3'üncü "On5sıfır7 Film Haftası" düzenlenen basın toplantısıyla başladı

15 Temmuz Derneği ve Kültür Turizm Bakanlığı'nın birlikte hayata geçirdiği On5sıfır7 Film Haftası'nın üçüncüsü, Beyoğlu'nda bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla başladı.

Ekleme: 07.07.2023 16:50:06 / Güncelleme: 07.07.2023 16:51:12 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

"Darbe, Direniş, Özgürlük" sloganıyla yola çıkan On5sıfır7 Film Haftası'nın bu yılki teması "Özgürlük" oldu. Dünya sinemasından darbeleri anlatan 20 filmin seçildi.

10 Temmuz Pazartesi akşamı Atlas Sineması'nda yapılacak gala ile izleyici ile buluşmaya başlayacak olan filmler, 15 Temmuz gününe kadar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi ile Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde ücretsiz olarak gösterime sunulacak.

On5sıfır7 Film Haftası'nın tanıtım toplantısında konuşan Sinema Yazarı ve Yönetmen İhsan Kabil, "On5sıfır7 Film Haftası'nın bu yıl üçüncüsüne ulaştık. Dünya sinemasından çok geniş bir seçki yapmaya çalıştık. Darbe ve özgürlük temalarını işleyen en iyi 20 film seçtik. Bu yıl daha çok özgürlük konusuna ağırlık verdik. Tarihi perspektif içerisinde ülkelerin emperyalizme, darbelere, darbe girişimlerine, sömürgeciliğe, kolonyalizme, yeni sömürgeciliğe karşı verdikleri mücadeleyi işleyen, acı tecrübeleri gerçeğine en yakın haliyle işleyen filmleri çalıştık." dedi.

İranlı yönetmen ve öğretim görevlisi Hüseyin Laleh, "15 Temmuz olaylarından sonra İstanbul'da buluna bir üniversiteden bir arkadaş 15 Temmuz ile ilgili benden bir makale istedi. Bayağı uğraştıktan sonra 'Sinemada Darbe' başlıklı 18 sayfalık bir makale yazdım. >Bu kavramın çok ilginç sonuçları vardı. Ortadoğu'da darbe nedir? Hangi ülkelerde kaç defa yapılmış? Neden ve kimler tarafından yapılmış? Ne tür sonuçları olmuş? Diye detaylı bir makale hazırladım. Ancak maalesef makalenin çok fazla siyasi olduğu belirtilerek yayımlanmadı. Böylece durumun ne olduğunu anlamış oldum." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, "Karşımızda darbe, direniş ve özgürlük temalı üçüncü film haftamız var. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Bu temaların içerisinde olması gereken en önemli şeylerden birisinin hafıza olduğunu düşünüyorum. Çünkü 15 Temmuz'u ve darbeleri insanların, insanlığın hafızasına kazımanın, unutulmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Allah bir daha böyle bir şeyi hiçbir ülkeye yaşatmasın. Türkiye bu anlamda çok büyük bir sınav verdi. Benzeri sınavları dünya konektöründe de izliyoruz. Kültür Turizm Bakanlığı olarak desteğimizi sürdüreceğiz. Hafızalarda yer etmesi, tüm dünyaya duyurulması için çalışmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler