü hale getirmek için tüm üyelerin ihtiyacı olan teknolojiye sahip olmasını sağlamalıyız” ifadelerine yer verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken 30 Mayıs’ta da aynı yönde açıklamalar yapmıştı. (İLKHA)



Etiketler: