25 kişinin öldüğü apartmanda proje es geçilmiş!

Gaziantep'te 25 kişinin öldüğü Pamukkale Sitesi A Blok'ta taşıyıcı elemanlarından elektrik tesisat borularının geçirildiği, temel derinliklere uyulmadığı, beton sınıfının ve bazı donatıların yönetmeliklerdeki standartları sağlamadığı tespit edildi.

Ekleme: 09.07.2023 11:49:23 / Güncelleme: 09.07.2023 12:15:43 / Güncel
Destek için 

6 Şubat'taki 7,7 büyüklüğündeki ilk depremde yıkılan Pamukkale Sitesi A Blok'la ilgili Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma tamamlandı.

Tutuklu sanıklar Atilla G, Sadık D. ve Yusuf A. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, 10. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Sitenin statik proje müellifinin ve teknik uygulama sorumlusunun Atilla G. olduğu, temel ve ilk 3 katının müteahhitler S.G. ve Sadık D. tarafından yapıldığı, bu kattan sonrasına ise müteahhit Yusuf A'nın devam ederek inşaatı tamamladığı belirtilen iddianamede, enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, olay yerine keşfe gidilerek karot, donatı ve zeminden kayaç örneklerinin aldığı ve sismik inceleme yapıldığı kaydedildi.

Yapılan keşiflerde bilirkişilerce yapılan ilk tespitlere göre binanın ilk 3 katının tamamen çöktüğü, üst katların ayakta kaldığı, alt katlarda düz demir kullanıldığı, üst katlarda nervürlü (çıkıntılı) demir kullanıldığı bilgisine yer verilen iddianamede, "Demirlerde korozyon gözlemlendiği, beton kalitesinin iyi olmadığı, beton numuneleri içinde büyük taşlar bulunduğu ve demir işçiliğinin bütün katlarda kötü olduğu görülmüştür. Bazı donatılar arasında hiç boşluk bırakılmadığı, bazı taşıyıcı elemanlardan elektrik tesisat borularının geçirildiği, etriye kanca detaylarına ve etriye aralıklarına dikkat edilmediği, düz demirlerin deprem performansı açısından iyi olmadığı ve binanın alt katlardan mafsallaşarak çöktüğü gibi tespitler yapılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Etiketler: