İstilacı sinekler her yerde! ABD'de sivrisinek alarmı verildi

Adından sıkça duyduğumuz, uzmanların uyarıda bulunduğu istilacı sivrisinekler için ABD alarm verdi. ABD, Florida'da ve Teksas'da tespit edilen dört sıtma vakası ile daha fazla görülmemesi için önlemler alınmaya başlandı.

Ekleme: 09.07.2023 17:56:24 / Güncelleme: 09.07.2023 17:56:41 / Dünya
Destek için 

ABD bu bulaşıcı hastalıkta önlem alabilmek için düğmeye bastı. Geçen hafta, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, son iki ayda Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyinde tespit edilen birkaç sıtma vakasıyla ilgili bir tavsiye yayınladı.

Biri Teksas'ta ve dördü Florida'da olmak üzere beş teşhis, hızla manşetlere taşındı ve CDC yetkilileri, bunların 2003'ten beri ABD'de ortaya çıkan ilk sıtma vakaları olduğunu bildirdi. Bu nadir yerel salgın hakkında daha fazla bilgi için Texas A&M Today, bulaşıcı hastalık epidemiyoloğu ve Texas A&M Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu Epidemiyoloji ve Biyoistatistik Bölümü'nde yardımcı doçent olan Dr. Rebecca Fischer ile konuştu.


Sıtma, dünya çapında yaygın olan bir enfeksiyon hastalığıdır ve yaklaşık olarak dünya nüfusunun yarısı sıtma riski altında olan bölgelerde yaşamaktadır. Sıtma, parazitik bir hastalık olup Anopheles türü sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşır. Plasmodium adı verilen parazit, sivrisineğin kan emme sırasında insanlara bulaşır ve kırmızı kan hücrelerini enfekte eder.


Sıtma, ateş, titreme, terleme, baş ağrısı, kas ağrıları gibi semptomlarla ortaya çıkar. Bu semptomlar genellikle sıtmanın atakları olarak bilinen dönemlerde ortaya çıkar. Sıtma, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve hatta ölüme neden olabilir.

Sıtma, özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygındır. Afrika, Asya, Orta ve Güney Amerika gibi bölgelerde sıtma vakaları daha sık görülür. Bununla birlikte, son zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri'nin güney eyaletlerinde, özellikle Teksas ve Florida'da nadir bir şekilde yerel sıtma salgınları tespit edilmiştir. CDC yetkilileri, bu vakaların 2003'ten beri ABD'de ortaya çıkan ilk sıtma vakaları olduğunu bildirmiştir.


Halk sağlığı yetkilileri, bu nadir yerel salgınları kontrol altına almak ve daha fazla bulaşmayı önlemek için önlemler almaktadır. Sivrisineklerle mücadele önlemleri, sıtmanın yayılmasını önlemek için önemli bir adımdır. Bunlar arasında sivrisinek kovucu kullanımı, uygun kıyafetler giyme, sivrisineklerin üreme alanlarının kontrol altına alınması gibi önlemler yer almaktadır.

Ayrıca, halkın bilinçlendirilmesi ve erken tanı için sağlık hizmetlerine erişimin sağlanması da önemlidir. Sıtma semptomlarını bilmek ve hastalığın tedavi edilmesi için sağlık kuruluşlarına başvurmak, hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Diriliş Postası
Etiketler: