Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı: İletişim kurulamıyor, kaza yeri belirlendi!

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tebriz Cuma İmamı ve Doğu Azerbaycan Valisi’ni taşıyan helikopterin Culfa’da kaza yaptıği iddia edildi.

Ekleme: 19.05.2024 16:36:48 / Güncelleme: 19.05.2024 19:44:04 / Dünya
Destek için 

İran devlet televizyonu, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin içinde bulunduğu konvoydaki helikopterlerden birinin kaza geçirdiğini duyurdu. Aynı helikopterde, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da bulunduğu ileri sürüldü. 

Konvoyda 3 helikopterin bulunduğu, bazı bakan yetkilileri taşıyan 2 helikopterin güvenli bir şekilde varış noktalarına ulaştığı aktarıldı.

Aktarılana göre yardım ekipleri kazanın yaşandığı başkent Tahran'ın yaklaşık 600 kilometre kuzeybatısındaki Culfa kenti yakınlarına ulaşmaya çalışıyor.

Yoğun sis ve aşırı rüzgarın neden olduğu zor hava koşulları nedeniyle gerçekleştirilen zorunlu inişin sert bir iniş olduğu aktarıldı.

Olayın ardından bazı kişiler Reisi ile birlikte helikopterde bulunan Ayetullah El Haşim ile konuşmayı başardı ancak telefonlara şu anda ulaşılamadığı belirtildi.

Masoud Al-Fak, ''İranlı yetkililer ile "Reisi"yi taşıyan helikopterin mürettebatı arasında hiçbir iletişim yok!'' dedi. 

İran Acil Durum İdaresi, '' Kaza mahalline Kızılay kurtarma ekipleri gönderildi'' açıklaması yaptı. 

BAKANDAN AÇIKLAMA

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, İran medyasına yaptığı açıklamada, '' Cumhurbaşkanının içinde bulunduğu helikopter "sert iniş" yapmak zorunda kaldı. Hava koşulları nedeniyle kaza mahalline ulaşmak zaman alıyor'' dedi. 

KAZA YERİ BELİRLENDİ

Tasnim'e göre İran cumhurbaşkanını taşıyan helikopterin kesin yeri belirlendi. Kaza yeri Arsbaran'ın ormanları içerisinde yer alan Uzi köyü civarında.

40 EKİP ARIYOR

İran Kızılay'ı Başkanı, ''Şu anda 40 acil müdahale ekibi arama yapıyor.'' dedi

Başkan Berhossein Kolivand, İran televizyonuna yaptığı açıklamada, '' Kötü hava koşulları nedeniyle hava aramalarına devam etmek mümkün değil'' ifadelerini kullandı.

İran Kızılayı'ndan yapılan açıklamada DA, ''Cumhurbaşkanının helikopterini arama çalışmalarının yapıldığı bölge dağlık ve ormanlarla dolu, bu da çalışmalarımızı yavaşlatıyor'' denildi.

ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyinin İran Dini Lideri Hamenei’nin ofisinde toplandığı duyuruldu.

BAKANLAR TEBRİZ'E GİTTİ

İran hükümet sözcüsü,  ''Bakanlar olayın takibi için Tebriz'e gitti'' açıklamasında bulundu. 

HAYATLARI TEHLİKEDE

İranlı bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada,  '' Hala iyimseriz ancak kaza mahallinden alınan bilgiler endişe verici. Cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanının hayatları tehlikede'' dedi. 

KAZA ALANINA ÇOK YAKLAŞILDI

İran Kızılayı Başkanı, ''İran Cumhurbaşkanı'nın helikopterinin olası iniş alanına çok yaklaşmış bir ekip var'' dedi. 

İran medyasına göre  kazanın  meydana geldiği bölgede yüksekliği 70 metreyi aşan dev kayalar bulunuyor.

İRAN SAĞLIK BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

İran Sağlık Bakanı kazaya ilişkin açıklamasında, 'Kaza bölgesindeki tüm sağlık imkanlarını seferber ettik, helikopterin bulunmasının ardından tedaviye hemen başlamayı umuyoruz.'' dedi.

KAZA ALANI KARMAŞASI

Kazanın yaşandığı yerin belirlendiği ve bir ekibin bölgeye çok yaklaştığı açıklamasının ardından IRNA'dan ''helikopterin yeri hakkında henüz güvenilir bir bilgi yok, arama çalışmaları devam ediyor'' bilgisi geldi. 

BİDEN BEYAZ SARAY'A DÖNDÜ

ABD Başkanı Joe Biden, İran cumhurbaşkanının helikopter kazasının ardından tatilini yarıda keserek acil brifing için Beyaz Saray'a döndü

İRAN GENELKURMAY BAŞKANINDAN 'TÜM ARAÇLAR KULLANILSIN' EMRİ

İran Genelkurmay Başkanı, arama kurtarma operasyonları için İran ordusunun ve Devrim Muhafızları'nın  tüm araçlarının kullanılmasını ve cumhurbaşkanının helikopterinin aranmasını emretti.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Bakıri:'' Arama çalışmalarına ilk saatlerden itibaren silahlı kuvvetler, ordu, Devrim Muhafızları ve polis katılıyor.'' dedi. 

Genelkurmay Başkanı, cumhurbaşkanının helikopter kazasıyla ilgili soruşturma başlatılması talimatını verdi

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan kazaya ilişkin yapılan açıklamada '' İran Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı'nı taşıyan helikopterin olası acil iniş haberlerini yakından takip ediyoruz'' denildi. 

ALİYEV: YARDIMA HAZIRIZ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den  ''Bugün İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ile dostane bir şekilde görüştükten sonra, yüksek heyeti taşıyan helikopterin İran'a acil iniş yaptığı haberi bizi ciddi şekilde endişelendirdi.

Yüce Allah'a dualarımız Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetle birliktedir. Komşu, dost ve kardeş bir ülke olan Azerbaycan Cumhuriyeti her türlü desteği vermeye hazırdır'' açıklaması geldi. 

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: HENÜZ YENİ HABER YOK

İran hükümet sözcüsü,  ''Karmaşık ve zor koşullar altında çalışıyoruz ve yeni bir haber yok, sabır ve  dua ağrısında bulunuyoruz.'' dedi. 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile  Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev  bugün  Aras Nehri üzerinde iki ülkenin ortaklaşa inşa ettiği barajın açılışını yapmıştı.

Etiketler: